Hlavní obsah

Domky poskládané přes sebe jako třísky nabízejí prostor i útulnost

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba jako poskládaná z menších domků postavených jeden přes druhý spojuje dohromady výhody velkého prostoru a soukromí a útulnost malého obydlí. Vitra Haus otevřený 22. února 2010 je novou budovou Vitra Design Musea v německém městě Weil am Rhein.

Foto: Novinky

Stavbu tvoří vzájemně se prolínající domky

Článek

Vitra Haus je dílem Herzog a de Meuron architects, které si hraje s 3D kompozicí. Jednotlivé domky se do sebe zaklesávají jako oblíbená hra mikádo, na rozdíl od něj jsou ale stavby vzájemně propojeny a tvoří tak rozlehlé prostory. Zároveň si však ve štítech zachovávají "domácké" soukromí.

Foto: Novinky

Dům nabízí mnoho výhledů z jednotlivých průčelí

Ve stavbě najdete moderní recepci, kafetérii, konferenční místnost, muzejní obchod a výstavní prostory pro novinky a ikony Vitra Design Musea. Architektura vychází z  běžných obytných domků daného regionu, dalekosáhle je ovšem přesahuje a nabízí více než  4000 m2 podlahové plochy.

Možnost inspirace

Expozice v tomto domě nabízí ty nejlepší kousky z dílen současných designérů a návštěvníci zde mají možnost obhlédnout možnosti, jak vybavit svůj domov a osobně vyzkoušet, jestli je designový nábytek jenom pěkný nebo i pohodlný.

Foto: Novinky

Uvnitř se nachází expozice designového nábytku

VitraHaus působí dojmem „návratu domů“. Herzog a de Meuron odkazují na archetypální podobu domu se sedlovou střechou, již lze nalézt v obytných stavbách po celém světě.

Architekti na tuto základní podobu navázali a kombinací celé řady „domů“ vytvořili prolínající se vrstvy jedné budovy. Skládané objemy vytvářejí dramatické úhly a perspektivy, z nichž mohou návštěvníci obdivovat výhled na Tüllingerské vinice nebo směrem k Basileji a Alsasku.

Foto: Novinky

Jednotlivé budovy se vzájemně prolínají

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám