Hlavní obsah

Designérské nápady v soutěži Grand Prix Mobitex: svítící deštník i sedačka z lega

Novinky, Kristýna Křížová

Designérské vychytávky do interiéru přihlášené do letošní Grand Prix Mobitex jsou obzvlášť zajímavé. Ne všechny sice získaly nominace, za pozornost jich ale stojí celá řada. Zaujme osvětlení z deštníků, ve formě lega nebo posezení na částech klávesnice. Tím vším chtějí letos designéři překvapit na stavebním veletrhu, oceňován je nejen inovativní design, ale i technologie použité ve výrobě.

Článek

V rámci Mezinárodního veletrhu bydlení MOBITEX se každoročně koná soutěž Grand Prix Mobitex. První den veletrhu vybírá odborná porota z vystavených výrobků a návrhů nejlepší práce a těm udílí ocenění v kategoriích „progresívní design“ a „progresívní technologie“.

Hlavní důraz byl letos kladen na inovativnost, návrhy jsou proto působivou směsicí netradičních nápadů designérů.

Recyklovatelný rautový podnos zaujme praktičností

Například designér Matyáš Fuchs přišel letos hned se dvěma zajímavými nápady. Nominaci získal za recyklovatelný rautový tác v podobě palety i zarážku do knihovny imitující ledové kostky.

Inovativní výrobou zaujme nominovaná židle Skeleton chair. Všechny její prvky jsou vyfrézovány z jediné desky, poté jsou dílce složeny do podoby finálního trojrozměrného výrobku. Spoje jsou samosvorné, není potřeba lepidlo ani kování; díly jsou vyrobeny jedním strojem z jednoho materiálu. Omezením spojů na minimum a demontovatelností podporuje židle principy ekologického nábytku.

Zajímavým sedacím nábytkem do exteriéru jsou také stoličky ve tvaru kláves s nápisy, jaké známe z počítačové klávesnice.

Sedací nábytek opravdu překvapí, designéři se snažili o maximální originalitu.

Další zajímavým prvkem je sedačka inspirována dánskou stavebnicí Lego. Jejím základem jsou tzv. „Lego bricks“ (cihly), které lze libovolně kombinovat, skládat a doplnit o další dílky, minifigurky apod.

Sedací systém Plug & Play (připoj a hrej) navrhovala designérka pro dětské koutky a čekárny lékařských ordinací, může však být využit i v halách na letištích nebo v jiných veřejných prostorech.

Koupelna i nevšední osvětlení

Působivým kouskem do interiéru je osvětlení ve tvaru kočky, která honí své klubíčko. Zajímavým návrhem, který sice není převratnou novinkou, ale neurazí, je i svítidlo ve tvaru ptáků.

Svou praktičností zaujme "Fortelná koupelna", která je variabilní, umožňuje jednoduchou manipulaci a nastavitelnost prvků – lze ji tak uzpůsobit pro potřeby domácnosti s malým dítětem, seniory nebo handicapované osoby.

Koncept je založen na myšlence snadného uchycení úložných prvků na stěnu, které není třeba složitě šroubovat, jen jednoduše zavěsit na zvolené místo. Součástí koupelnového systému je typizovaná řada skříněk z voštinových desek (voštinové desky byly zvoleny z důvodu úspory materiálu a nízké hmotnosti), které lze libovolně kombinovat.

Výběr nejlepších deseti prací bude prezentován ve dnech 13. až 17. dubna 2010 na veletrhu MOBITEX 2010 v pavilonu G1. Vyhlášení výsledků se uskuteční 13. dubna 2010 v 16.00 hodin tamtéž.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám