Hlavní obsah

Nábytek inspirovaný Pietem Mondrianem kouzlí s vlivem barev na psychiku

Novinky, Kristýna Křížová

Letos o prázdninách tomu bude už 66 let, co zemřel malíř Piet Mondrian. Jeho slavné barevné kompozice se ale staly neobyčejně populárními a našly dokonce široké uplatnění v designu i v architektuře. Známé obrazy se staly předlohami pro židle, stoly, fasády nebo knihovny.

Článek

Pieter Cornelis Mondrian známý pod zkráceným jménem Piet Mondrian nepřestává inspirovat nejen současné malíře, ale i nábytkové designéry. Ti využívají jeho abstraktních děl a nejsou sami. Oděvní návrháři se inspirují jeho díly už přes půl století.

Přízeň nábytkových návrhářů si jeho tvorba získává díky faktu, že Holanďan Mondrian nad jejich barevným působením velmi přemýšlel. Zabýval se vlivem barev na psychiku, které v různých polohách a uskupeních mohou působit zcela rozdílným dojmem.

Interiéroví návrháři tak využívají jeho filosofii, aby interiéru dodali rušivou nebo naopak spirituální atmosféru.

Řada designérů nerespektuje rozměry ploch

Jeho barevné kompozice jsou ale založeny na přesných rozměrech barevných ploch a tak je třeba říct, že řada designérů tyto rozměry nedodržuje a Mondrianovými díly se inspiruje pouze volně. Takové návrhy nábytku pak s obrazy mají opravdu jen málo společného.

Mondrianovy nejslavnější obrazy mají svou hodnotu právě v jedinečném geometrickém uspořádání ploch, barev a rámů. Abstraktní tvorba Pieta Mondriana představuje osvobození se z konzervativních malířských tradic a sázku na schopnost vnímat obraz na základě velmi zjednodušených symbolů založených na harmonickém působení barev.

Mondrianův pozdní striktní geometrismus je tvorbou, která zaujme hlavně ty, kteří se výtvarnému umění intenzivně věnují. Nábytek inspirovaný jeho díly na první pohled vysoké nároky na svého diváka neklade. I on ale může být lidovější cestou k pochopení Mondrianových děl.

Faktem ale je, že Mondrianova čistá abstrakce založená na vertikálních a horizontálních liniích a typické syté červené, modré a žluté barvě je jednou z velkých inspirací současného designu a architektury.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám