Hlavní obsah

Miniaturní byt s plujícími stěnami nabízí až 24 variant uspořádání

Novinky, Kamila Mouchová

Čínskému architektovi Gary Changovi se díky jeho geniálnímu prostorovému vnímání podařilo přetvořit miniaturní byt o rozloze 32 metrů čtverečných v unikátní prostor s až 24 variantami uspořádání. Ptáte se, jak je tato proměna možná? Jeho tvůrce a zároveň majitel, využil technologie posuvných stěn, které umožňují "modelovat" byt podle aktuální potřeby.

Článek

Hong Kong, s více než sedmi milióny obyvateli, patří k nejhustěji osídleným městům planety. Boj o prostor je zde na denním pořádku. Netýká se to jen tradičních obrazů ranní přeplněné dopravy, ale i samotného bydlení ve městě.

Takovou situaci si osobně od raného dětství zažil i architekt Gary Chang, který bydlel s rodiči a třemi sestrami v bytě rozkládajícím se na pouhých 32 m2. Ve skutečnosti se na tomto prostoru tísnilo sedm lidí, jelikož třetí ložnici obývala nájemnice. Mladý chlapec proto strávil své dětství na rozkládacím gauči v úzkém obývacím pokoji.

Vzpomínky a zkušenosti s nedostatkem místa však o pár let později využil jako inspiraci pro absolutně netradiční architektonický experiment. Po přestěhování své rodiny, byt, v němž vyrůstal, koupil a dodnes ho využívá pro realizaci svého obdivuhodného talentu pro práci s prostorem.

Pohyblivé stěny

Jamile se Gary Chang stal majitelem a jediným obyvatelem malého bytu, popustil uzdu své fantazii. Nechal vybourat všechny dosavadní stěny a místo nich do volného prostoru nainstaloval několik posuvných konstrukcí, které různým zasouváním, vytvoří až 24 kombinací prostoru.

Jak sám autor tvrdí, nejvíce prostorově náročná je v bytě postel. Jeho lůžko se proto každé ráno jednoduše "zasune" vzhůru a několika pohyby se přetvoří v obývací kout s pohovkou. V podobně rychlém mžiku se Chang může ocitnout v kuchyni. Stačí, aby předsunul stěnu, na které je připevněna televize, a objeví se malinký, ale kompletně vybavený kuchyňský kout.

Na stejném principu funguje i dominantní stěna místnosti, která je ztělesněním majitelovy sběratelské vášně. V policích je vyskládáno ohromné množství CD. Za hudebními nosiči se totiž ukrývá koupelna s vanou. Po bryskní úpravě však také může sloužit jako postel pro hosty.

Designový skvost

Byt nejenže odhaluje mnohá zákoutí, která na první pohled vůbec nejsou vidět, ale vyznačuje se také souhrou světla a barev nábytku. Veškeré úpravy bytu směřovaly k tomu, aby se opticky zvětšil, a i přes miniaturní rozlohu působil vzdušně.

K tomuto účelu posloužila efektní okenní stínidla s oranžovým nádechem, která způsobují, že do interiéru dopadá stále světlo se zlatavou září. Tento efekt je ještě znásoben lesklou podlahou a především zrcadlovými stropy, které dokonale vytvářejí iluzi zvětšeného prostoru.

Místo obývacího pokoje Hollywood

Gary Chang opravdu nemusí navštěvovat sály kin. Jeden má totiž doma. Zní to neuvěřitelně, ale byt se dá přetvořit i v promítací místnost. A plátno není zrovna malé. Pokud přemýšlíte, kde může být schované, odpověď je následující: vysune se společně s posuvným "závěsem" nad oknem. Celá místnost se tak zatemní a na stěně, kde býval průhled do ulice, visí obří plátno. Poté se Gary jen usadí do houpacího křesla uprostřed místnosti a může sledovat třeba hollywoodské trháky.

Gary Chang mluví o svém díle jako o stálém experimentu a žití v něm považuje za výzvu k dalším rekonstrukcím. Můžeme se tady snad v budoucnu těšit na další ojedinělé inovace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám