Hlavní obsah

Textilie z ÚBOKu vyvolávají nadšení i odpor

Novinky, Kristýna Křížová

Textilie, které připomínají dobu komunismu a na nichž je často k vidění i komunistická symbolika, v někom vzbuzují odpor a jiní je dnes opěvují jako žádané retro. Široká paleta motivů je k vidění na výstavě "Bytový textil z ÚBOKu Praha k 50. výročí založení". Přinášíme vám inpisraci v podobě obrazové ochutnávky.

Článek

Ústav bytové a oděvní kultury ÚBOK v Praze vznikl na konci padesátých let a hlavním úkolem textilní tvorby tohoto podniku bylo zajišťovat výtvarnou úroveň a kvalitu výrobků především textilního a oděvního průmyslu.

Textiliím vévodily naivní motivy

V ÚBOKu tak vznikaly domácí textilie, utěrky, záclony, ozdobné upomínkové kapesníky, stínítka pro lampy, ubrusy a jiné doplňky a dekorace s velmi naivními motivy a nevalnou výtvarnou kvalitou.

Nechyběly symbolické motivy žní nebo futuristické motivy cyklistů, technologických výdobytků a hlavně lidové motivy, které odkazují na bytovou kulturu obyčejných lidí.

Výstava je věnována zejména ukázkám bytových textilií. Vystavené vzorky a dokumentační materiály pocházejí z období od druhé poloviny čtyřicátých let do osmdesátých let 20. století a patří do sbírky UPM – Muzea textilu v České Skalici.

Některé látky byly součástí expozice na EXPO 58

Dezény látek, které jsou na výstavě představeny, navrhovali pracovníci a spolupracovníci ÚBOKu a jeho právního předchůdce. Některé textilie byly také součástí oddílu Vkus, neobyčejně úspěšné expozice československého pavilonu na Světové výstavě EXPO 58´ v Bruselu.

Vzpomínce na tuto expozici byla nedávno věnována úspěšná a zdařilá výstava Bruselský sen, kterou si můžete připomenout zde.

I tato expozice dokazuje, že se lidé chtějí k dobovým předmětům vracet a že jsou atraktivním retrem, které dokládá tehdejší životní styl.

ÚBOK měl mimo jiné za úkol směrovat dráhu mladých návrhářů a designérů. Jeho zaměstnanci se zabývali také estetickými a výtvarnými otázkami a náplní jejich práce bylo i sledovat světové trendy. Na výstavě je tak například věnována velká pozornost tehdejšímu velkému módnímu hitu - modrotisku.

Výstava trvá až do 31. března  2010 v UPM — Muzeum textilu a Muzeum Boženy Němcové v České Skalici, výstavní síň Dlouhá chodba, plné vstupné je 40 Kč snížené vstupné 30 Kč děti do 15 let platí 20 Kč.

Anketa

Líbí se vám bytové textilie z ÚBOKu?
Ne, na tu dobu bych raději zapoměl/a.
8,2 %
Ne, jsou opravdu nevkusné.
14,6 %
Líbí, jako retro.
53,3 %
Ano, líbily se mi už kdysi.
23,9 %
Celkem hlasovalo 390 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám