Hlavní obsah

Vietnamská interiérová výzdoba vyniká pestrobarevností i jemnou zdobností

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vietnamská kultura je u nás málo známá, styl života Vietnamců ale rozhodně stojí za pozornost. Předměty každodenní potřeby vynikají jemnou zdobností a dobře zpracovanými orientálními motivy s efektním lakem, perletí a hedvábím. Lampy, dózy i prostírání tak k sobě téměř vždy ladí a vytváří působivý pestrobarevný interiér.

Foto: Novinky

Drobé mísy a krabičky ve vietnamském interieru nesmí chybět. Oblíbené je lakované dřevo a motivy vážek. Zaujme i bohatě dekorovaná krabička s květovým motivem ze saponitu nebo zlatě lakované misky s ptačím dekorem.

Článek

V Praze je soustředěn největší počet vietnamských občanů pobývajících v naší zemi. V současné době je zde registrováno více než osm tisíc osob. O jejich interiérové kultuře se toho ale moc neví.  Muzeum hlavního města Prahy proto připravilo výstavu s názvem "Vietnam v Praze", která se snaží život této komunity u nás přiblížit.

První Vietnamci ostatně pobývali na území Prahy již na konci čtyřicátých let. Od počátku šedesátých let začali do tehdejšího Československa přicházet na základě mezistátních dohod vietnamští studenti.

Foto: Novinky

Osvětlení po vietnamsku - patří k němu lampiony, bambusové prvky, ale i keramické podstavce a stínidla z hedvábí.

Interiérové doplňky jsou podřízeny zvyku bydlet v jedné místnosti. V interiéru hraje také zásadní roli dojem čistoty a sterility.

V interiéru nesmí chybět oltář k uctívání předků

V domě či bytě se ale vždy najde prostor pro oltář pro obětiny předkům. V každém obchodě také najdeme oltář pro prosperitu obchodu, který má zaručit úspěšné podnikání. Oltář obklopují vonné tyčinky, které dodávají interiéru specifickou vůni.

Foto: Novinky

Oltáře nechybí v domácnosti ani v obchodě. Na oběti mají předci u oltáře vlastní nádobí.

Bambus používají Vietnamci jak v architektuře, tak i při výrobě předmětů každodenní potřeby. "Bambusové stvoly mají rozličné tvary a barvy, odolávají povětrnostním podmínkám, dají se ohýbat i štípat a jsou dostupné prakticky všude," dočteme se na výstavě.

Foto: Novinky

Klasické vietnamské prostírání v minimalistickém stylu.

Proslulá je také vietnamská keramika. Má již tisíciletou tradici a je značně ovlivněna čínským stylem. Po několik dynastií byla významným vývozním artiklem.

Foto: Novinky

Pití čaje z drobných keramických šálků nedílně patří k vietnamské kultuře stolování.

V devadesátých letech bylo ve Vietnamu zaznamenáno velké uvolnění a vietnamskou kulturu začaly významně ovlivňovat různé evropsko-americké filozofie a umělecké směry. I interiéry vietnamských obyvatel v Praze se začaly modernizovat.

Laky dodávají drobným předmětům přitažlivý vzhled

Míza některých druhů stromů byla užívána k lakování předmětů tak, aby byla zvýšena jejich odolnost i vylepšen vzhled. Lakovaly se nejen předměty denní potřeby, ale i architektonické předměty.

Drobné interiérové předměty jsou často zdobeny perletí, o kterou ve Vietnamu nebyla nouze. Tzv. inkrustace perletí je tradiční řemeslnou technikou. Jde o vkládání perleťových dekorativních prvků do povrchu podkladové desky předmětu.

Mezi lidmi ve Vietnamu je také populární obdarovávání obrázky s blahopřejnou tématikou - novoročními přáními. Drobné obrázky pak v interiéru plní dekorační funkci. K oblíbeným motivům patří symboly bohatství, hojnosti a zdraví. Tisknou se na papír z morušového dřeva.

Použití kamene je typické

Vietnamská architektura je pověstná pro velké využití kamene. "Vietnamské území je geologicky pestré, a tak neměli řemeslníci a sochaři nouzi o tento druh materiálu.

Tvrdší horniny (žula, čedič, vápenec, pískovec) se užívaly v architektuře, měkčí (saponit, mastek, různé druhy mramoru) sloužily k výrobě soch, reliéfů a drobných dekorativních předmětů," dočítáme se na výstavě.

Foto: Novinky

Umyvadlo z umělého kamene (Nguyén Phung).

Ve vietnamské kultuře sehrává důležitou roli také hedvábí. Malby na hedvábí jsou dodnes žádaným artiklem. Obrazy většinou zachycují krajinu, venkov, ale i historické události nebo běžný život obyčejných lidí.

Foto: Novinky

Výstava se snaží i nepříliš zdařile přiblížit i tradiční vietnamské architektonické prvky.

Cílem výstavy "Vietnam v Praze" je přiblížit vietnamskou kulturu na území hlavního města Prahy v širším kontextu. Zachytit styl života vietnamské komunity a ukázat předměty každodenní potřeby.

Za poznáním vietnamské kultury se tak můžete vydat do 18. září do budovy Muzea hlavního města Prahy, Na Poříčí 52, Praha 8 - Florenc. Otevřeno je denně (kromě pondělí) od 9 do 18 hodin, v sobotu od 9 do 21 hod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám