Hlavní obsah

Dřevostavby jsou stále oblíbenější, mají hned několik výhod

Právo, Gisela Růžičková

Na cestě k bydlení v rodinném domku je nutné se rozhodnout, zda postavíme dům z cihel, nebo montovanou dřevostavbu. Nové technologie a moderní formy zpracování dřeva nabízejí jedinečné možnosti, takže obliba dřevostaveb v poslední době roste. Proč? Hlavně proto, že dřevostavby nemají technické ani fyzikální nedostatky.

Článek

Dřevo je tradiční stavební materiál, vyznačující se malou objemovou hmotností, vysokou pevností v tahu a tlaku, snadnou opracovatelností a velkou flexibilitou. Je šetrné k životnímu prostředí, dá se snadno biologicky likvidovat, patří mezi obnovitelné suroviny a při jeho zpracování se spotřebuje málo energie.

Používá se v surovém stavu, opracované i neopracované (trámy, krovy, vazníky, fošny). Nejčastěji se využívá dřevo smrkové a jedlové, z tvrdých dřev pak dubové a bukové. Na bázi dřeva jsou vyrobeny např. dřevotřískové, dřevovláknité, štěpkocementové desky, ale i desky z aglomerovaného dřeva.

Každá dřevostavba může být originál

Stavby na bázi lehké prefabrikace vynikají kromě osvědčených tepelně izolačních vlastností také rozmanitostí dispozičního řešení a architektonického vzhledu. Přípravu prefabrikovaných panelů nezatěžují změny počasí.

Na kvalitě klasické stavby, trvá-li více let, se mohou projevit následky dešťů a mrazů, což se v montážní hale, kde se dodržují technologie, nemůže stát.

Rychlost je dána možnostmi prefabrikované výstavby. Stavební firma má na výběr buď stavebnici typového domu podle katalogu, nebo klientovi nabídne individuální změny stávající dispozice.

Na přání ale zhotoví i zcela originální řešení domu. Kombinování různých stavebních prvků s umístěním a členěním oken a doplňků vytváří individuální projekt domu. Vezmeme-li v úvahu barevné variace, má každá dřevostavba originální řešení.

Hrubá stavba trvá pár dnů

Moderní dřevostavby se obvykle montují z předem připravených velkoplošných prefabrikovaných dílů na zhotovenou základovou desku.

  • Panely, včetně zabudovaných oken, dveří, tepelné izolace a omítek, dopravují stavební firmy na místo určení.
  • Hrubá stavba včetně kompletní střechy stojí během několika málo dnů díky lehké prefabrikaci a dokonalé připravenosti jednotlivých dílů.
  • Konečné předání domu na klíč trvá tři až čtyři měsíce po zahájení stavebně montážních prací.
  • Dřevostavby bývají o něco levnější než cihlové domy. To však v neznamená, že jsou méně kvalitní.
  • Některé montované dřevostavby jsou pouhým okem k nerozeznání od klasické cihlové výstavby.

Dům má prostorný interiér

Kromě rychlého postupu výstavby jsou montované dřevostavby oblíbené i kvůli členitému a prostornému interiéru na obvodových stěnách. Ve srovnání s klasickou výstavbou jsou mnohem tenčí, ale při minimálně stejných tepelně a zvukově izolačních vlastnostech je úspora vnitřního prostoru znát.

V dobře připraveném domě neexistují žádná stavebně technická omezení, problémem není ani krb v interiéru. I proto začínají montované dřevostavby pomalu bořit pochybnosti stavebníků o nové technologii, která se ve světě osvědčila. Každá stavba, lokalita i stavebník vyžaduje své. Každý výrobce umí něco jiného a každý materiál má své přednosti i nedostatky. A o domě, v jakém chceme žít, se musíme rozhodnout každý sám.

Kvalitní stavební prvky

Kromě již zmíněných dobrých tepelně izolačních vlastností je výhodou tohoto systému vysoká kvalita, komplexnost dodávky, rychlá montáž, která obvykle nepřesahuje tři měsíce i přijatelná cena.

  • Na konstrukci domu poskytují stavební firmy třicetiletou záruku. Základním materiálem pro výrobu stavebních prvků jsou dřevo, minerální vata nebo polystyren, sádrokartonové desky a další materiály doplněné kvalitními plastovými okny nebo eurookny s ditermálními skly. Ty dokonale chrání dům před mrazem a poskytují mu dostatek světla. Do interiéru si lze vybrat celodřevěné, dýhované, plastové i skleněné dveře. Jednotlivé stavební prvky pomáhají dotvářet jedinečnost stavby. Záleží jen na nás, jaké si vybereme.

Standardní výbava na klíč

Možná je individuální úprava domu včetně vnitřní dispozice. V případě změny dispozice si každý určí počet místností. Bohatý je výběr stavitelských doplňků, ať už balkon, vnitřní či předsazená lodžie, arkýř se stříškou nebo balkonem, jednookenní či dvouokenní střešní vikýř s pultovou či sedlovou střechou, různé typy přístřešků a zádveří.

K dodávce na klíč patří i standardní vybavení v podobě obkladů, dlažby, zdravotní keramiky, kuchyňské linky včetně odsavače par, sporák se sklokeramickou deskou, elektrická trouba, pákové baterie, rozvody vody a topení v mědi, radiátory a další.

Máme-li zájem o nadstandardní vybavení jako jsou vana, sprchový kout či bidet v koupelně, zabudování mikrovlnné trouby či myčky do kuchyňské linky, venkovní rolety či vnitřní žaluzie, zaplatíme pouze cenový rozdíl mezi standardním a vybraným vybavením.

Postačí základová deska

Dřevostavba se většinou staví na úložnou základovou desku, protože podsklepení by dům zbytečně prodražilo. Stavební firmy zajišťují i vybudování základové desky včetně přípojek.

Zvolit si lze i způsob vytápění, přestože v dřevostavbách se většinou používají přímotopy. Lze si vybrat i klasické radiátory, podlahové vytápění či elektrickou topnou fólii do koupelny. Široký výběr je v provedení střechy. Volba materiálu a barvy je individuální. Stejné je to s různými druhy struktur a barevných odstínů omítek.

Tepelně technické vlastnosti obvodových stěn s termofasádou a jejich dlouhá životnost dávají záruku, že dřevostavba bude nejen dobře vypadat, ale zároveň ušetří náklady na topení. Kromě dodávky na klíč si lze určit i fázi rozpracovanosti, v jaké dům chceme - buď hrubou stavbu, nebo dům na dokončení. Cena klasické dřevostavby na klíč začíná od 1,3 miliónu korun, ale vždy bude přímo úměrná velikosti domu a použitým materiálům.

Výhody dřevostaveb

  • Vysoké tepelně izolační vlastnosti
  • Neprůzvučnost stěn
  • Celoroční stavební sezona
  • Ekologická výstavba
  • Tradiční jakost přírodně sušeného dřeva
  • Kompletní servis
  • Variabilita vnitřního prostoru
  • Celková doba výstavby cca 4 měsíce
  • Nízké provozní náklady
  • Stavba domu na klíč, nebo svépomocí

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám