Hlavní obsah

Korkové podlahy vynikají izolačními vlastnostmi i originálními vzory

Právo, Gisela Růžičková

Jedním ze způsobů využití jedinečných vlastností korkové kůry je výroba podlahových krytin. V případě, že si chceme dát do bytu korek, zvážíme, jak budou místnosti namáhané. To proto, abychom vybrali odpovídající povrchovou úpravu.

Článek

Korkové podlahy lze doporučit do všech obytných prostor. Hlavně o nich můžeme uvažovat v dětských a obývacích pokojích, v ložnicích, ale i v kuchyních a na chodbách. Důležitá je volba vhodného typu korkové podlahy. Všímáme si neopakovatelných vlastností, jako jsou přírodní charakter, tepelná a zvuková izolace, komfort chůze, snadná údržba, možnost renovace a konečně i individuální návrh.

Přednosti korku

  • Korek je přírodní materiál, jehož výroba, užívání ani likvidace nemají negativní dopad na ekologii.
  • Je dokonalým tepelným i akustickým izolantem, který v interiéru vytváří pocit tepla. Jeho tepelné a izolační vlastnosti brání úniku tepla z podlahy i zdí, čímž snižuje náklady na vytápění.
  • Stěny obložené korkem chrání před nepříjemným hlukem ze sousedních místností, což oceníme hlavně v panelových domech.
  • Korek je krásný. Množství vzorů a barevných verzí umožňuje bohatý výběr a dovoluje uplatnit fantazii i při pokládce. Korková podlaha se nezakrývá kobercem, protože je sama o sobě dekorativní. Dobře se doplňuje s dřevěným nábytkem.
  • Korek nepřitahuje prach ani neposkytuje živnou půdu roztočům. Tuto vlastnost ocení především alergici. Korkové obklady chrání před vznikem plísní.
  • Korek je trvanlivý a z toho důvodu jsou podlahy vysoce odolné proti opotřebení. Během let se opotřebí jen vrchní vrstva laku a podle zatěžování podlahy to může trvat až 10 let.
  • Korek má tvarovou paměť - po uvolnění stálého tlaku (např. pod nábytkem) se povrch časem vrátí do původního tvaru.

Klasické korkové podlahy

Jsou sestaveny z dvouvrstvých čtvercových parket o síle 4 mm. Spodní základní vrstvu tvoří aglomerovaný korek, který zajišťuje hlavně odolnost a vysokou rozměrovou stálost. Horní vrstva je z dekorační dýhy, dodávající korkové podlaze švih. Vrchní vrstva je chráněna několika nátěry kvalitním pružným akrylátovým nebo polyuretanovým lakem. Lak se na podlahu nanáší buď hned při výrobě, anebo dodatečně na již položenou podlahu.

Korkové parkety lze ochránit i vinylovou fólií z obou stran. Takto ochráněné parkety jsou mimořádně odolné proti opotřebení a hodí se i do více namáhaných prostor, jako je kuchyně nebo předsíň. Ukazatelem kvality korkové podlahy je měrná hmotnost. Kvalitní korkové parkety mají měrnou hmotnost přes 400 kg/m3.

Praktická plovoucí podlaha

Je oblíbeným typem kvalitní podlahové krytiny. V případě korku to jsou lamely různých rozměrů s profilovaným zámkem, které se spojují. Nášlapnou vrstvu tvoří vrstva korku se zvýšenou odolností, zespoda je instalována vrstva korku o nižší hustotě jako izolace proti hluku a chladu. Základ systémů tvoří profilový tvar umožňující montáž lamel bez použití lepidla. Lamely jsou vodě odolné po celém obvodu.

Největší výhodou plovoucích podlah je kromě vysoké životnosti také rychlá pokládka a fakt, že podklad nevyžaduje žádnou zvláštní úpravu. Korkové lamely jsou k dostání přírodní, lakované, voskované nebo opatřené ochrannou vrstvou vinylu. Vyrábějí se ve dvou provedeních: masivní a sendvičové. Zatímco masivní dlaždice jdou přebrousit i několikrát, u sendvičových typů je renovace omezená a zužuje se jen na opravu laku po částečném narušení.

Korek je:
Přírodní materiál
Mimořádně elastický
Snadno opracovatelný
Odolný vůči mikroorganismům a chemikáliím
Lehký
Nepropustný
Tepelný i akustický izolant
Porézní

RADY& tipy

Postup při instalaci podlahy:

  • Podklad pod korkovou podlahu vyrovnáme stěrkou.
  • Po nalepení korkové dlaždice zlehka přebrousíme v celé ploše, aby se srovnaly drobné přechody mezi jednotlivými segmenty.
  • Nečistoty vysajeme a odstraníme.
  • Válečkem naneseme barevný olej.
  • Po dvou dnech přidáme druhou vrstvu nebo aplikujeme bezbarvý olej minimálně ve dvou vrstvách s dvoudenní přestávkou, aby došlo k jeho dokonalému vyschnutí a oxidaci.
  • Výhodou oleje oproti laku je možnost lokální renovace, kdy lze olej aplikovat v omezeném prostoru a tak oživit frekventované cesty nebo prostor pod nábytkem.
  • Olej aplikujeme na podlahu 1x ročně.
  • Povrch podlahy čistíme vlhkým hadrem a speciálním čističem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám