Hlavní obsah

Trendy zahradní nábytek vyniká originalitou i vysokou odolností

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zimě konečně odzvonilo a my se začínáme těšit na léto, k němuž neodmyslitelně patří posezení na zahradě. A nejen to - spousta lidí dá místo dovolené u moře přednost relaxaci v domácím prostředí. Proto stále roste poptávka po kvalitním zahradním nábytku. Vybírat je skutečně z čeho.

Článek

Na trhu je nábytek v mnoha stylech, designech a široké paletě použitých materiálů. Jestliže dříve vládl českým zahradám plastový nábytek v téměř jednotném designu, dnes má zákazník na výběr z kvalitních materiálů jako jsou hliník, ušlechtilá ocel, dřevo a speciální syntetické materiály používané pro stále oblíbenější výplety.

Při úvahách o volbě zahradního nábytku bychom měli opustit myšlenku pořídit si plastový. I když je laciný a dobře se udržuje, časem se v namáhaných místech unaví a může nečekaně prasknout.

Dřevo je evergreen

Nejoblíbenější je nábytek z různých druhů dřevin. Působí už na první pohled elegantně, pohodlně a zahradě opravdu sluší. Není ovšem dřevo jako dřevo.

Při výběru dřevěného nábytku je dobré všímat si pozorně kvality. Ten velmi levný, nabízený v obchodních řetězcích, pochází povětšinou z asijských zemí a je vyroben z odpadového dřeva a dlouho nevydrží. Proto se vyplatí nakupovat u specializovaných prodejců.

Charakteristika používaných dřev

Hodně oblíbený je zahradní nábytek ze severské borovice. Renomovaná švédská firma KWA jej např. vyrábí ze stromů, těžených až za polárním kruhem. Toto dřevo je mnohem tvrdší, trvanlivější a odolnější vůči povětrnostním vlivům, než je tomu u borovic středoevropských. Můžeme ho tudíž přes sezonu nechat na zahradě, mokro mu neublíží.

Žádaný je i nábytek z tropického dřeva meranti. To je těženo v Malajsii a samotný výběr dřeva a výroba zahradního nábytku podléhají velice přísné kontrole. I toto dřevo vyniká vysokou tvrdostí, odolností vůči povětrnostním podmínkám a dlouhou životností. Navíc má atraktivní esteticky působivou kresbu dřeva.

Pro náročnější je potom určen nábytek z teaku. Toto dřevo je díky vysokému obsahu kaučuku a teakového oleje odolné nejen vůči povětrnostním vlivům a střídání teplot, ale i působení škůdců. Neublíží mu vlhkost, proto je ideálním zahradním nábytkem do blízkosti bazénu. Teak je natolik odolný materiál, že nábytek můžeme nechat venku i přes zimu.

Kdo má jen maličkou zahrádku, nebo si chce udělat pohodu na terase či balkonu, může zvolit nábytek z luxusního eukalyptu. Díky vlastnostem, které toto tropické dřevo má, totiž odolává balkonový nábytek Katy i takovým civilizačním vlivům, jako jsou kyselé deště ve městech.

Novinkou na našem trhu je tropické dřevo yellow balau. Díky své vysoké odolnosti proti působení vody a značné pevnosti ho v tropických oblastech už po staletí znají jako ideální materiál pro stavbu lodí.

Toto ušlechtilé dřevo vyniká svou dlouhou životností. Oceníme také jeho odolnost jak proti povětrnostním vlivům, tak i vůči dřevokaznému hmyzu. Pro svou pravidelnou kresbu se toto dřevo používá především pro výrobu trvanlivého a esteticky nadčasového nábytku.

Hliníkový nábytek

O dřevo se ale musíme starat. Stále více příznivců si proto získává i zahradní nábytek z moderních materiálů. Láká především tím, že je bezúdržbový.

Díky lehkosti, pružnosti a nepřebernému množství kombinací s dalšími materiály si už po několik let udržuje silnou pozici hliníkový nábytek. I letos je jeho nabídka pestrá -od čistých linií přes kombinace kovu s dalšími materiály až po exkluzivní sestavy ve stylu zámecké zahrady.

Příkladem originální sestavy může být např. sestava CARA od firmy Kettler, pohybující se na pomezí retra a moderního designu. Vyznačuje se kombinací kovu, výrazných látkových pásů použitých na výplet a plastových opěrek. Je nabízena ve třech barevných provedeních: bílá, červená a černá.

Kovový nábytek

Za nadčasový můžeme bezpochyby označit kovový zahradní nábytek. Z barev vládne kovově nebo grafitově šedá, ale nechybí ani čistá bílá klasika. Kovový nábytek je vhodný pro zahrady i vnitřní prostory.

Vyplétaný nábytek

Boom vzdušných výpletů se z loňského roku přenáší i do toho letošního. Ve vyplétaných křeslech se pohodlně a příjemně sedí, syntetická vlákna jsou pružná, naprosto odolná vlivům počasí a snadná na údržbu.

Výplety se v nabídce nejčastěji kombinují s hliníkovou konstrukcí a vzniká tak lehký a velmi stabilní nábytek. Výrobci proto i tento typ zahradního nábytku stále vyvíjejí.

Novinkou na trhu je zahradní nábytek z elegantního materiálu wicker. Tento nábytek v sobě snoubí klasický design výrobků z pravého ratanu a nepopiratelné přednosti umělého materiálu na bázi polypropylenu.

Tento materiál nevyžaduje prakticky žádnou údržbu, je stálobarevný a maximálně odolný vůči vodě i slunečnímu záření.

Nerezový nábytek

Milovníci čistých tvarů a jednoduchých a přímých linií si jistě vyberou v řadě nerezového nábytku. Při jeho výrobě je hlavním komponentem ušlechtilá ocel, které dodává výsledný efekt kombinace s textilním výpletem nebo dřevem. Příkladem dokonalé symbiózy je sestava AVANTI, ve které leštěnou ocel doplňuje textilní výplet Sunloom-Plus, odolný proti vlivům počasí, velmi pevný, prodyšný a příjemný na omak.

Příjemné doplňky zahradního nábytku

Díky široké nabídce nejrůznějších doplňků si na zahradě můžeme užívat odpočinku dokonce ještě lépe, než doma v obýváku. Tam bychom ostatně asi těžko umístili třeba houpačku. Příjemně se relaxuje i v polohovacím lehátku.

Návštěvy určitě ocení, když jim občerstvení přivezeme na elegantním servírovacím stolku, nebo to, že u ruky budou mít malý stolek, kam si mohou odložit třeba sklenici s nápojem.

Pokud i na zahradě chceme sedět opravdu na měkkém, ani to není žádný problém. K dostání je široká škála polstrovaných potahů nejrůznějších vzorů a barev.

Příjemný stín zase zajistí některý z mnoha typů slunečníků. Nejpraktičtější jsou ty s boční nohou a možností naklápění a otáčení střechy. Tyto chytré funkce nám umožní udělat si stín přesně tam, kde potřebujeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám