Hlavní obsah

V luxusních designových kuchyních se snoubí zdánlivě neslučitelné

Novinky, Veronika Hušková

Kožená křesla, obraz ve zlatém rámu či obří zrcadlo - obyčejný smrtelník by nejspíš pro tyto interiérové kousky našel místo v obýváku, hale či ložnici. Ne však japonský designér Toyo, který je umístil do své moderní kuchyně. A výsledek kupodivu ladí.

Článek

Přestože trendem v kuchyních jsou již několik posledních let spíše rovné linie, ještě to nutně neznamená, že moderní kuchyně musí být studená. Hranaté tvary kuchyňských linek rozbíjejí designéři nevšední kombinací materiálů i odvážnými motivy.

Kuchyně jako umělecké dílo

Japonský designér Toyo navrhl odvážnou řadu kuchyní s názvem Linear, u níž se stírá hranice mezi módou a funkčností. Designér rozehrává odvážnou hru moderních i klasických materiálů a hledá pro kuchyni i další funkce, než jsou jen ty praktické.

Kuchyňská linka snadno splní požadavky na jednoduchost či snadnou údržbu, a přitom nepostrádá zdobné prvky. Kombinuje například elegantní nerezovou ocel s originálními mozaikami z benátského skla. Tím se sama stává uměleckým kouskem.

Toyo nevidí význam kuchyně jen v přípravě pokrmů, ale také v prostoru, kde chce člověk trávit čas. Proto se sem snaží přenést umění v duchu nového životního stylu "žít v kuchyni".

Zábavná kuchyně Karima Rashida

I moderní a hranatá kuchyně může být veselá. Dokazuje to počin slavného designéra Karima Rashida, jež pro italské kuchyňské studio navrhl sérii pestrých a veselých dvířek s názvem Crystal.

Kuchyně hýří veselými barvami, jako je žlutá, světle modrá či temně růžová, které byste asi spíše hledali v dětském pokoji. Krystalický lesk kuchyni dodává zejména použitý materiál - dvířka jsou totiž ze skla.

Dřevěná kuchyně od podlahy až po strop

Naproti tomu kuchyni zcela přírodního vzhledu navrhl pro studio Snaidero italský designér a architekt Iosa Ghini.

Ghini zachovává hladké linie a tvary, které ovšem zmírňuje volbou materiálu. Komplet celá kuchyně včetně linky je totiž ze dřeva. Zpevněný rám je z tepelně opracovaného dubového dřeva. Úprava dodává kuchyni přirozenější vzhled než lak a zároveň i potřebnou odolnost. Kombinace moderního designu s čistě přírodním materiálem má podle designéra vnést do prostoru harmonii.

Jak se dá hra s liniemi "vyhrotit" ukazuje naopak na prostor nenáročná, ale zato patřičně členitá nerez kuchyně, která svým tvarem i rozměry připomíná spíše bar.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám