Hlavní obsah

Vítězné interiéry se sádrokartonovými prvky zaujmou střízlivou elegancí

Novinky, Kristýna Křížová

Vítězné interiéry šestého národního kola mezinárodní soutěže Saint-Gobain Gyproc Trophy 2010 zaujmou jednoduchou střízlivou elegancí. Cenu získaly tři vítězné realizace interiérů, uděleny byly i dvě zvláštní ceny, z nichž jednu získala i rekonstrukce pražského Máje, dnes obchodního domu "My".

Článek

Cílem soutěže je podpořit umění, dovednost a kvalitu práce realizačních firem z interiérové výstavby. O cenu za vítězný interiér se na národní úrovni spolu mohly utkat realizační firmy, které v období od října 2007 do září 2009 realizovaly a dokončily v České republice zajímavou stavbu. Podmínkou bylo využití sádrokartonových či sádrovláknitých systémů Rigidur či podhledů Rigips.

V soutěži se hodnotí zejména originálnost konstrukcí, technická úroveň zpracování, použití speciálních technik a celkový estetický dojem.

Vyhrála stavba rodinného domu v Plzni

První místo patří novostavbě, realizaci rodinného domu manželů Šístkových v Plzni. Za působivým interiérem stojí M design studio Plzeň. Skloubit technické řešení zavěšení panelů s estetickými požadavky stanovenými architektem nebylo jednoduché.

Druhé místo patří novostavbě autosalonu Audi v Ostravě. Nejnápadnějším prvkem interiéru je zaoblená a zvlněná plocha rozsáhlého podhledu, který se klene nad dvoupatrovým prostorem prodejny.

Velkorysý prostor skýtá dostatek místa pro prezentaci automobilů a zároveň jim nechává vizuálně vyniknout.

Třetí místo za zajímavé barevné sladění

Třetí místo patří dostavbě porodnice, z níž zaujal přednáškový sál Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze. Sál nadchne působivým barevným laděním a jednoduchým vzhledem podřízeným účelnosti.

Netradiční architektura novostavby samostatného objektu přednáškového sálu se opakuje i v jeho interiéru. Příčný řez ve tvaru nepravidelné spirály je dominantou prostoru.

Půdní přestavbu na byt si navrhla sama majitelka

Zvláštní cena odborné poroty patří rodinnému domu paní Slávky Maupicové z Mnichova Hradiště, která si nechala přestavět půdní prostory na byt. Obešla se přitom bez architekta a veškeré úpravy navrhla sama.

Historický objekt, roubenka z roku 1720 s původními historickými dřevěnými trámy, zaujal svým moderním pojetím a precizně provedenými detaily.

Cena pro pražský obchodní dům Máj "My"

Zvláštní cena připadla i pražskému obchodnímu domu "My" z Prahy. Rekonstrukce šesti pater obchodního domu architektů Ing. Filipa Hačkajlova a studia Chapman Tailor International Services podle poroty získala nový moderní vzhled.

V interiéru obchodního domu porota ocenila nepřímé osvětlení řešené ze sádrokartonových ramp, které probíhají celou délkou otevřených prodejních ploch.

Do národního kola bylo přihlášeno 35 realizací od novostavby sportovní haly, obchodního centra či kancelářských prostor přes rekonstrukce a přestavby bytových domů, společenských sálů, komerčních prostor až po výstavby a úpravy rodinných domů či podkrovního patra.

Vítězná realizace národního kola Rigips Trophy bude představena ve dnech 3.‒ 5. 6. 2010 na světovém fóru v Amsterdamu v Holandsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám