Hlavní obsah

Kvalitní kování zvýší komfort a životnost kuchyně

Právo, Sylva Svobodová

Otevírání a zavírání skříněk, pojíždění se zásuvkami - při vaření to uděláme mnohokrát za hodinu. V provozu tak prověříme kování, které by mělo nejen dlouho vydržet, ale poskytovat uživateli i jistý komfort. Proto na mechanismu nešetřeme a žádejme vždy kvalitu. I když jde o mechanismus, který není na první pohled vidět.

Článek

Zákazníci jsou stále náročnější, a to je dobře. Cena středně velkých kuchyňských linek se běžně pohybuje od 300 000 Kč, a proto je požadavek kvality samozřejmostí. Důležitý přitom není ani tak vnější vzhled kuchyňské sestavy.

Pohodu při vaření spíše ovlivňuje logické uspořádání jednotlivých skříněk a také manipulace s nimi. Ve chvíli, kdy se dvířka špatně otevírají, po každém zavření hlučně prásknou, pojezdy drhnou a uvnitř zásuvek je místo pořádku chaos, tak i čas strávený při kulinaření nebude patřit k příjemným chvilkám.

Dolní zásuvky: přehledně a snadno

Praktické jsou zásuvky s pojezdy, které umožní plný výsuv. Jedině tak máme přístup do všech vnitřních koutů a přehled o všech ingrediencích. Důležitá je i nosnost, protože musejí zvládnout i několik desítek kilogramů uloženého materiálu. Pod pracovní deskou jsou zásuvky (obvykle šíře 90 cm), které pojmou příbory a kuchyňské náčiní, jež potřebujeme mít při vaření rychle po ruce. Jeden výlisek na nože a vidličky už dávno nestačí. Praktické jsou nastavitelné přepážky, které přesně rozčlení prostor v zásuvce.

Přepážky lze seskládat podle individuálních potřeb rodiny: v rodině s malými dětmi často potřebujeme přehledně uložit různě velké krabice s potravinami, lahvičky, kulinář má zase spoustu ochucovadel v dózách a sklenicích, které by neměly při výsuvu „lítat“ v boxu tam a zpět.

Horní boxy: tiše a lehce

Horní dvířka v kuchyni se vyklápějí směrem nahoru, a tak skleničky i hrnečky pohodlně vyndáme, protože nám po stranách nic nepřekáží. Chytrá dvířka se sama lehce a tiše dovírají, zkrátka se nám při zavření nestane, že by hlučně práskla do vlastního korpusu.

Tiché dovírání je možné díky tlumičům (hydraulickým či vzduchovým), kterým je kování vybaveno. Hospodyňky ocení i další nadstandard: díky plynulé zarážce čela se malý výklop zastaví v jakékoli požadované pozici. Běžně otvíravá dvířka s panty lze vždy otevřít v úhlu 100 až 125 stupňů, ale možné je i 170 stupňů otevření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám