Hlavní obsah

Zasklení lodžie rozšíří byt a uspoří peníze za vytápění

Právo, Dana Jakešová

Kdo má volbu, vybere si bezpochyby byt s lodžií. Často ji ale kvůli rozmarům počasí nemůžeme využívat tak, jak bychom chtěli. Nebo třeba potřebujeme zvětšit obytný či úložný prostor. Řešením je zasklení lodžie. Přidanou hodnotou je úspora za topení.

Článek

Zasklením lodžie se totiž snižuje únik tepla z bytu o 20 až 50 %. Teplota v přilehlé místnosti obvykle stoupne o 2 až 3 °C. Úspory tepla proto bývají jedním ze dvou nejčastějších důvodů, proč si necháváme lodžie zasklít.

Tím druhým je zvětšení bytu, získání obdoby zimní zahrady. Anebo úložných prostor. Díky zasklení lodžie totiž získáme prostor, kam si můžeme v panelákovém bytě uložit kola, nebo se tak bráníme nezvaným návštěvám - holubům.

Zasklením lodžie tedy získáme větší užitnou plochu bytu, ale nikoli obytnou plochu přilehlé místnosti. Lodžie není izolovaná ani vytápěná, v zimě tudíž promrzá. I když pochopitelně méně než ta nezasklená.

Zasklení má ale i jednu stinnou stránku: svým způsobem funguje jako plachty na lodi. Musí vydržet silný nápor větru. To si musíme uvědomit.

Obavy o nosnost bývají zbytečné

Mnohé majitele starších lodžií v nerekonstruovaných domech napadne otázka, zda vůbec váhu zasklení jejich lodžie unese. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se před zasklením provedla rekonstrukce lodžie celkově. Ale podmínkou to není. Obavy o únosnost bývají většinou zbytečné. Sklo na uzavření velkých lodžií s délkou kolem šesti metrů váží asi 130 kg.

Přesto situace není tak jednoduchá. Nárazový vítr, který se opře do zasklené plochy, má totiž mnohem větší sílu a v krajním případě může i část stěny vylomit. Proto je vhodné zvolit některý z certifikovaných systémů a ne podomácku vyrobené zasklení.

Profesionální firmy si nechávají na své výrobky zhotovit posudek, zda odolá např. právě silnému nárazovému větru, ale i zda vyhovují dalším požadavkům.

Nebezpečí nemusí hrozit jen od větru. Železobetonové konstrukce balkonů např. nejsou ošetřeny tak, aby odolávaly vysoké vlhkosti vzduchu, která může vzniknout, pokud si na lodžii pořídíme zimní zahradu s množstvím hydroponicky pěstovaných rostlin. Lodžii je nutné často větrat a o případných experimentech v tomto prostoru se poradíme s odborníkem.

Jaký systém zvolit

V okamžiku, kdy vyřešíme problém, zda lodžii zasklít či nezasklít, čeká na nás další rozhodnutí: pro jaký systém se rozhodnout?

Na trhu jsou k dostání dva druhy zasklívacích systémů, které instalují různé firmy po celé republice.

  • Prvním typem je rámové zasklení, sem patří např. systémy Glasa či Thermalux.
  • Druhým typem je bezrámové zasklení, např. systémy Optimi, Almíra, Thermalux či Vario. Každý ze systémů má své výhody, ale také určité nedostatky.

Rámový systém

Rámové systémy mohou být dražší než bezrámové. Důvod je jednoduchý - kromě skla totiž firmy musí při výrobě použít i hliník - přírodní, bíle lakovaný, eloxovaný, na přání zákazníka ale dodají i jinou barvu. Tyto lodžie lze otevřít až ze tří čtvrtin. V parném létě pak není problém zarámovaná okna úplně vysadit a nechat prostor otevřený. Zasklení lodžie o šířce necelých šesti metrů a s výškou skla 1,5 metru přijde přibližně na 20 000 až 27 000 Kč podle vybraného systému. Ty fungují podobně: skla osazená do hliníku se pohybují po kolejnicích, samozřejmě nechybějí zámky, které lodžie ochrání proti zlodějům.

Bezrámové systémy

Jak napovídá již název, jednotlivá skla nemají svislé ohraničení - rámy. Můžeme je rozdělit na posuvné a otočné.

  • U otočných systémů, např. Vario nebo Optimi, kde lze otevřít prakticky celou plochu, skla se sunou ke straně a tam se otočí rovnoběžně s boční stěnou.
  • U posuvných systémů, např. Thermalux bezrámový, je možné skla jen posouvat do stran.
  • Některé bezrámové systémy, např. Almíra, kombinují pevná a posuvná skla. Posuvná skla se pohybují v drážkách a jejich způsob otevírání lze přirovnat ke starším proskleným knihovnám.

Bezrámové zasklení šestimetrové lodžie lze pořídit od 18 000 do 30 000 Kč. U třímetrové lodžie začíná cena na 8000 Kč.

Co ještě (možná) nevíte

Většina systémů používá na zasklení sklo o tloušťce 6 mm. U rámových typů je možné na přání zákazníka osadit i izolační dvojskla. Úspory tepla ale bohužel dvojnásobné nebudou.

Se skly lodžií lze dále nakládat jako s klasickými okny. Majitel si na ně může nainstalovat žaluzie, pověsit závěsy, ale i nalepit bezpečnostní fólie, které ztíží cestu do bytu zlodějům.

Zasklení balkonu nebo lodžie je stavba. Proto by měl majitel zajít na stavební úřad a alespoň ji ohlásit. Stavební úřady mívají připravené prohlášení, majiteli stačí formulář podepsat a řídit se jím. Někdy tyto formality vyřizují firmy samy. Potřebný je také souhlas majitele domu (bytového družstva, společenství vlastníků).

Plísně jen vinou majitelů

Pro zachování dobrého klimatu v bytě je důležité správné větrání. U zasklené lodžie musí být totiž zabezpečeno křížové větrání -proudění vzduchu. Jinak se prostory zapaří, okna se začnou rosit, a jestliže majitel nezasáhne, objeví se i plíseň. Je proto dobré vybírat mezi kvalitními systémy, u kterých je již zabezpečena infiltrace. Pozor ovšem, najdou se firmy, které nabízejí jako doplněk za doplatek krycí lišty, které tyto skuliny utěsní. Pokud bychom pak nevětrali jinak, je to první krok ke vzniku plísní.

Rámové systémy mají mezi tabulemi těsnicí kartáčky, ale přesto větrají. Stačí nedovřít úplně zasklená křídla a nechat milimetrovou škvíru. Při úplném zavření se větrání jen poněkud omezí, protože vzduch proudí prostorem mezi křídlem a kolejnicí a skrz odvodňovací kanálek.

Přesto je v horkých letních dnech důležité, aby se větralo více, neškodí ani průvan. Nestačí jen otevřít okno v místnosti, je nutné otevřít i lodžii. Jinak vznikne tzv. skleníkový efekt, kdy je v bytě větší teplota než venku. Výsledkem může být obávaná plíseň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám