Hlavní obsah

Inspirace z Provence vnese do interiéru svěží vůni léta na venkově

Novinky, Kristýna Křížová

Milovníci francouzského interiérového stylu holdují vkusným inspiracím z Provence. Proutěné koše, dřevo, bílý lakovaný nábytek a motivy levandule a místních bylin se perfektně hodí pro vkusné zařízení interiérů venkovských domů. Tento styl jim dodá šmrnc a eleganci.

Článek

V interiéru se uplatní i motivy slunečnic, včel a letní krajiny. Hlavním prvkem, který najdeme na mnoha textiliích v tomto stylu, je ale drobný květinový vzor.

Svěží barevné kombinace kopírují francouzskou krajinu

Z barevných kombinací vynikají bílá a modrá (lehce levandulově nafialovělá), zlatožlutá (barva aktivity) a tmavě zelená. Barevné kombinace jsou v tlumených tónech, křiklavé barvy rozhodně do tohoto stylu nepatří. Barevnost interiéru ve stylu jižní Francie má kopírovat barvy, které můžete v této oblasti v létě vidět okolo sebe.

Přednost dostává hlavně vzdušnost a svěžest - nábytek ve stylu Provence proto rozhodně postrádá přílišnou masivnost a robustnost. Nábytek nezapře ladné oblé tvary.

Vévodí jednoduché rustikální kousky v antik stylu s lakem v barvě bílé kávy a kovaný nábytek. Místo na nábytkové sestavy vsaďte na solitéry, které k sobě stylově ladí.

Lehké opotřebení nábytku není u tohoto stylu esteticky na škodu a odřené rohy dřevěných kousků můžete nechat vyniknout i pod lakem.

Dekorace hledejte jednoduše v přírodě

Ke slovu se dostávají dekorace, které tvoří hlavně přírodniny. Působivě vypadají i ošatky s ovocem nebo zeleninou, polštáře z přírodních materiálů, květiny natrhané ve volné přírodě a kamenina i keramika.

Region Provence se  proslavil glazovanou keramikou, která má v oblasti tradici. V interiéru by tak jednoduše dekorovaná keramika chybět neměla. Z textilií upřednostněte provensálskou bavlnu, která v regionu vzniká už několik staletí a volte klidně o něco hrubší strukturu textilie.

Prim hrají i kameny použité jako dekorační předměty a keramické obklady v teplých barvách. Dekorační funkci zastává i luční kvítí a věnce či svazky usušené levandule.

Surový nádech stěn

Pokud to prostor dovoluje, nechte v domě odhalené trámoví a stěnám dodejte jemný syrový vzhled. Barva výmalby tedy nemusí být jednotná. Jemný fialkový nádech v kombinaci se slonovinově či křídově bílou se může na stěně mísit a vytvořit dojem oblohy.

Takového dojmu docílíte jednoduchým roztíráním barvy houbičkou na nádobí nebo jednoduchým "zašpiněním" stěny barvou nanesenou na hadr s hrubší strukturou.

Kamkoliv je to možné, umístěte košíky a ošatky. Francouzský venkovský styl udává střídmost a nutnost vyvarovat se přílišné zdobnosti.

Na jídelní stůl proto nemusíte dávat ubrus, ale můžete nechat vyniknout struktuře dřeva nebo bílému laku. Hrubá ořechová, dubová nebo buková deska stolu symbolicky přiblíží někdejší jednoduchý způsob života.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám