Hlavní obsah

Perly tuzemského vilového individuálního bydlení představuje edice Slavné vily

Novinky, Kristýna Křížová

Knižní edice Slavné vily, která v 15 svazcích obsáhla nejpodstatnější tvorbu tuzemské vilové architekty, chcete-li architektury individuálního rodinného bydlení ve všech krajích a regionech ČR, je dnes kompletní. Autorem projektu Slavné vily je dr. Oldřich Janota.

Článek

Po Slavných pražských vilách a Slavných brněnských vilách pokračoval vilami v Olomouckého kraje projekt slavných vil jednotlivých krajů. Z každého kraje tak odborníci vybrali nejzajímavější stavby individuálního bydlení movitých vrstev, které se zapsaly do dějin architektury. Mnohdy šlo ale i o stavby, o kterých prozatím nikdo nevěděl.

"Třeba v jižních Čechách bylo podle autorů třeba od počátku probádat, až na těch pár obecně známých a publikovaných vil, co vůbec všechno kraj ve vilové architektuře skrývá. Podobně v západních Čechách, na Tachovsku, ale i Domažlicku a dalších místech," říká Janota.

Stavby měly za úkol hodnotit od roku 2003 autorsko - badatelské týmy, kterých nakonec bylo patnáct. Všem týmům byly nápomocny desítky institucí, muzeí, archivů, ale také desítky osobností, majitelů a uživatelů nemovitostí a desítky dalších pamětníků, archivářů, kronikářů.

"První krajovou knížkou z Olomouckého kraje od profesora Zatloukala se ostatní autoři inspirovali. Knihy tak mají jednotného ducha," říká Janota.

V týmech byli často i mladí absolventi, kteří se do projektu zapojili pod vedením svých pedagogů. Autor projektu si jejich práce velmi cení "Účast mnoha mladých autorů je pozoruhodným rysem edice. V každém týmu byla zhruba polovina mladých badatelů a vědců, lidí, kteří se zabývají dějinami umění a architektury, což je fantastické. Práce se zhostili s velkým zaujetím a chutí," říká.

Vil, které stojí za pozornost jsou po Čechách stovky

"Popsáno je zhruba 780 objektů. Knihy jsou o architektech, architektuře o stavbě, o stavebnících a stavitelích. To znamená, že jsou i o době, kdy vily vznikaly, že to jsou i dějiny krajů. Jsou to dějiny moderní architektury posledních zhruba 150 až 200 let," vypráví Janota.

Architektura rodinného bydlení je také podle autorů téma, které bylo díky nelibosti minulého režimu k tomuto odvětví výrazně zanedbáno.

Knihy se nezabývají jen odbornými technicistními fakty, ale popisují i souvislosti a okolnosti vzniku vil. "V 19. století to byli průmyslníci, bankéři, zbytek šlechty, kdo si stavěli letní sídla. Na začátku 20. století a za vzniku republiky to už byli učitelé, radní a starostové, tady inteligence a střední vrstvy a byli hodně spjati s životem měst. Tedy osobnosti, které měly i své poslání společenské a politické," uvádí Janota.

Projekt Slavné vily završí výstava v Praze

Slavnostním završením zdařilé edice bude výstava, která proběhne od letošního 19. října do 29. listopadu v nové budově Národní technické knihovny v Praze - Dejvicích, která letos získala Grand Prix architektů. K vidění bude instalace souborné výstavy Slavné vily Čech, Moravy a Slezska.

Cílem výstavy je především představit všechny podoby vily a rodinného domu a to jak napříč časem, slohy a styly, tak co do proporcí, kompozice a prostoru. Výstava by měla shrnout nejen několikaleté mapování vilové architektury u nás.

Expozice bude doplněna ve vitrínách nábytkovým a užitým designem, který bude dokreslovat dané téma praktickými a především autentickými předměty a modely nejrůznějších vil.

Vrcholem celé akce bude ve dnech 27. a 28. 11. 2010 cyklus přednášek a příspěvků pro veřejnost, nazvaný Dům včera a dnes. Tento dvoudenní cyklus bude určen především pro architekty, studenty, ale i zájemce o architekturu z řad nejširší veřejnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám