Hlavní obsah

Dřevěné podlahy vyžadují speciální péči

Právo, Dana Jakešová

Všechno podléhá módě. Výjimkou nejsou ani podlahy. Hitem jsou ty dřevěné. Jsou kvalitní a dlouho vydrží. Ale jen když mají správnou péči.

Článek

Jak dřevěné podlahy udržovat? Záleží na tom, jakou povrchovou úpravu zvolíme. Jestli to bude lak, olej či vosk, nebo dokonce moření.

  • Nejvíce času zabere úklid podlahy mořené, protože samotné moření nechrání povrch dřeva.
  • O něco méně náročné je dřevo naimpregnované voskem nebo olejem. 
  • Zcela jednoduchá je pak péče o lakovanou podlahu.

Lakování

Právě pro jednoduchou údržbu se nejčastěji používá lak. Odborníci doporučují použít matný, vodou ředitelný ekologický lak. Přes lak nepronikne do dřeva žádná agresivní látka, která zanechá na dřevě skvrnu. Má ale i své nevýhody. Při mechanickém poškození jako jsou škrábance a rýhy nelze podlahu lokálně opravit, musí se vždy zbrousit celá plocha.

Olej a vosk

Tento problém odpadá u olejovaných a voskovaných podlah, které dnes zažívají opravdovou renesanci. Jak se stalo trendem i v ostatních odvětvích, vše staré je zase moderní (neboli je těžké objevit něco nového, co naši otcové a dědové neznali).

U dřevěných podlah se proto začaly opět používat parketové vosky. Kdysi nepopulární hydrovosky, u kterých byla velmi náročná údržba, dnes nahradily kvalitní výrobky bez škodlivých vlivů na životní prostředí a s podstatně větší životností.

Vosk jedinečně zvýrazní strukturu dřeva. Je ale měkký, nevytvrdne tak, jako olej. Z důvodu odolnosti proti vodě a agresivním látkám proto doporučují odborníci parkety před voskováním naolejovat parketovými oleji, které dřevo uzavřou.

Běžná údržba je ale o něco náročnější než u lakovaných podlah. Snáze se totiž ušpiní. Podle potřeby je nutné je překartáčovat, znovu naimpregnovat a přeleštit.

Běžná údržba

Bez ohledu na druh dřeva a jeho povrchovou úpravu platí pravidlo: dřevo nesnáší vlhkost. Pro každodenní údržbu používáme nejlépe jenom jemný smeták, případně vysavač s nástavcem na parkety.

Z praxe ale víme, že tohle nestačí. Podlaha přece potřebuje pravidelně také umýt. Jistě, ale nesmíme si plést podlahu v rodinném domě s lodní palubou. Snažíme se použít co nejméně vlhký mop nebo hadr, abychom dřevěnou podlahu nevystavovali zbytečnému nabírání nepotřebné vlhkosti.

Vytíráme tak, aby mop na podlaze opisoval osmičky. Tím nečistoty stahujeme stejným směrem a za námi zůstává čistá podlaha. Mopy jsou nejčastěji vyrobeny z bavlny nebo mikrovlákna, mají vysokou přilnavost k povrchu a jsou schopny nabalovat na vlákno nečistoty, což nám úklid hodně usnadňuje.

Pravidla mytí

Jaké čisticí přípravky do vody přidáme? Na ty běžné, které používáme na mytí nádobí a různé saponáty raději zapomeňme. Používáme výhradně čisticí prostředky určené na dřevěné podlahy, a to podle jejich povrchové úpravy, např. výrobky Pronto od SC Johnson či Pattex od firmy Henkel.

Důležité je pozorně číst návod na použití - především jaké množství a do jak teplé vody přidáme. Některé se dokonce neředí vůbec. Stačí je nanést na podlahu rozprašovačem a setřít. Vyrábí je např. Bona pro lakované a olejované podlahy. Na lakované podlahy a parkety můžeme po běžném mytí nanést ještě lesk či mat na parkety, např. Dr. Schutz.

Oba přípravky obsahují vosky. Nové podlahy chrání ochranným filmem před vychozenými cestičkami a škrábanci. Těm starým propůjčí buď nový lesk, nebo příjemnou matnou optiku.

A co když se na podlaze objeví nějaké skvrny, které jen tak setřít nejdou? Ani v tomto případě nepoužíváme běžné prostředky, hlavně ty práškové nebo s rozpouštědly. Jsou totiž hodně agresivní, takže by nadělaly mnohem více škody než užitku. Skvrny vždy odstraňujeme jen doporučeným čističem na silně znečištěné dřevěné podlahy, např. od firmy Thomsit.

Jak prodloužit životnost

Kromě každodenní údržby jednou za čas potřebují dřevěné podlahy ještě další péči, díky které se povrch oživí a prodlouží se tak také životnost.

  • Olejované dřevo potřebuje zhruba jednou za 1 až 2 roky obnovit vrstvu oleje. Použijeme k tomu přípravek na údržbu.
  • Voskované podlahy zase potřebují přeleštit. K tomuto účelu se vyrábí speciální voskový olej, který můžeme aplikovat ručně. Na podlahu rozetřeme nebo nastříkáme rovnoměrné množství vosku a roztíráme ho buď čistým mopem, nebo aplikátorem vosků. Po vyschnutí takto ošetřenou podlahu ještě přeleštíme. Nebo si můžeme objednat specializovanou firmu, která totéž provede strojově.
  • Lakované podlahy, které jsou mdlé či poškrábané, můžeme oživit speciální leštěnkou nebo použít refresher (přeloženo do češtiny oživovač, např. Bona Care Refresher). Na podlahu se aplikuje mopem. Leštěnka se používá zhruba jednou za dva měsíce.
  • Parkety můžeme vydrátkovat. Jestliže nebyly zašlé příliš, budou vypadat znovu jako nové.

Celková obnova

Když už pomocné kroky nepomohou, nezbývá než se pustit do celkové obnovy vybroušením. V domácnostech je to obvykle nutné přibližně jednou za 8 až 10 let.

Na to je potřeba velká bruska, kterou si lze půjčit v půjčovnách nářadí. Pokud však nepatříme mezi kutily, raději se obrátíme na odborníky. Práce s velkou bruskou totiž vyžaduje zručnost i fyzickou sílu. Návaznost celé podlahy se zachová pouze tehdy, když broušení bude plynulé.

Po vybroušení podlahu zbavíme všech nečistot. Teprve pak přichází na řadu vyspravení spár. K tomu poslouží tmel smíchaný s dřevním prachem.

Následuje ošetření dřeva voskováním či kvalitními laky, které zajistí ochranu podlahy před poškozením. V obchodech je k dostání mnoho výrobků určených speciálně pro ekologicky šetrné lakování podlah ze dřeva. Vybírat lze mezi lakem matným, pololesklým nebo lesklým.

První vrstva základním lakem se nanáší stěrkou nebo válečkem. Druhou, vrchní vrstvu můžeme nanášet i štětcem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám