Hlavní obsah

Porobeton se hodí pro novostavbu i rekonstrukci v paneláku

Právo, Dana Jakešová

Cihly jsou klasika, porobeton je relativně nový materiál. V někom jeho použití může budit obavy. Jsou ale zbytečné. Hodí se jak pro stavbu domu, tak třeba pro rekonstrukci bytového jádra v paneláku. Porobeton je oblíbený především kvůli svým dobrým vlastnostem - je lehký, přesný, snadno se s ním manipuluje, staví se s ním rychle. Čím to je?

Článek

Porobeton patří mezi tzv. lehké betony. Jeho lehkosti se docílí vytvořením pórů při výrobě hmoty. Velmi zjednodušeně by se dalo říct, že je našlehaný, nadýchaný. A právě od toho se odvíjejí základní vlastnosti tohoto materiálu.

Vlastnosti porobetonu

Díky tomu, že porobeton obsahuje milióny vzduchových komůrek, má výborné tepelně izolační vlastnosti. Platí přímá úměra: čím lehčí je, tím více má vzduchových komůrek a tím lépe izoluje.

  • Použitím lehkých betonů lze také snížit hmotnost konstrukcí. Je s nimi snadná manipulace na stavbě, snazší a levnější logistika. Prodávají se v odstupňovaných pevnostech, takže je možné z nich postavit i několikapatrové objekty.
  • Porobetonové tvárnice dnes již mají velmi přesné rozměry. Dají se tudíž lepit na tenkovrstvou maltu, takže vzniká téměř homogenní stěna s výbornými tepelně izolačními parametry.
  • Pracnost a spotřeba malty je výrazně nižší než u běžných tvárnic, což představuje nemalou finanční úsporu. Materiál lze snadno tvarovat, dá se dokonce řezat i ruční pilou a přitom neztrácí na svých tepelně izolačních vlastnostech jako např. dutinové tvárnice (cihly).
  • Výroba porobetonu je energeticky nenáročná - je to přírodní materiál s mírně alkalickým složením, které působí proti vzniku plísní v interiéru. Pozitivně tudíž ovlivňuje mikroklima v interiéru. Dokáže do sebe nasáknout přebytečnou interiérovou vlhkost, popřípadě ji dokáže zpět uvolnit v případě přesušeného vzduchu.
  • Porobeton je nehořlavý.

Drobné nevýhody

Má vyhovující zvukově izolační vlastnosti. Na trhu ale najdeme lepší zvukové izolanty. Na dělicí mezibytové stěny nebo příčky mezi pokoji je lepší použít jiné tvárnice z daného systémového řešení, které jsou na tom se zvukově izolačními vlastnostmi lépe - např. tvárnice Silka.

Ve srovnání s cihlou má porobeton horší akumulaci. Laicky řečeno: brzy vychladne, neudrží teplo moc dlouho.

Stavební systém

Nejrozšířenějším výrobkem z porobetonu jsou tvárnice různých rozměrů. To však nejsou zdaleka jediné výrobky, které se z tohoto materiálu vyrábějí.

Z porobetonu existuje celý stavební systém. Jeho součástí jsou obvodové tvárnice, příčkovky, věncová tvárnice, nosný/nenosný překlad, překlad z U-profilů (na příliš široké otvory), tvárnice pro vnitřní nosné zdivo, stropní systém, stropní dílce, schodiště na míru, střešní dílce, ztužující věnce z U-profilů.

Letošními novinkami jsou potom obloukové tvárnice příčkovky a nadokenní překlad se systémem pro upevnění venkovních rolet.

Jak se staví z porobetonu

Především se staví velmi rychle a snadno. Díky malé hmotnosti tvárnic se s nimi lehce manipuluje, snadno se řežou. Jsou přesné. Obvodové tvárnice a vnitřní nosné tvárnice jsou opatřeny perem a drážkou, což zabezpečuje přesné a rychlé zdění. Zdí se na tenkou vrstvu malty.

Aby zůstaly zachovány všechny vlastnosti porobetonu, je důležité dodržovat předepsané postupy - např. zdění na tenkovrstvou maltu. Jinak se zbytečně znehodnotí tepelně izolační schopnost tohoto materiálu.

Dodatečné zateplení nebude potřeba. Např. nejrozšířenější porobetonový stavební systém Ytong v současnosti nabízí řešení pro tři typy energeticky úsporných stěn:

  • Tvárnice Ytong Lambda tloušťky 375 mm bez dodatečného zateplení je vhodná pro energeticky úsporné domy.
  • Tvárnice Ytong Lambda tloušťky 500 mm bez dodatečného zateplení se hodí dokonce pro nízkoenergetické domy.
  • Pro stavbu energeticky pasivního domu stačí nakombinovat tvárnice Ytong s izolačními deskami Ytong Multipor, což je maximálně vylehčený porobeton.

A chystá se ještě dokonalejší tvárnice. Letos bude představena novinka, ze které bez dodatečného zateplení získáme stěnu se součinitelem prostupu tepla U=0,16, což je hodnota na pomezí mezi nízkoenergetickou a pasivní stěnou.

Jádro v paneláku

Porobetonové tvárnice jsou nejpoužívanějším materiálem pro nové stěny bytových jader. Konkrétně se pro tento účel hodí např. Ytong příčkovky tloušťky 75, 100, případně 125 nebo 150 mm.

Důvodů, proč použít i v paneláku porobeton, je hned několik:

  • Jádro vyzděné porobetonovými tvárnicemi má dobré zvukově izolační parametry, takže výrazně zlepší tradičně špatné akustické mikroklima v panelovém bytě.
  • Skvělé tepelně izolační vlastnosti se v případě jader tolik neuplatní.
  • Nízká tepelná jímavost materiálu ale zajišťuje příjemně vysoké teploty stěn a vysokou tepelnou pohodu interiéru.
  • Důležitou vlastností porobetonu je schopnost absorbovat a opět uvolňovat vzdušnou vlhkost, což se pozitivně projevuje právě u paneláků s tradičně příliš suchým vzduchem.

Není to drahé?

Jak si porobeton stojí cenově? U některých výrobků, např. u tvárnice Lambda tloušťky 500, se na první pohled mohou zdát ceny vyšší. Výsledná stavba přesto není dražší než u levnějších běžných materiálů, zejména díky nižší pracnosti a důsledkem toho, že i nízkoenergetickou stěnu lze postavit bez dodatečného zateplení. Tím se ušetří jak na izolačním materiálu, tak na práci.

Co je porobeton

  • Porobeton je stavební materiál ze skupiny lehkých betonů. * Vyrábí se z běžně dostupných přírodních surovin: křemenného písku, cementu, vápna, vody a přísad (sádrovec nebo anhydrit, hliníkový prášek).
  • Výroba se provádí tak, že jemně rozemletý křemenný písek se promísí s vápnem, cementem, přísadami a vodou a vzniklá směs se nalije do odlévacích forem. Po odlití do formy vzniká ve směsi reakcí hliníku v alkalickém prostředí vodík, který směs nakypří a vytvoří v ní velké množství malých pórů.
  • Během dalších výrobních pochodů zůstává v pórech pouze vzduch. Po zatuhnutí odlitého bloku se vyjme z formy surový porobetonový blok, který se krájí na kráječce tenkými dráty na výrobky požadovaných rozměrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám