Hlavní obsah

Vinohradský byt "nafoukla" rekonstrukce o šestinu

Novinky, Kristýna Křížová

Byt, jehož rekonstrukce nás zaujala, je situován ve druhém patře krásného secesního domu s výhledem do Riegrových sadů. Původní interiér majitelům nevyhovoval, a tak se rozhodli pro změnu v jednoduchém stylu. Nyní interiéru dominují dřevo a přídavné desky, díky nimž se prostor opticky i prostorově zvětšil zhruba o šestinu. O tom, jak proměna probíhala, jsme si povídali s architektem Kryštofem Štulcem, který prostor navrhl spolu s Janem Klempířem.

Článek

Čím jste se při rekonstrukci řídili?

Původní dispozice nevyhovovala potřebám investora a jeho rodiny. Hlavní zadání bylo, jak udělat z ne příliš šťastně dispozičně řešeného bytu byt mnohem větší - a to tak, aby pokryl potřeby velké rodiny.

S investory jsme hodně řešili jejich představy o bydlení a o tom, co chtějí, aby byt a jeho jednotlivá místa uměla, jak by měla vypadat, co v nich chtějí dělat a protože se projekt vyvíjel poměrně dlouho, i představy měly čas uzrát.

Byt má zvláštní členění pomocí nového nábytku, proč?

Klíčem k úpravám bylo nalezení nového způsobu užívání jednotlivých dosud nepříliš šťastně využitých místností. To se nám podařilo dvěma způsoby - změnili jsme náplň (způsob využití) jednotlivých místností a vložili jsme do celého bytu různě zalamované průběžné desky tvořící jednotný koncept celého bytu.

Osobně mi desky přijdou moc robustní, proč užili v interiéru právě ty?

Desky doplňují v každé místnosti to, co jí chybělo - v dětském pokoji tvoří patro na spaní a hraní, přístup na něj, odpočívací divan, skladovací prostory, rámují skříně.

Co si obyvatelé bytu nejvíce pochvalují?

Intenzivně využívané a investory často chválené je patro pracovny, pod kterou je nový obrovský prostor šatny.

Pro kolik osob byt slouží?

Byt slouží pro dva dospělé rodiče a tři děti.

Jak jste se vypořádali s velkou nevyužitou průchozí předsíní?

Do dosud veliké prázdné a nevyužitelné předsíně jsme umístili jakýsi druhý obývací pokoj s TV a knihovnou.

Nebylo jednoduché z předsíně vytvořit příjemný prostor na odpočinek a sledování TV a při tom zachovat vstupy do všech místností (dětský pokoj, obývací pokoj, kuchyně s jídelním koutem, WC, koupelna, komora a zádveří) a to tak, aby hala nebyla jen průsečík chodeb nebo "předveřovaná" rateina.

Jak je byt velký? 

Podlahové plocha je 118 metrů čtverečních, po instalaci desek jsme se dostali na 138 metrů čtverečních. Do slušně velké kuchyně se tak vešel jídelní stůl na běžná jídla.

Velký obývací pokoj tak kombinací sledováním TV v hale a jídleního koutu v kuchyni dostal nejen klid a prostor, ale navíc i velký stůl, který tak nemusí sloužit jen k rychlému jídlu (to se odehrává z praktických důvodů co nejblíže u kuchyně).

Podlahová plocha bytu je 118 metrů čtverečních, po instalaci desek jsme se dostali na 138 metrů čtverečních.
ing. arch. Kryštof Štulc

Do ložnice rodičů přibyla plnohodnotná pracovna jako vložené patro (v rámci desek přirozeně), která pod sebou skrývá velkou šatnu.

Nábytek jste nakoupili nebo sami navrhli?

Přestože většina nábytku je řešena vloženými pestře tvarovanými deskami nebo bezprostředně v jejich souvislosti, investoři si naprostou většinu ostatního nábytku nechali navrhnout - namátkou postel, dámský toaletní stolek, dětské police, skříňky a skříně, audio stolek, konferenční stolek.

Většina bytů na Vinohradech má řadu pěkných estetických prvků - parkety, velká okna, vysoké stropy, snažili jste se je zachovat?

S celkovou rekonstrukcí jsme samozřejmě řešili i "stavební" interiér - koupelnu, WC, rozvody a jejich zakrytí a podobně. Samozřejmě jsme zachovali všechny autentické prvky jako podlahy, okna, dveře včetně kování, zábradlí, dřevěná obložení apod., které byly pečlivě restaurovány a doplněny a dodávají tak bytu bezvadnou atmosféru a historii.

Jak se vám navrhovalo ve dvojici?

Navrhování ve dvojici bylo optimální. Z naší strany ani nešlo o nějaké vzájemné kompromisy, spíš šlo o násobení nápadů a myšlenek, což výsledek vetšinou velice posune. Spoluautor vždy slouží jako velice dobra ochrana proti kompromisům, které by člověk dělal. Ale na druhou stranu je taková spolupráce samozřejmě mnohem náročnější snad ve všech ohledech.

Byt je řešen poměrně nekonvenčně, myslíte si, že by to mohlo někomu nevyhovovat?

Řešení interiéru i dispozice je nejspíše poněkud neortodoxní a nevyhovovalo by všem, ale důležitější než lpění na zaběhlých dogmatech pro nás je, že klientům byt vyhovuje.

Rekonstrukce bytu v Chopinově ulici

Autory návrhu interiéru i nábytku jsou ing. arch Kryštof Štulc, ing. arch. Jan Klempíř (Atelier..). Byt 3+1 je dispozičně dobře řesen, problémem byla jen velká průchozí předsíň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám