Hlavní obsah

Kuriózní kousky z lepenky stylově nahradí zničený nábytek

Novinky, Kristýna Křížová

Dočasný nedostatek finančních prostředků na nákup nábytku nemusí znamenat omezení v pohodlném užívání interiéru. S nápadem doplnit chybějící nábytek nebo části nábytku lepenkovou alternativou přichází celá řada designérů. Jejich návrhy jsou funkční a na nějaký čas klasický nábytek bez problémů nahradí, pojďte se spolu s námi na jejich výtvory podívat.

Článek

Ekologicky šetrný nábytek z lepenky vymyslel návrhář nábytku Maďar Andras Balogh. Ten si jej také nechal patentovat. Svou kariéru původně začal jako truhlář, nyní starý zničený nábytek chytře doplňuje o prvky z lepenky. Jeho nábytkový systém tak kombinuje působivost recyklovatelného materiálu s kouzlem volné kreativity.

Kolekce Baloghova nábytku Kartonart Archeo byla inspirována opravou starých hliněných hrnců. Slepit dohromady kusy zničeného nábytku ze dřeva se však designér nepokusil s pomocí drátů, ale speciálních sponek. Chybějící materiál nahradil lepenkou a nábytek tak může sloužit dál.

Z lepenky kolébka i rakev

Designéři ze Stockholmu z Retour design studia zase navrhují běžný lepenkový nábytek s důrazem na jednoduchou recyklaci materiálu. Z lepenky vytvářejí veškeré interiérové doplňky, od stolů až po knihovny. Na zahraniční poměry totiž vychází nábytek z lepenky velmi levně. V kolekcích nechybí dokonce ani kolébka nebo rakev.

"Lepenka je teplým, přírodním a měkkým materiálem se zajímavou strukturou a je jedním z nejlépe recyklovatelných materiálů. Výrobky speciálně ošetřujeme proti hořlavosti," dočteme se v katalogu Retour design studia.

Podle maďarského designéra Trebe Jánose představuje lepenkový nábytek nový životní styl, přičemž inspiruje uživatele k ohledům k životnímu prostředí.

Lepenku je možné barevně dekorovat

Celé interiérové vybavení z lepenky často působí nudně, chybí mu totiž barvy a dekorace.

"Pro maximální recyklovatelnost není nábytek lakován. Všechny povrchy nábytku ale mohou být malované a zdobené jakýmkoliv představitelným způsobem. Pro zvýšení životnosti materiálu doporučujeme malířské barvy na vodní malířské bázi," tvrdí designéři.

Častým argumentem proti využití lepenky je poukaz na její měkkost. Lepenka použitá na nábytek je ale tvrdší než lepenka, se kterou se běžně setkáte. Například na sedací nábytek bývá třeba mnoho vrstev lepenky, často celé desítky.

Co se týče spojů, zatímco Andras Balogh používá běžné kancelářské sponky, jiní užívají lepidla nebo skrytých kovových šroubů.

Inspirace od Franka O. Gehryho

Kde se mohli designéři, kteří navrhují lepenkový nábytek, inspirovat? Určitě u Franka O. Gehryho, jednoho z dnešních nejvýznamnějších architektů. Ten okolo roku 1970 navrhl slavné lepenkové křeslo ze sestavy nábytku "Easy Edges". Na nábytek, který se záhy stal jednou z ikon moderního designu, použil zhruba šedesát vrstev kartonu.

V Česku je lepenkový nábytek hůře k sehnání, inspirovaný domácí kutil jej ale zvládne vyrobit sám. V zahraničí se ceny lepenkového nábytku pohybují okolo třetiny až poloviny ceny dřevěné klasiky.

Anketa

Pořídili byste si nábytek z lepenky?
Ano, líbí se mi.
27,9 %
Ano, díky nižší ceně.
3,8 %
Ne, takový nábytek dlouho nevydrží.
16,8 %
Ne, nelíbí se mi.
51,5 %
Celkem hlasovalo 2442 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám