Hlavní obsah

Muzeum pro Katar od Jeana Nouvela imituje pouštní oázu z disků

Novinky, Kristýna Křížová

Emirát v jihozápadní části Perského zálivu bude mít nové Národní muzeum, které navrhl Jean Nouvel. Země se nachází na poloostrově, vybíhajícím z většího Arabského poloostrova do Perského zálivu a stavby, které zde najdeme, jsou velmi kosmopolitní. Nouvelovo muzeum je ale tak elegantní stavbou, že dozajista vynikne. Z dálky vypadá jako řada na sebe položených disků. Stavba má být pouštní oázou pro duši.

Článek

Linie budovy připomínají měnící se tvary písečných dun. Stavba okrášlí hlavní město Kataru Dauhá. Muzeum má mít bezmála 40 tisíc metrů čtverečních. Nebudou chybět kavárny, restaurace, laboratoře, televizní studio, stálý i dočasný galerijní prostor.

Disky, z kterých je stavba sestavena, mají různé zakřivení a průměr. Jsou vyrobeny z ocelových konstrukcí a obloženy skleněnými vlákny a vyztuženy betonovými panely. Prostor mezi disky pak vyplní prosklené fasády.

Muzeum má v rozlehlém prostoru působit jako pouštní růže a oáza zároveň. Celá stavba bude mít typický uzavřený charakter. „Jsme velmi šťastní, že budeme realizovat právě vizi Jeana Nouvela, jehož design je mistrovským dílem soudobé architektury a vyvolává dojem nadčasové pouště, " tvrdí Peggy Loar z Národního muzea Kataru.

Nová budova bude obklopovat starý muzejní komplex

Muzeum bude postaveno kolem historické stavby Fariq Al Salatahova paláce, který sloužil jako muzeum od roku 1975. Národní muzeum Kataru je ale koncipováno a navrženo jako zcela nová instituce. Patří pod správu instituce Qatar Museums Autority, která se stará o muzea arabského státu.

Budova bude zasazena do rozlehlého parku s písečnými dunami. Zahrady jsou speciálně navrženy pro teplé klima Kataru. Výsadba bude obsahovat původní trávy a domácí rostliny, jako například granátové jablko či datlové palmy.

"Toto muzeum se stane denní karavanou. Poušť symbolizuje vzpomínky, které zůstávají vyryty do vaší paměti. Národní muzeum Katar se má stát hlasem kultury a přinášet poselství modernity, metamorfózy a krásy, která nastává, když se poušť setká s mořem," říká Jean Nouvel.

Prohlídka muzea bude mít tři hlavní části. Jedná se o přírodní historii poloostrova Katar - s jeho flórou a faunou, dávné sociální a kulturní dějiny Kataru a poslední částí bude představení historie Kataru, od 18. století do současnosti.

Pětašedesátiletý architekt Jean Nouvel se snaží dát své architektuře filozofický základ, zabývá se sémiotikou a inspiroval se u řady francouzských myslitelů – inspirací mu jsou například architektonické úvahy Michaela Focaulta nebo architektonický dekonstruktivismus Derridy.

Zabýval se i Jeremy Benthamem, jehož architektonický Panopticon je pro pochopení soudobé architektury a dnes tolik používané teorie dohledu naprosto zásadní.

Slavný Jean Nouvel je držitelem významného architektonického ocenění Pritzker Prize. Letos toto ocenění získali architekti z Japonska, o nich si přečtěte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaplického citrónová stavba roste v Modeně

Architekt a designér Andrea Morgante v Praze představil ideový návrh a koncepci budovy Enzo Ferrari Musea v severoitalském městě Modena, která vzniká podle...

Výběr článků

Načítám