Hlavní obsah

Muzeum aut a špionážních vychytávek Jamese Bonda bude tajuplné jako agent

Novinky, Kristýna Křížová

Architektonický atelier Gensler navrhl minimalistickou budovu Muzeum Bondových automobilů a špionážních pomůcek. Tajemná stavba se má otevřít v roce 2012 v Momence v Illinois, 90 km od Chicaga a má svým vzhledem imitovat Bondovu tajuplnost. Konečný návrh pro nové specializované muzeum, ve kterém budou vystavena vozidla a další artefakty z filmu James Bond série, právě vzniká.

Článek

Podle Briana Vitaleho, ředitele pro design u architektonické firmy Gensler, má muzeum hlavně dopomoci revitalizovat město. Samotná budova má být jednou z atrakcí, která přitáhne do muzea řadu návštěvníků.

Budova navenek odhalí málo, stejně jako James Bond

Stavba má mít jedno okno ve tvaru ikonické sedmičky a následují náznaky dvou nul, exteriér má zdobit černý vlnitý kov. Vitale k tomu dodal: "Budova bude mít tajemnou siluetu, která navenek odhalí jen málo ze svého obsahu, stejně jako James Bond málo odhaluje ze svého nitra." Na fasádě bychom se měli dočíst jména všech herců, kteří kdy Jamese Bonda hráli.

Stavba má být jen ryze funkční budovou bez zbytečných dekorací a má svou elegancí a barvou připomínat dobře padnoucí Bondovy obleky.

Automobily zapůjčí nadace Iana Fleminga

Nezisková organizace Ian Fleming Foundation vlastní 32 původních Bondových vozidel včetně helikoptéry z "Žiješ jenom dvakrát" nebo i ponorku z filmu "Špion, který mě miloval". Organizace se věnuje studiu života autora Iana Fleminga, jeho literárního díla a jeho vlivu na kulturu 20. století.

Organizace mají za cíl zřídit stálé muzeum a výzkumné centrum. Nadace zároveň poskytuje pomoc při výzkumu a konzultaci o řadě otázek týkajících Iana Fleminga a jeho literární a filmové tvorby.

Vozidla z této nadace tak budou vystavena v nové rozlehlé budově, která by měla vzniknout k 50. výročí natočení první bondovky Dr. No.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám