Hlavní obsah

Atypické karafy na víno připomínají kořen, labuť i mimozemšťana

Novinky, Kristýna Křížová

Nejnovější podoby karaf na víno zaujmou svými nevšedními tvary. K vidění je karafa v podobě tašky, kořene, mimozemšťana nebo abstraktní karafa připomínající labuť. Zajímavé návrhy ocení hlavně fandové originálního designu.

Článek

Italští designéři ze společnosti Acquacalda navrhli karafy založené na Pascalových fyzikálních zákonech. Nádoba nalije najednou přesně stejné množství vína do čtyř sklenic. Karafa nese příznačný název "Jeden za všechny, všichni za jednoho".

Neotřelým designovým nápadem je i karafa ve tvaru kořene, která dá plně vyniknout barvě vína. Jako dekorace v interiéru určitě zapůsobí, manipulace s ní je ale horší. Karafy Tree designs navrhl francouzský sochař Etienne Meneau. Vznikly v drahé limitované edici.

Karafa ve tvaru tašky pro vytížené hostitele

Atypickou novinkou jsou i pytlovité nádoby Winecoat do domácnosti. Gumové dno zajišťuje, že se víno nevylije. Návrh je určen pro pití stolního vína na večírcích a na pikniku.

Foto: Profimedia.cz

Karafu v podobě kabelky ocení vytížení hostitelé.

Objem karafy by měl být cca 1 litr, karafa by vínem neměla být úplně naplněná, ale nápoj by měl sahat zhruba do dvou třetin. Obecně se na víno hodí mnohem více skleněné karafy, které nechají vyniknout barvě vína.

Set karafy se sklenicemi jako jednotná dekorace

Elegantní tvar karafy Vin Eau z jemného porcelánu obsahuje i dvě sklenice, které při nalévání můžete, ale nemusíte odejmout. Svým tvarem připomíná labuť. Podobný tvar má i karafa Riedel, jež rovněž vyniká elegancí a ladnými tvary.

Vtipným designovým návrhem zaujal designér Jan Jaroš z Cohn studia, navrhl nápojový set na víno Ufo. Ten slouží jako zajímavá domácí dekorace i jako praktický a skladný set na servírování vína v malých kuchyních.

Zábavná je swingující karafa, kterou na místě drží silikonová podložka. Vyrobena je z ručně foukaného skla a má hladký a jemný povrch.

Pro hodně mladé víno je vhodnější užší karafa, aby okysličení neproběhlo příliš rychle. Starším vínům naopak prospěje karafa širší.

Karafa, jež využívá teplo z rukou

Pokud jste fandové červeného vína a často ho máte umístěné v chladnějším prostředí, možná oceníte karafy, které využívají teplo rukou. Při nalévání se nápoj mírně ohřeje. Předností těchto nádob je snadné uchopení. Podobné seženete i od výrobce Bohemia Crystal Glass.

Na přelévání kvalitního vína, které dlouho zrálo v sudu, do karafy se vyplatí pořídit si dekantační nálevku, která slouží na zachycení usazenin.

Pro mytí karafy je vhodná teplá voda bez saponátu a použití čistícího kartáče na karafu.

Anketa

Přeléváte víno do karafy nebo ho servírujete přímo z lahve?
Nalévám ho z lahve, karafa je zbytečnost.
55,6 %
Vybírám víno i podle estetické lahve, karafu nepotřebuji.
4,8 %
Ano, v karafe vypadá víno lépe.
6,3 %
Karafa je pro servírování vína rozhodně vhodnější.
29,8 %
Jak kdy, je mi to jedno.
3,5 %
Celkem hlasovalo 480 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám