Hlavní obsah

Tapety s motivem oblíbených fotek zútulní interiér a pobaví návštěvu

Novinky, Kristýna Křížová

Tapety už nemusí mít jen fádní dekor, ale mohou vzniknout podle oblíbených fotek. Taková originální výzdoba obývacího pokoje připomene společné zážitky a vylepší atmosféru ve společenské místnosti. Pohled na blízké nebo na oblíbenou krajinu potěší a pobaví návštěvy. Černobílé i barevné fototapety se tak stanou zásadní dekorací prostoru.

Článek

Obrazové tapety vzniklé díky digitálnímu tisku jsou v kurzu. Na stěnu si tak můžete nechat vytvořit tapetu přesně podle vašich představ, která bude naprostým originálem.

Pokud máte fotku, kterou byste chtěli ozdobit stěnu svého bytu, kanceláře, pak ji stačí zaslat spolu s přesným požadovaným rozměrem a v dostečném rozlišení do výrobny fototapet. Obraz pak vznikne přesně v té podobě, jakou si představujete.

Fototapetou můžete ozdobit stěnu, dveře, hladké zábradlí nebo jakoukoli plochu s hladkým a rovným povrchem.

Černobílá tapeta dodá interiéru na eleganci

Je možné vyrobit barevné i černobílé fototapety na různé materiály. Černobílá varianta vypadá v interiéru uměřeněji a dodá mu na eleganci. Nábytek v pokoji s výraznou černobílou tapetou by ale měl být v jasných barvách, tapeta totiž prostor opticky ztemní.

Na zděné stěny se papírové tapety lepí jako ty klasické, je tedy třeba je natřít lepidlem a mokrou cestou nalepit na stěny. Na hladké a skleněné povrchy se hodí tapety vinylové samolepicí.

Fototapety můžeme opatřit ochranným laminem, které tisk chrání proti mechanickému poškození a UV záření. To se hodí zejména pro rodiny s dětmi nebo s domácími mazlíčky.

Správně zvolená tapeta dovede stísněný prostor opticky zvětšit. Stačí zvolit fotku, která je co nejvíce prostorová a zobrazuje objekty v dálce. Ideální je provedení světlých jasných barev.

Prostorový dojem dodá i kontrastní výmalba stěn v kombinaci s tapetami. Jak na to, se dočtete zde.

Dekorovat můžete i strop v ložnici

Zajímavým tipem je ozdobení stropu, kde je ale tapetování o něco složitější, strop je totiž největší viditelnou plochou a při dopadu světla se vady v podkladu ukazují obvzlášť výrazně. Tapetuje se ve směru dopadajícího světla a nejlépe ve dvou. Pomocí malířské šňůry se vyznačí rovnoběžná linka.

První pruh tapety ustřižený na délku stropu se přiloží podél vyznačené linky a přitlačí se pomocí válečku z mechové pryže. Měl by být cca o 2 cm širší než je vyznačeno a probíhat i za roh, vyrovnají se tak nesrovnalosti mezi stropem a stěnou.

Přesahující proužek se pak ořízne pomocí přítlačné stěrky a ulamovacího nože. Další pruhy přenášíme na doraz a spoje se přitlačují rukou či válečkem na spoje.

Rozměry fototapet jsou prakticky neomezené

Tisk fototapet je prováděn na speciální materiály vysoké kvality. Jednotlivé pruhy, ze kterých je fototapeta složena, mohou být až do šíře 1, 5 metru. Z nich je pak možné složit libovolně veliký formát.

Obecně však platí, že cena za 1 metr čvereční fototapety na papíře s matným strukturovaným povrchem, s dobrou otěruvzdorností a certifikátem o nehořlavosti se pohybuje zhruba okolo 500 až 700 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám