Hlavní obsah

Moderní sušičky boří mýty o drahém provozu a zmačkaném prádle

Právo, Dana Jakešová

Venku zrovna není pěkné počasí, doma máme málo místa nebo prostě jen prádlo potřebujeme mít suché třeba už za dvě hodiny. Tyto problémy snadno vyřeší sušička.

Článek

Při výběru sušičky nás asi nejvíce bude zajímat spotřeba elektřiny. Obecně totiž panuje názor, že sušení v sušičce vyjde draho. Pravda je to jen částečně. Převážná většina dnešních sušiček je zařazena do energetické třídy C nebo B. Mýtus o drahém sušení boří sušičky s tepelným čerpadlem. Ty se totiž řadí do energetické třídy A.

Sušička s tepelným čerpadlem

Vyšší pořizovací cena je vykompenzována výraznou úsporou energie, až čtyřicetiprocentní proti běžným sušičkám. Pořídit se dají za cenu zhruba od 23 tisíc korun.

Technologie tepelného čerpadla je založena na principu ohřevu vzduchu, který je nutný pro sušení prádla, teplem vznikajícím v okruhu tepelného čerpadla. Vzduch je vháněn ventilátorem do bubnu, kde prádlu odebírá vlhkost. Teplý a vlhký vzduch je následně ochlazen. Vlhkost, kterou obsahuje, zkondenzuje a suchý vzduch se vrací do bubnu.

Celý proces se neustále opakuje až do úplného vysušení prádla. Sušení prádla v sušičce s tepelným čerpadlem je navíc i šetrnější. Prádlo totiž v tomto případě není při sušení vystaveno vysokým teplotám a nedochází tudíž k opotřebování nebo poškození vláken.

Kondenzační, nebo ventilační?

Standardně můžeme vybírat mezi sušičkami kondenzačními nebo ventilačními.

  • Ventilační, označované někdy také jako odtahové nebo odvětrávané, jsou levnější variantou. Pořídit se dají již za cenu kolem 5500 Kč.

Víc než do koupelen se ale hodí do prádelen nebo sušáren. Vlhkost z prádla se totiž u těchto spotřebičů odvádí přímo ven, a to vedením o průměru kolem 10 cm. Je tedy nutné udělat z bytu otvor ven, což může znamenat docela náročné stavební úpravy.

Navíc se ventilační sušičky vyrábějí pouze jako volně stojící.

  • Do koupelny je určitě vhodnější kondenzační sušička. Nejlevnější můžeme pořídit za přibližně 9000 Kč. Luxusní modely renomovaných výrobců ovšem dokáží překročit i hranici 50 000 Kč.

Jejich instalace nevyžaduje žádné stavební úpravy. Stačí jen obyčejná zásuvka. Voda, respektive zkapalněná vlhkost ze sušeného prádla se buď odvádí hadicí přímo do odpadu, nebo se zachycuje v zásobníku. Ten je umístěný tam, kde má pračka zásuvku na prací prášek. Kondenzační sušičky se vyrábějí jak volně stojící, tak i vestavné.

Kdo má malou koupelnu, ocení jistě výrobky ve variantě slim, tedy s hloubkou jenom 40 cm.

Oba typy sušičky lze pomocí speciálního mezikusu umístit na pračku a tím výrazně ušetřit místo. Hodí se tedy i do malých koupelen. Místo nad pračkou totiž obvykle zůstává tak jako tak nevyužité. Spojovací rám pořídíte do tisícovky, spojovací rám s výsuvnou deskou stojí od 2000 Kč. Sušička s pračkou se dají koupit u všech výrobců také jako set. Ceny těchto setů začínají kolem 30 000 Kč.

Existuje také kombinace pračky se sušičkou v jednom spotřebiči. V podstatě jedinou výhodou této varianty je úspora místa. Tento přístroj totiž umí najednou sušit jenom polovinu své kapacity, tedy obvykle 3 kg. Jedna plná pračka prádla se tak musí sušit nadvakrát. Tím dochází k velké spotřebě energií. Navíc mají velkou spotřebu vody.

Bez žehlení

Je tu ještě jeden mýtus, který kolem sušiček, panuje. Při sušení se prý prádlo zmačká. Ani to není pravda. Naopak, mnohdy nebude prádlo nutné žehlit vůbec. Zvláště pokud si pořídíte model, který při sušení využívá páru, např. Iron Aid II.

Při sušení dochází ke vstřikování páry, která pronikne až do středu každého vlákna a maximálně efektivně prádlo vyhlazuje a zbavuje pachů. Množství páry lze jednoduše dávkovat dle druhu a množství prádla. Účinné proudění vzduchu v sušičce nebo zastavení proudění vzduchu během vlastního dávkování páry zabezpečuje dosažení maximální hustoty páry v bubnu sušičky. I ostatní sušičky ale nabízí programy, které nám žehlení maximálně zjednoduší.

Chytré funkce

Stejně jako pračky jsou i sušičky vybaveny nejrůznějšími speciálními programy a funkcemi. Mezi ty základní patří např. odložený start. Nebo plně elektronické řízení.

Tato funkce bývá označována např. jako Fuzzy logic nebo 6. smysl. Sušička si sama zvolí optimální teplotu tak, aby doba sušení byla co nejkratší. 6. smysl totiž neustále monitoruje stupeň vlhkosti a zastaví proces sušení ve chvíli, kdy je oblečení ideálně vysušené. Některé sušičky mají v programech zakomponované také ochlazení prádla, snižující jeho mačkavost. Pomačkání prádla, pokud ho nevyndáme ze sušičky okamžitě po skončení sušení, brání také jeho následné provzdušňování. Automatické provzdušňování obvykle probíhá po dobu 30 minut.

Speciální programy

Základem programů sušení jsou programy pro sušení bavlny a pro sušení syntetiky. Většinou lze zvolit i jemné sušení. Některé modely jsou vybaveny dalšími speciálními programy, např. pro snadné žehlení, vlnu či hedvábí.

Programy s označením Osvěžení či Refresh slouží k vyvětrání prádla. Oděvy rychle osvěží, odstraní pachy či záhyby na svetrech nebo bundách. Velké sušičky, které prosuší najednou až 7 či 8 kg prádla, umožňují usušit třeba i přikrývku.

K sušičkám lze dokoupit speciální sušák na prádlo. Ten se výborně hodí např. pro sušení jemného spodního prádla, vlněného svetru nebo sportovních bot. Zbytkový teplý vzduch, který při sušení prádla vzniká, skvěle prosuší i prádlo na tomto sušáku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám