Hlavní obsah

Dobové nádobí pro výrobu a servírování tradičních knedlíků je k vidění v Praze

Novinky, ČTK, Kristýna Křížová

Servírování oblíbeného českého pokrmu - knedlíků nebylo vždy stejné. Fenoménu české a bavorské kuchyně je věnována výstava Knedlík-Kloss-Knödel aneb Knedlíkové nebe, která je k vidění v pražském Národním zemědělském muzeu. Seznámíte se na ní s výrobou různých druhů knedlíků, takže výstava bude cenným zdrojem inspirace pro všechny nadšené domácí kuchaře.

Článek

Knedlíky nejsou jen oblíbeným pokrmem, přílohou k hlavnímu jídlu, jsou také důkazem historické pospolitosti obyvatel Střední Evropy.

Servírování z jedné mísy utužuje pospolitost

Podávání knedlíků z mísy v centru stolu utužovalo pospolitost. Pokud zvolíte stejný způsob servírování, je možné, že večer s přáteli bude příjemnější než obvykle.

Knedlík a jeho historii představují na výstavě exponáty, mezi nimiž jsou dobové předměty, kuchyňské vybavení potřebné pro výrobu knedlíků, různé nástroje i samotný produkt.

K vidění jsou hrnce, vařečky, naběračky, příbory, porcelán nebo zástěry, které hospodyňky při vaření používaly. K vidění jsou také kuchařky a recepty.

Kuchyně je zde místo pohody a přátelství. Nechybí dobové vybavení kuchyní a historický pohled na výrobu knedlíků a jejich různé podoby.

Výstava je o o fenoménu české, bavorské, saské, francouzské, ale i rakouské kuchyně. Knedlík je také důkazem historické pospolitosti obyvatel střední Evropy.
organizátoři výstavy Knedlíkové nebe

Na výstavě je zachycen rozdílný pohled na knedlíky v Bavorsku a v Čechách.

Tradiční české knedlíky se vyráběly z hrubé mouky

Podle historických pramenů se tradiční české knedlíky dělají z hrubé pšeničné mouky, vajíček, mléka, soli s přidáním kostiček zatvrdlé nebo osmažené housky, kvasnic nebo prášku do pečiva. Sladkou variantou jsou pak knedlíky s ovocem. Vaří se jako kynuté a polévají se "žahourem", ovocným pyré nebo se ovocem přímo plní.

Přestože historii tohoto pokrmu připomínají četné materiály, o jeho původu panují stále dohady. "Snažíme se přiblížit původ knedlíku. Je tam popsána historie vzniku tohoto produktu. Vypátrat jeho skutečný původ však není jednoduché," uvedl Maršík.

Podle něj nikdo zatím nepřišel na to, jakým způsobem knedlík vznikl, zda to bylo na české nebo německé straně. Maršík tvrdí, že kolem původu knedlíku stále panuje jakési tajemství.

Do 30. května je možnost poznat historii tohoto pokrmu prostřednictvím materiálů připravených díky česko-německému projektu a zavítat do pražského Národního zemědělského muzea.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám