Hlavní obsah

Kvalitní garážová vrata jsou elegantní a nenáročná na údržbu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní a elegantní vzhled, snadná obsluha, trvanlivost, bezpečnost a hlavně nenáročná údržba - to vše jsou požadavky, které klademe na nová garážová vrata.

Článek

Jsou exteriérovým prvkem domu vystaveným povětrnostním podmínkám, proto se zaměříme i na jejich povrchovou úpravu. Zásadní je výběr renomovaného dodavatele, ať už je to výrobce nebo jeho autorizovaný zástupce, kteří by nám měli představit vlastnosti daného typu vrat, technické možnosti jejich provedení a také nás seznámit s materiálovými, estetickými a barevnými variantami.

Volit budeme mezi vraty výklopnými a sekčními v lamelovém nebo kazetovém provedení, ale i povrchovou úpravou: ať už jde o módní fólie nebo nátěry imitující dřevo shodné s odstínem okenních rámů domu.

Technické parametry

  • Pro montáž vrat připravíme stavebně začištěný otvor a dodržíme minimální povinné rozměry ostění a nadpraží. U různých výrobců se mohou požadavky lišit, pohybují se kolem 10 až 12 cm u ostění a 18 až 20 cm u nadpraží.
  • Vrata lze ovládat buď ručně (zámek s klikou), nebo pohodlněji elektrickým pohonem s dálkovým ovládáním, které je součástí ceny pohonu. Při zakoupení vrat s mechanickým otvíráním lze dodatečně pohon kdykoli nainstalovat.
  • Důležité jsou také tepelně a zvukově izolační vlastnosti vrat. Nejvyšší komfort z pohledu tepelné izolace nabízejí sekční vrata skládající se z panelových dílců s polyuretanovou výplní tloušťky minimálně 40 mm. Tvrdá polyuretanová pěna má nejen dobré tepelně a zvukově izolační vlastnosti, ale je odolná i proti plísni, hmyzu a bakteriím a neobsahuje plyny poškozující ozónovou vrstvu. Je vhodné, když jsou panely speciálně vyztužené ocelovou lištou v místě uchycení pantů. Tato úprava totiž výrazně omezuje opotřebení panelů vrat a prodlužuje jejich životnost na minimálně 20 let.

Bezpečnost na místě

Kvalitní panelové dílce mají speciálně zakulacenou hranu zabraňující přiskřípnutí prstů.

U vrat s elektrickým pohonem je lepší, když je motor vybaven vestavěnou bezpečnostní pojistkou, která vrata při styku s překážkou zastaví a vrátí je do polohy otevřeno. Podobnou funkci plní i fotobuňky instalované v otvoru garáže.

Je dobré zeptat se, jak funguje nouzové ovládání vrat v případě výpadku elektrického proudu, aby se nestalo, že se do garáže nedostaneme.

Smlouva a dodávka

  • Po výběru typu vrat a po návštěvě technického pracovníka firmy, který garážový otvor přesně vyměří, je nezbytné dohodnout s firmou konkrétní dodací a záruční podmínky, které by měly zahrnovat tyto údaje: přesný popis vrat a příslušenství, cenu včetně DPH, platební podmínky, dodací lhůtu, délku záruční doby s konkrétním uvedením, na které části vrat a pohonů se vztahuje a možnosti plnění nejen záručního, ale především pozáručního servisu.
  • Záruční doba delší než zákonem stanovených 24 měsíců signalizuje, že si je dodavatel jist kvalitou výrobku. Výhodou je i bezplatné poskytování první servisní prohlídky a seřízení vrat.
  • Dodavatel by měl automaticky předložit k nahlédnutí povinný certifikát Technického a zkušebního ústavu stavebního (TAZÚS), popř. další certifikáty dokazující kvalitu řízení jakosti, např. UNI EN ISO apod.

Sekční garážová vrata

Patří již několik let k trendům. Na rozdíl od vrat plechových či dřevěných jsou trvanlivá, tvarově a barevně stálá, lehká, bezpečná, nenáročná na údržbu, snadno ovladatelná a splňují i vysoké estetické požadavky. Mají vynikající tepelně a zvukově izolační vlastnosti, nepodléhají klimatickým vlivům.

Výběr garážových dveří

• Design panelu - kazetový, hladký, pásový, drážka, dekor.

• Materiál - barvená ocel, ocel s imitací dřeva, vysoce odolný kompozit dřeva.

• Zateplení - bez izolace, polystyren, polyuretan.

• Povrchová úprava - hladký povrch, fólie se strukturou dřeva.

• Barva - barvený povrch (škála RAL), imitace dřeva, barvený kompozit dřeva.

• Prosklení - dekorační vložky, které zachovávají tepelné vlastnosti vrat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám