Hlavní obsah

Pracovní židle mohou být elegantní a zároveň účelné

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce z domova vyžaduje nejen klid, ale hlavně potřebné vybavení. Pracovní místo je obvykle součástí větší místnosti oddělené zástěnou, paravanem či knihovnou. Na co klademe největší důraz? Jednoznačně na výběr vhodné pracovní židle.

Článek

Na běžné práce v domácnosti se hodí každá židle. Ovšem židle pro domácí kancelář musí být nastavitelná, aby si její polohu a výšku mohl upravit každý člen domácnosti včetně dětí.

  • Jak zjistíme správnou polohu? Posadíme se na židli a její výšku upravíme tak, aby se dopředu natažené ruce ocitly zhruba na stejné úrovni jako spodní hrana monitoru, oči přibližně proti hornímu okraji obrazovky a chodidla spočívala celou plochou na podlaze nebo na opěrce pod nohy.

Nastavitelnost je základ

Při výběru se soustředíme na kvalitní pracovní židli. K pracovnímu stolu nepatří ani jídelní ani kuchyňská židle. Zaměříme se na ergonomickou židli, která poskytne dobrou oporu pro záda, krk i ramena. Měla by být plně nastavitelná ve směru dopředu, dozadu, nahoru i dolů a poskytovat oporu bederní páteři.

  • To všechno nám dovolí nastavit židli tak, aby umožňovala při sezení přijatelnou polohu – vzpřímená záda, lokty ohnuté v úhlu 90°, s tělem obráceným k obrazovce počítače a s chodidly na zemi nebo na opěrce pro nohy.
  • Pro větší stabilitu volíme raději židli s pěti kolečky.
  • Pohodlí poskytne i dobře vypolstrovaný sedák potažený prodyšnou textilií.

Dynamické sezení

Výběr dobré pracovní židle závisí na charakteru a celkové době práce s počítačem. Nehledejme ideální sedačku, ale židli, která umožní pohodlné sezení, opření zad i rukou a rozložení tělesné váhy. K tomu přispívá správné ergonomické tvarování sedací a opěrné plochy a výšková či hloubková přestavitelnost.

Vhodná pracovní židle by nám měla dopřát tzv. dynamické sezení. Optimální židle jsou vybaveny synchronním sedacím mechanismem, který umožňuje automatické přizpůsobení se zádové i sedací podpěry pohybům trupu. Takové sezení zabraňuje i statickému zatížení, únavě zádového svalstva, naopak podporuje jeho potřebnou aktivaci a relaxaci.

Stabilita a bezpečnost

Židle musí být stabilní a bezpečná. Tento požadavek splňuje již zmíněná pětiramenná podnož na kolečkách s brzdným systémem. Stabilní je židle s regulovatelnou výškou vpředu zaobleného sedáku, podpěrami zad a rukou, respektující anatomii těla.

  • Obecně platí: nižší opěra vyhovuje mobilní činnosti, vyšší nastavení klidné, koncentrované práci.
  • Hloubka židle by měla být taková, aby se lýtko nedotýkalo sedací plochy.
  • Důležitý je také poměr mezi výškou židle a stolu. Optimální je rozdíl kolem 28 cm.

Revolucí je aktivní sezení

Aktivní sezení poskytují židle s pohyblivým a výškově nastavitelným sedákem. Pohyblivý sedák na pružině kopíruje naše pohyby při práci, takže nedochází k nesprávnému držení těla, které je důsledkem dlouhého sezení na židlích s pevným sedákem.

Zádová opěrka je speciálně tvarovaná v oblasti beder tak, aby nás v této části zad příjemně podpírala. Spolu s područkami je výškově stavitelná. Kopíruje pohyb a sklon našeho těla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám