Hlavní obsah

Inteligentní domy šetří peníze a zajišťují bezpečnost

Právo, Sylva Svobodová

Vzorový dům, který jsme navštívili v Praze-Cholupicích, nabízí technologie budoucnosti. Inteligenci domu jistí systém AMX, který je součástí kompletního řešení inHome. Ten propojuje jednotlivé systémy do jediného, se kterým uživatel může snadno komunikovat i na dálku.

Článek

Jedna centrální jednotka obsluhuje topení, osvětlení, zabezpečovací systém, kamery, televize, satelit, audio a video systém. Dům je ovládán pomocí dotykového panelu televize nebo centrálního dálkového ovladače s jednoduchými piktogramy. Instalace systému inHome může být bezdrátová, rychlá a čistá.

V klidu domova

Na rozhodování, zda zainvestovat do inteligentní technologie inHome, se podílí významnou měrou žena. Tu oslovuje zejména vyšší bezpečnost, zvláště je-li na mateřské dovolené a v domě tráví většinu času sama s dětmi.

Dům či byt není problém vybavit bezdrátovým elektronickým zabezpečovacím systémem s detektory kouře, pohybovými čidly a bezdrátovou kamerou, vše napojené na pult centrální ochrany.

V jakémkoli okamžiku máme přehled o bezpečném chodu domácnosti: na zabudovaném panelu v kuchyňské lince může žena při vaření vidět, kdo právě zvoní u branky, sledovat hru dětí v zadní části zahrady, pohyb u bazénu. Při odchodu na procházku se automaticky, aniž by na to musela myslet, sám zapne alarm, vypnou se v domě světla, požadované zásuvky, stáhnou žaluzie a přepne se (topení v zimě nebo klimatizace v létě) na udržovací režim.

Systém umožňuje i náhodně rozsvěcet místnosti, stahovat či vysunovat žaluzie v závislosti na větru, dešti a slunci, a to i v naší nepřítomnosti, když jsme na dovolené. Simulace přítomnosti se vyplatí - může odradit případného zloděje.

Bezpečné koupání

Bazén na zahradě je báječná věc. Máme svoje soukromí a čistou vodu. Přednost koupání na zahradě před rybníkem dává mnoho lidí. Zvláště děti si bazén užijí, protože ve vodě se mohou cákat třeba celý den.

Jedno úskalí je ale v souvislosti s bazénem spojeno: musíme být stále ve střehu a děti hlídat na každém kroku. Ale ruku na srdce, je to prakticky nemožné ve chvíli, kdy si odběhneme do kuchyně pro pití, zmrzlinové občerstvení, vyřídit telefon, na toaletu. Jestliže nemáme bazén pod zámkem (některé typy bazénového zastřešení lze zamknout), nemůžeme si být nikdy jisti. Ale i tak -kdo bude na chvilkové zamykání myslet?

Inteligentní dům řešení má: prostě si k bazénu necháme nainstalovat infračervenou závoru (v podstatě jsou to dvě snímací čidla na začátku a konci bazénu). Když se děti přiblíží v době naší nepřítomnosti k vodě, infračervený port to zaznamená a spustí se alarm. My jsme tak o situaci včas informováni.

Jak to vypadá u bazénu, lze navíc sledovat z kterékoli místnosti (obvykle z obývacího pokoje a kuchyně) i prostřednictvím záběru na kameře, který se promítá na televizi nebo na dotykové obrazovce zabudované na stěně kuchyňské linky.

Úspory nás zajímají

Jak snížit náklady na provoz - to je otázka pro celou rodinu. Viditelné jsou úspory v domech, které jsou správně orientované (nejdelší otevřená strana směrovaná na jih), postavené z kvalitních materiálů a izolací, včetně oken, k vytápění se používají i alternativní zdroje vytápění.

V chytrém domu inHome je regulátor Synco living, který umí snížit náklady na teplo až o 30 %. V každém pokoji je naprogramovaný vlastní režim vytápění podle toho, jak je místnost využívána, režim vytápění se mění podle aktuální venkovní teploty. Radiátory a okruhy podlahového topení jsou automaticky regulovány termohlavicí, která má v sobě navíc vlastní teplotní čidlo.

Podstatnou úsporu zajišťuje i stínící systém napojený na meteorologickou stanici. Když nejsme doma a nepotřebujeme zastínění, systém to pozná a místnost nechá přirozeně ohřívat sluncem. V případě deště se zavřou automaticky střešní okna, když je vítr, zatáhnou se markýzy.

V systému inHome lze libovolně určovat a měnit i to, jaký vypínač bude rozsvěcet která světla, nejsme-li delší dobu v místnosti, systém se sám zhasne (praktické třeba na chodbách, schodišti).

Vypínače navíc mohou být bezdrátové, a tak je lze umístit třeba na sprchový kout. Řídicí systém rovněž co nejefektivněji kombinuje vytápění z různých tepelných zdrojů (solární energie, tepelné čerpadlo, klasický kotel).

Volné chvíle zábavy

Hudbu, film, rodinné fotografie, to vše lze sledovat najednou ať z televize, nebo ze zabudovaného dotykového panelu.

Při kulinaření si můžeme na obrazovce nastavit náhodné přehrávání rodinných fotografií z dob, kdy děti byly malé, pustit na pozadí oblíbeného interpreta, přehrát filmy v nejvyšší HD kvalitě, užít si prostorový zvuk.

Vybrané programy se nám automaticky nahrávají, a to s vynecháním reklam. Díky multifunkčním tlačítkům můžeme jedním stiskem spustit přehrávání filmu, zároveň se ztlumí osvětlení v místnosti, zatemní žaluzie, vyjede projektor a plátno z podhledu a domácí kino v rodinném kruhu může začít.

Bezúdržbová zahrada

Zahradničení je spíše doménou žen, muži mají ve většině případů raději nové technologie. Pravidelné sekání trávy či kropení zahrady je pro ně nezáživná povinnost. I pro ně se ale najde v inteligentním domě řešení.

Na trhu je automatická sekačka trávy, která jezdí po zahradě sama podle času, který zvolíme. Napájí se v malém plastovém „domečku“, a když jí dojde „šťáva“, sama se jede nabít. Nevynechá ani kousek trávy, je tichá, vyhodnotí překážku a zastaví se (nezraní tedy dítě ani psa).

Je praktické ji nastavit na každodenní sekání, a to na výšku jeden milimetr. Takový kousek nemusíme hrabat na kupku, naopak - bioodpad poslouží jako mulčovací hnojivo.

Chytrou sekačku můžeme ovládat jen my, protože známe PIN. Jinak neposlouchá, v případě krádeže spustí hlučný alarm. Příkladný „golfový“ trávník udržíme jen s pravidelnou závlahou, nejlépe automatickou. Zahradníci doporučují kropit dvakrát denně, a to brzy ráno a k večeru, kdy je slunce slabé a voda se hned neodpaří, nespálí listy zeleně.

Některá automatická závlaha umí rozpoznat i pohyb osob a v případě, že se nám party s přáteli protáhne hluboko do noci, kropení se nespustí, ale odsune na pozdější dobu.

RADY& tipy
Pro seniory
Starší generace většinou žije odděleně od svých dětí, často i v jiném městě. I pro seniory se vyvíjejí bezpečnostní produkty, které jsou již k dostání na trhu:
Interaktivní koberec má v sobě zabudovaný alarm. Pokud na něm osoba upadne, senzor detekuje trvalý tlak a koberec pak vyšle na pult centrální ochrany žádost o pomoc (pomůže při zlomeninách, srdečních příhodách).
Zubní kartáček, který během čištění zubů dešifruje údaje o našich vitálních parametrech (srdeční tep, krevní tlak, tělesná teplota). Vše může sledovat praktický lékař.
Novinka na trhu
Na systém inHome lze napojit nyní i centrální vysavač, který v domě ocení každá hospodyňka. Prach se zpětně nedostává do ovzduší (důležité zejména pro alergiky), ale je nasáván do předem rozvedeného vnitřního potrubí. Systém nás informuje o tom, kdy musíme vysypat zásobník, vyměnit filtr, jaký je tlak v trubkách, stupeň jejich znečištění apod.

Co možná ještě nevíte

  • Řídicí systém inHome se skládá celkem z pěti na sobě nezávislých oblastí (bezpečí, úspory, pohodlí, zábava, ekologie), které můžeme realizovat postupně nebo všechny najednou. Orientační částka, kterou zaplatíme za inHome systém, vychází zhruba na 5 až 10 % z celkové ceny domu.
  • Systém je jistým komfortem, nadstavbou v bydlení. Určitě ho neberme jako „centrální mozek“, bez kterého nelze v domě fungovat v případě selhání. Všechny funkce domácnosti se dají ovládat běžným způsobem.
  • Díky systému inHome máme kdykoli přehled o aktuální týdenní nebo měsíční spotřebě plynu, elektrické energie a vody.
  • Stav domu lze zkontrolovat ze zařízení, které je připojené na internet (mobilní telefon iPhone, počítač), a to i ze zahraniční dovolené. Na dálku můžeme sledovat jednotlivé kamery nebo upravit hodnoty vytápění.
  • Jak si dopřát pohodlí? Systém iHome ztlumí topení, když otevřeme okno, tlumeně rozsvítí cestu na toaletu, když v noci vstaneme, upozorní nás na novou poštu v domovní schránce. Automatický budík pustí ráno oblíbenou hudbu, pomalu otevře žaluzie a zapne kávovar ve chvíli, kdy usedáme ke snídani. Při spuštění televize nám automaticky sjedou žaluzie a místnost se nasvítí vybranou světelnou scénou. Před příjezdem z hor umí vyhřát saunu na správnou teplotu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám