Hlavní obsah

Koupelnovým dlažbám a obkladům vládnou kámen, dřevo i keramika

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní koupelnu zařizujeme s důrazem na relaxaci, estetiku prostoru a vytvoření vlastního jedinečného prostředí, kde se budeme cítit dobře. Tomuto trendu vychází vstříc i nabídka obkladů a dlažeb.

Článek

Obklady a dlažby patří k modernímu interiéru. V posledních letech jejich význam stoupá, protože obytné prostory jsou stále více propojené a otevřené. Kuchyně je spojena nejen s jídelnou, ale běžně i se společenským prostorem a koupelna stále častěji navazuje na ložnici. Obklady a dlažby pak slouží jako propojovací a sjednocující prvek interiéru.

Novinka – tenkostěnné dlaždice

I když po dlouhých letech dochází k přesycení minimalismem, strohými tvary a monotónními barvami, jedním ze současných trendů jsou čisté formy v interiéru, kterým se přizpůsobuje také keramika.

Moderní jsou tenkostěnné dlaždice tloušťky pouhých 3–5 mm, nazývané Slim, Thin Skin, Light apod. Jsou lehké, a přitom pevné, působí monoliticky. Spára se minimalizuje a formáty 3x1 m působí jako stěrka. Kromě toho, že tenkostěnné dlaždice zajišťují úspory materiálu, snadno se přepravují i skladují. Lze je úspěšně použít i při rekonstrukcích bez nutnosti odstranění původních obkladů a dlažeb. Nevýhodou této novinky je její velmi vysoká cena.

Dřevěné obklady z keramiky

Trendové koupelny jsou doslova v zajetí dřevěných obkladů v keramickém provedení. Útulnost, dýchající z těchto koupelen, je dána právě dřevěnými obklady. Téměř věrná kresba dřeva nahrazuje klasické dekorace koupelnových sérií. I tady pokračuje zvětšování formátů, jež působí s minimální spárou a spárovací hmotou naprosto dokonale.

Série dlažeb podobných plovoucím či masivním prkenným podlahám lze proto použít kromě koupelny také v ostatních částech interiéru. Získáme tím příjemný a velmi odolný povrch, který se dobře kombinuje s ostatními materiály.

Kromě designu je plusem barevná stálost a minimální nároky na údržbu tohoto jakoby dřevěného keramického materiálu. Dalším výrazným plusem je i příznivá cena a kvalita dřevěné keramiky domácí provenience oproti dovozovým sériím podobného charakteru.

Kámen se spojuje se dřevem

Stále populární je rovněž kámen, který se kontrastně kombinuje se dřevem, sklem i barvami. V kurzu je i klasický mramor ve vysokém lesku, ale objevují se také mozaiky v kamenném provedení. Ty se vyrábějí také ze skla nebo keramiky.

Letos sice mozaiky nepatří mezi hity, přesto se pořád těší oblibě a spolu s jednoduchým základním obkladem budou vždy efektním prvkem interiéru. Například v koupelně je ideální dekorací bordura – několik oddělených řad mozaiky na obložené ploše, v kuchyni zase mozaika zpestří velký formát základních dlaždic nebo vyřeší špatně obložitelné místo.

Pokračujícím trendem, bez kterého by se koupelny neobešly, jsou ornamenty. Nejčastější obrazce tvoří jednoduché květinové vzory v jemných barvách, geometrické vzory a stylizace inspirované barokní ornamentikou.

Reliéf v liniích obkladů

V liniích obkladů se prosazuje reliéfní povrch. Vyznačuje se plastičností a trojrozměrnými tvary, které podtrhují hru světel a stínů. Výrazný a zcela originální styl reprezentuje použití kovu a metalických povrchů nebo naopak zcela naturalistický a surový povrch betonu a cementu.

Tyto povrchy jsou ideálním pozadím pro náročnou sanitární keramiku a vybavení. Hodí se především do industriálních a technických interiérů. Dobře si je lze představit např. v loftových bytech v kombinaci se sklem a kovem.

Tradičním a oblíbeným prvkem zůstává textil v jemných zemitých tónech. Jako kontrastní doplněk se stále více využívá dekor a listely ze skla s potiskem.

Barevnost a povrchy dlažeb

Výrazné pastelové barvy, které byly oblíbené v předchozích letech, přecházejí na jemnější a lomené tóny. Prosazují se kombinace bílé a černé, také šedá a již standardně zemité odstíny. V kombinacích převažuje z osmdesáti procent bílá a dvacet procent tvoří barevné akcenty.

Moderní je spojení bílé, tyrkysové a tmavě hnědé barvy, stejně tak zaujme nadčasová klasika bílá, červenohnědá a tmavě hnědá i metalické listry.

V barvách se prosazuje modrá, tyrkysová, nachová, růžová, sytě červená, oranžová, fialová a pistáciová v kombinaci s hnědou. Zlato a frity (ozdobné granulované skloviny speciálního chemického složení) se objevují oproti uplynulému roku stále méně. Povrchy jsou matné, polomatné i lapované (efektní střídání lesku a matu), ale nejobvyklejší je vysoký lesk.

V barevnosti, povrchu i tvarování je vidět inspirace a propojení s nábytkovou tvorbou. Obecně dominují nové technologie a vliv ekologického myšlení, zdůrazňuje se kvalita zpracování.

Maximální dlažby a obklady
Ve velikostech dosáhly obklady a dlažby ke svému současnému maximu – k rozměru 120x120 cm. A spektrum dalších rozměrů je také bohaté: od 120x60 cm přes 60x60 cm až třeba po 20x50 cm. Velkoformátová dlažba vyžaduje precizní řemeslnou zručnost.
S velkými dlaždicemi je složitější manipulace, jeden prvek váží 3–6 kg a také cena se pohybuje ve vyšších patrech.
U obkladů patří k základním čtyři formáty: 20x25 cm, 25x33 cm, 40x20 cm a 45x25 cm. Formát obkladů je většinou obdélníkový a pokládá se vodorovně s minimální spárou.
U dlažby patří k základním velikostem formáty 30x30cm, 33x33 cm, 45x45 a 60x60 cm. K dostání jsou i tzv. prkna 120x30 cm a 120x20 cm nebo dlaždice 45x15 cm, 60x10 cm či 60x30 cm. Ale jsou i menší formáty, např. 20x20 cm, 15x15 cm, 10x10 a mozaiky od 5x5 cm až po 1x1 cm, které se pohybují v cenové relaci od 6000 Kč/m2.

Co znamená Gres porcellanato?

  • jsou to vysoce slinuté neglazované keramické obkladové prvky
  • představují kompaktní stejnorodý materiál
  • mají velmi nízkou nasákavost (menší než 0,1 %)
  • vůbec neabsorbují vodu ani jiné látky
  • jsou dokonale mrazuvzdorné i v extrémních podmínkách
  • mají velmi dobrou odolnost proti působení chemikálií
  • jsou vzhledově, a tedy i barevně naprosto stálé
  • tvrdost povrchu odpovídá přibližně tvrdosti křemene
  • jsou odolné, proto se hodí na exponovaná místa
  • jejich design připomíná různé druhy kamene
  • vyrábějí se i jednobarevné dlaždice a obklady
  • vysoce slinuté dlaždice a obklady se zušlechťují leštěním

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám