Hlavní obsah

Interiér Trmalovy vily od Kotěry zaujme secesními i moderními detaily

Novinky, Kristýna Křížová

Trmalova vila je architektonickým skvostem, který se skrývá v jinak nepříliš hezké čtvrti Strašnice. Původní interiéry se v ní nedochovaly, rekonstrukce podle fotografií se ale zdařila. Na Trmalově vile můžeme obdivovat působivé detaily, které stavbu zdobí zevnitř i zvenčí.

Foto: Novinky

Trmalova vila a příklad stolování ze začátku 20. století, který v ní můžeme shlédnout.

Článek

Trmalova vila, postavená prvorepublikovým architektem Janem Kotěrou je architektonickým unikátem co do svého exteriéru i interiéru. Fasádu zdobí lidové prvky, které byly obnoveny díky zdařilé rekonstrukci.

Krásný dům s adresou Vilová 11 vznikl na samém začátku 20. století a patřil učiteli Františku Trmalovi. Fascinující skloubení secesního geometrického ornamentu, anglické venkovské architektury a lidové slovanské tradice vilu proslavilo. Dnes slouží jako Kotěrovo centrum.

Foto: Novinky

Elegantní secesní lampy a bohatě dekorovaný nábytek dodávaly interiéru šmrnc.

Expozice dvou souborů dobového nábytku z roku 1900 až 1920, které má ilustrovat přibližnou podobu někdejšího interiéru, doplňuje a obohacuje již dříve vystavené soubory nábytku architekta Jana Kotěry. Původní umístění nábytku dokládají kopie dobových fotografií, které jsou ve vile k nahlédnutí.

Foto: Novinky

Dobová fotografie ilustruje původní uspořádání nábytku.

V prvním patře se setkáme s nábytkem z roku 1920, horní patro představuje interiér roku 1910. Výstava ukazuje vrcholový design  - Jana Kotěry i Pavla Janáka, ale i anonymní sériový design předmětů denní potřeby.

Dobový interiér ilustruje soubor nábytku pražského psychiatra

Významný soubor nábytku vily byl navržen pro psychiatra Antonína Heverocha, ten bydlel na Albertově a Kotěra mu vybavil jídelnu s pracovnou. Heveroch byl jedním ze zakladatelů teoretické i aplikované psychiatrie.

Foto: Novinky

Unikátní secesení lustr.

Soubor bílé dívčí ložnice v horním patře, který také není původní, představuje ukázku soukromého prostoru se všemi náležitostmi i dnes zapomenutými kuriozitami. Nechybí ani magický masážní elektrický stroj známý z filmu Postřižiny.

Foto: Novinky

Dobový hygienický kout.

Dobové lavabo - nádoba na umývání rukou a konev, dámská kulma, brousek na žiletky, dobový inhalátor prezentují důraz na hygienu, který se tehdy neustále zvyšoval.

Vzácností je kubistická dóza od návrháře Pavla Janáka

Hřebem expozice v dolním patře je jedna z kubistických dóz architekta a návrháře Pavla Janáka, svého času hlavního architekta Pražského Hradu a jednoho z vůdčích osobností české moderní architektury.

Foto: Novinky

Vzácná dóza od Pavla Janáka.

Při pohledu na exteriér vily zaujmou malované vyřezávané lomenice, které navrhl sám Jan Kotěra. Na zahradě stojí i kůlnička, která také prošla rekonstrukcí. Některé její prvky jsou ale originální, jde např. o vrata či část trámoví.

Gesamkunstwerk

Architekt Jan Kotěra byl vyznavačem tzv. Gesamtkunstwerk, tedy pohledu na stavbu jako na celkové umělecké dílo. Umělecké dílo má být podle této teorie výsledkem spojení několika různých uměleckých odvětví.

Každý detail stavby byl proto pro Kotěru stejně významným, důležitý byl celkový účinek díla. Takové pojetí přístupu k architektuře bylo typické pro secesi.

Foto: Novinky

V interiéru podle Kotěry musely ladit i příbory.

Prohlídky se v Trmalově vile konají od úterý do pátku ve 12.00, 14.00 a 16.00.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám