Hlavní obsah

Koupelny pro seniory hýří praktickými vychytávkami pro větší komfort a bezpečí

Novinky, Kristýna Křížová

S přibývajícím věkem kladou lidé na zařízení koupelny větší důraz. Pozornost se zaměřuje na komfort, prostornost ale hlavně bezpečnost. Pojízdné stoličky, skrytá madla, sedátka do sprchového koutu nebo integrované úchopy přímo do vany dovedou čas v koupelně zpříjemnit a jednotlivé úkony zjednodušit.

Článek

Podle průzkumů přistupují lidé nejsvědomitěji k zařizování koupelny při odchodu do důchodu nebo po vystěhování dětí. Důraz je kladen na maximální pohodlí, funkčnost a bezpečí, takové jsou nejčastější požadavky na koupelnu s přibývajícím věkem.

Nejmodernější ergonomické vybavení koupelny s bezpečnostními prvky má i úložný prostor, madla nebo skryté či integrované úchopy. Novinkou je osvětlení přímo do vany, které usnadní orientaci v prostoru.

Dostatečné osvětlení by mělo být v koupelně pro seniory samozřejmostí.

Starší osoby ocení kout se sedátkem nebo sedací vanu

Sprchové kouty jsou pro seniory obecně vhodnější než vana, do které se často těžko dostávají. Vhodným doplňkem jsou skládací sedátka, která usnadní a zpříjemní pobyt ve sprše.

Na trhu ale existují například i speciální vany, jejichž dno je přizpůsobeno sezení. Dostatečná hloubka zaručuje, že je celé tělo ponořeno do vody.

Vany mohou mít navíc boční dvířka, případně může být praktickou pomůckou schůdek. Ideální je i ten opatřit protiskluzovou úpravou. Dalším nápaditým řešením otočné rohové sedátko, které umožní přechod do vany lehkým pootočením těla.

Při zařizování koupelny pro seniory se vyplatí umístit úložné prostory na dosah ruky tak, aby bylo vše v dosahu natažených paží.

Velkou pozornost stojí za to věnovat protismykovým materiálům, které zvýší bezpečnost pohybu v koupelně. Podložky zabraňující uklouznutí by měly být v koupelně osob s horší pohyblivostí samozřejmostí. Dobrou službu udělají i dlaždice s protismykovou úpravou.

Maximální bezpečnost zaručí koupelnová série určená přímo pro seniory. Ideální je pořídit si umyvadlo s vykrojeným čelem. Díky jeho speciálnímu tvaru je k němu nejlepší přístup.

Velmi šikovným prvkem jsou madla. Ta usnadní zejména vstávání a zvýší životní komfort. Mohou být zabudována přímo do vany nebo zároveň sloužit jako držák na toaletní papír.

Vyplatí se také termostatická baterie, která dovolí přesně navolit teplotu vody, takže se uživatel nemůže opařit. Model s bezpečnostní pojistkou dovolí použít opravdu horkou vodu jen po přepnutí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám