Hlavní obsah

Výstava ve Vídni ukazuje, jak švédský nábytek změnil vkus ve světě

Novinky, ČTK, Kristýna Křížová

Fenomén švédského nábytkářského podniku Ikea se snaží návštěvníkům představit výstava ve vídeňském muzeu nábytku. Její autoři ukazují, jak se vlastně jedinému člověku podařilo změnit životní styl, vkus a zvyklosti v bydlení téměř po celém světě. Zajímavé srovnání nabízí pohled na originální kusy nábytku a jeho designové repliky z Ikea.

Článek

Podle kurátora výstavy Markuse Laumanna představuje Ikea společenský fenomén. "Je to podnik, který silně ovlivnil to, jak vlastně nakupujeme nábytek a jak zařizujeme své byty," uvedl. Expozice představuje výrobky firmy od 50. let, je na ní k vidění přes sto exponátů.

Hlavní slovo má nábytek ve stylu skandinávské moderny s tradičními organickými formami, použitým dřevem a přírodními látkami.

Výstava představuje designové originály, jež Ikea napodobila

Exponáty výstava zasazuje do dobového kontextu a představuje je spolu s originálními výrobky slavných tvůrců, které švédský nábytkářský gigant v levné variantě napodobil.

Jedním z takových kousků je například křeslo Pöang, které se v provedení Ikey stalo mnohem známější než jeho originální předloha od Alvara Aalta.

Stejný osud potkal v některých zemích i Thonetku. Ikea jí ponechala původní tvar, náklady na její výrobu však snižovala použitím jiných výrobních technologií.

Úprav se dočkala i slavná Thonetka č. 18

Nutno ale podotknout, že originální Thonetka je jen jedna - ta z ohýbaného dřeva od firmy Ton. Firma bratrů Thonetových, kteří za Rakouska-Uherska otevřeli své továrny na ohýbaný nábytek a obchod v Čechách a na Moravě, začala jako první s masovou výrobou. Přišla i s úsporným balením výrobků, které Ikea převzala.

Autoři ukazují návštěvníkům výstavy také zařízený obývací pokoj z výrobků Ikea, které Rakušané kupují ve švédském nábytkářském gigantu nejčastěji. Výsledek by se prý od toho českého nejspíš příliš nelišil.

Nejvýraznější odlišnosti jsou v nábytkovém zařízení obývacích pokojů, které se výrazně liší.

Podle průzkumu a statistik obývací pokoj průměrné rodiny v Rakousku mívá 25 metrů čtverečních, laminátovou podlahu se vzorem buku a světle žluté zdi. Zatímco Němci a Švýcaři dávají přednost šedé či nažloutlé sedačce, Rakušané volí nejčastěji modrou.

Kupují celou soupravu - gauč, křesla i podnožku. Nechybí konferenční stolek, play station a vystavené poháry z fotbalových přeborů. Většinu zařízení v pokoji Rakušanů ale tvoří produkty spíš domácích nábytkářských firem.

Výstava potrvá do 11. července. Muzeum nábytku ve Vídni s adresou  Andreasgasse 7 je otevřeno denně kromě pondělí. Vstupenka pro dospělého stojí 6,90 eur, pro děti 4,50.

Ikeu založil sedmnáctiletý chlapec

Nábytkářská firma Ikea vznikla jako firma jednoho muže. V roce 1943 ji založil tehdy sedmnáctiletý Invar Kamprad. Název je složeninou počátečních písmen jeho jména, statku jeho otce Elmtaryd a jeho švédského bydliště Agynnaryd. Původně se jeho firma specializovala na punčochové zboží a podobné výrobky denní potřeby, nábytek se na seznamu objevil až roce 1948.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám