Hlavní obsah

Dostupné bydlení v zeleni, zároveň blízko centra

Právo, Sylva Svobodová

Dát svému bydlení perspektivní směr není jednoduché. Potřeby a nároky se mění, uvažovat s chladnou hlavou je na místě. Kde nechybovat? Třeba nekupovat více metrů než skutečně potřebujeme, nezatěžovat se vysokou hypotékou, nestěhovat se do míst se špatnou dostupností, když pracujeme v centru města a vozíme děti do kroužků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyňský kout o velikosti cca 11 m2 pojme sestavu do písmene L a jídelní stůl pro 4 osoby.

Článek

Mladý pár, který dosáhne na rozumnou hypotéku a plánuje v brzké chvíli potomky, zaujme byt v novostavbě 3+kk v blízkosti lesa, s kvalitní sociální vybaveností (MHD, zdravotní zařízení, školka, obchody).

Stejné požadavky může mít i starší pár, který už nestačí na údržbu staršího rodinného domku, nebo na schody do 5. patra v činžovním domě bez výtahu. I oni potřebují pohodlí a komfort, bytové prostory tzv. ušité na míru, blízkost přírody a jistotu města. Oba páry se pak mohou potkat ve stejném bytovém komplexu, jako je lokalita Podbaba v Praze 6. Láká svojí skvělou dostupností do centra, ale hlavně úžasným okolím, klidem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tmavě hnědá s bílou ložnici sluší. Praktická je obrovská šatní skříň, v níž se odráží denní světlo z protější prosklené stěny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednotnou linkou bytu je dřevěná plovoucí podlaha a světlo. Na snímku obývací pokoj se vstupem na balkon a designovým závěsným svítidlem ve tvaru kapek.

V blízkosti je Šárecké a Lysolajské údolí, navíc je tu možnost dostat se přívozem na druhý břeh Vltavy do Stromovky, zoo, botanické zahrady.

Koupě s rozumem v hrsti

My jsme navštívili vzorový byt, který si čerstvě zakoupila mladá herečka, kterou okouzlila lokalita plná zeleně a rychlý spoj do centra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Detail dělá styl: pohled na kovové vázičky zavěšené na stěně obývacího pokoje

Jde o byt v prvním nadzemním podlaží o dispozici 3+kk celkové podlahové plochy zhruba 95 m2. K bytu patří i malá předzahrádka o 35 m2 a velkorysý balkon – 23 m2. Celková plocha bytu i s balkónem se tak vyšplhá na příjemných 119 m2.

Světlý a prostorný byt

Byt má vstupní chodbu o velikosti 8 m2, kde je prostor na vestavěnou šatní skříň, otevřený věšák, botník. Po pravé straně je koupelna o zhruba 5m2 s WC, nechybí sprchový kout a možnost připojení pračky. Tuto koupelnu budou spíše využívat návštěvy a lze ji považovat za „veřejnou a technickou“, protože v bytě se nachází ještě jedna větší koupelna (6 m2), kde je možné se ponořit do vany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Do ložnice o velikosti zhruba 17 m2 se s přehledem mj. vejde toaletní stolek se židlí a zrcadlem.

Srdcem bytu je samozřejmě kuchyň propojená s obývacím pokojem. Kuchyňská linka je sestavena do písmene L a zajišťuje tak dispozičně příjemné vaření, zvláště když nechybí okno s přísunem denního světla. Linka je v moderním stylu – v bílé barvě zkombinované s tmavou pracovní deskou. Přesto nepůsobí chladně: přátelskou atmosféru a útulnost podporuje masivní jídelní stůl pro čtyři osoby, který souzní s dřevěnými eurookny v kuchyni i celém bytě.

Velikost kuchyňského koutu je necelých 11 m2, obývacího pokoje pak zhruba 23 m2. Dohromady je to tedy příjemný prostor o 44 m2, který je dostatečný i pro setkávání s přáteli. Majitelka určitě ocení i možnost přímého vstupu z obývacího pokoje na balkón, který je nasměrovaný na východ. Balkón díky dostatečné velikosti a tvaru (písmeno L) umožňuje vytvořit zelené soukromé zázemí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Propojení dvou místností: kuchyňského koutu a obývací místnosti s pohodlnou sedačkou.

Z obývacího pokoje se vstupuje do prosvětlené ložnice (necelých 17 m2), kde je dominantou dvoulůžková postel, toaletní stolek a moderní šatní skříň. Největší místností je pracovna (možná budoucí dětský pokoj), z níž se dá po schůdkách vstoupit do zelené předzahrádky. Velikost místnosti je zhruba 19 m2.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Větší koupelna bytu v krémové barvě má vanu, rovněž WC mísu a atypické umyvadlo se skříňkou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Menší koupelna (5 m2) se sprchovým koutem, WC a přípojem na pračku. Obklad tvoří mozaika neutrálního tmavého tónu.

Celý byt působí vzdušně a světle díky dostatečnému přísunu denního světla. Jeho kvalitu zvedají i všude přítomné dřevěné podlahy a dveřní zárubně s bezfalcovým provedením (dveře splývají se zárubní, nejsou vidět panty). K bytu je možné pořídit si garážové stání.

Reklama

Související témata:

Související články

I v minikoupelně lze dosáhnout maxikomfortu

Když si koncem loňského roku náš hostitel Jan Kubiš pořídil startovací byt v pražských Holešovicích ve staré zástavbě z roku 1933, ihned přemýšlel...

Výběr článků

Načítám