Ještě před čtyřmi lety bydleli s dospívající dcerou a synem ve velkém bytě v Brně, kde jim skoro nic nechybělo. I když vidina rodinného domu byla lákavá. K místu našeho hostitele přitahovaly vzpomínky na dětství. Vlastní pozemek s chatou, kam jezdíval jako kluk na prázdniny za prarodiči, se pro stavbu domu přímo nabízel. Je dost rozlehlý - 2500 m2 s členitým terénem, vlastním hřištěm, bazénem, ovocnými a okrasnými stromy a spoustou zákoutí. Zbývalo jediné: vybrat si stavební firmu, zajistit hypotéku a pustit se do stavby.

Stavební firma a hypotéka

O stavební společnosti se majitelé dozvěděli od svých známých, ale hodně informací si zjistili i na webových stránkách společnosti. Oslovily je možnosti a podmínky, za kterých lze s Ekonomickými stavbami zahájit výstavbu vlastního domu.

Z prostorné haly se vstupuje do obývací části v přízemí i do ložnic ve druhém podlaží.

Z prostorné haly se vstupuje do obývací části v přízemí i do ložnic ve druhém podlaží.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

A nejen to. Stavební společnost pomohla zajistit také financování stavby a podílela se na vyřizování administrativních věcí spojených se získáním stavebního povolení.

„To pro nás byla velká pomoc. Dům jsme financovali částečně z úspor, takže jsme si mohli dovolit hypotéku s dobou splatnosti 15 let. I když úroková sazba byla před čtyřmi lety relativně nižší, než je dnes. Záměrně jsme si splátky stanovili vyšší a radši spláceli rychle. Máme smlouvu nastavenou tak, abychom zvládli každý splátkový režim s roční fixací. Hypotéku každý rok obnovujeme a úrokovou sazbu si upravujeme podle momentálních možností.“

Začlenění domu do zahrady

Také stavba probíhala bez problémů a trvala celý rok. Nový dům zapojili do zahrady tak, aby na pozemku zůstalo pokud možno vše včetně chaty, což se povedlo. Stavbě musel ustoupit jen starý ořech a pár ovocných stromů. Z původních 120 m2 obytné plochy domu se dostali na 176 m2.

V obýváku je stejná dlažba jako v kuchyni a jídelně, ale v opačném barevném gardu.

V obýváku je stejná dlažba jako v kuchyni a jídelně, ale v opačném barevném gardu.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

„Dům jsme si navrhovali sami, takže k úpravám proti původnímu plánu nedošlo. Chtěli jsme normální pohodlný dům, který se hodí na vesnici, nic nápadného. Bez architektů se obešlo také vybavení domu. Z brněnského bytu jsme si přivezli nábytek a obklopili se věcmi, které máme rádi. Spíš podle finančních možností obnovujeme jednotlivé kusy, které odcházejí. Naší prioritou bylo nejdřív uhradit hypotéku a pak se soustředit na doladění vnitřního vybavení,“ vzpomíná majitel a podotýká, že nemají rádi dluhy.

Osobní zkušenosti versus současné trendy

Kuchyň, jejíž novou dispozici si navrhovali sami, doplnili jen poličkami. Paní domu zvolila vyšší pracovní plochu linky, která se jí osvědčila již v předešlém bytě.

V obýváku je stejná dlažba jako v kuchyni a jídelně, ale v opačném barevném gardu.

V obýváku je stejná dlažba jako v kuchyni a jídelně, ale v opačném barevném gardu.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

„Jdeme tak trochu proti současným trendům, kdy jsou v módě propojené obytné prostory. Zdá se nám, že to není moc praktické, hlavně v momentě, kdy máme návštěvu, v kuchyni je rušno a věci jsou neuspořádané. Chtěli jsme obytné prostory trošku oddělit a zároveň kuchyň propojit s jídelnou. To se povedlo, důležité je, že nám to vyhovuje. Když jíme, používáme jídelnu, ale posezení s přáteli se odehrává již v obýváku nebo v létě na terase, která je přístupná z jídelny.“

Stavební materiály

Zatímco mnozí stavebníci se nemohou rozhodnout pro stavební materiál kvůli velkému výběru, naši hostitelé nejen že věděli od začátku, jak by měl dům vypadat, ale i jaké materiály na stavbu použijí. Chtěli stavět z Ytongu, protože je odolný a pevný a přitom lehký. Je také ekologický a má dobré tepelně izolační vlastnosti. „Staví se s ním rychle a úsporně. Po třech letech, co tu bydlíme, se mi potvrdilo, že materiál dýchá a dobře reguluje vlhkost. Díky dobrým izolačním vlastnostem v zimě udržuje teplo a v létě zase příjemný chládek,“ vysvětluje majitel.

V obýváku je stejná dlažba jako v kuchyni a jídelně, ale v opačném barevném gardu.

V obýváku je stejná dlažba jako v kuchyni a jídelně, ale v opačném barevném gardu.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Hostitelé dali přednost plastovým oknům. Už proto, že jsou tepelně odolná a povrchová úprava nepotřebuje žádnou zvláštní údržbu. „Vybrali jsme si dezén zlatý dub, který je od dřevěných oken k nerozeznání a barevně se doplňuje se starorůžovou omítkou a vínovou střechou. Upřednostnili jsme betonové tašky. Jsou sice o něco těžší, zato je neodnese vítr, jsou mrazuvzdorné a vydrží i větší teplotní rozdíly. Dům se totiž nachází v oblasti s občasnými větrnými poryvy, takže je částečně zapuštěn do terénu.“

Velkorysý vstup do domu

Vstupní prostory v přízemí se schodištěm jsou rozlehlé. Z haly se dá vstoupit do kuchyně spojené s jídelnou a do obýváku. Praktická je i spíž situovaná za kuchyní, která je pro čtyřčlennou rodinu více než potřebná. V druhém podlaží se nachází ložnice, pracovna a koupelna, své studentské pokoje tu mají syn a dcera.

Dostatek světla, výhled do zeleně a hlavně soukromí poskytuje dům všem členům rodiny.

Dostatek světla, výhled do zeleně a hlavně soukromí poskytuje dům všem členům rodiny.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Na útulném prostředí nejen v dívčím pokoji se podílí dřevěná borovicová podlaha.

Na útulném prostředí nejen v dívčím pokoji se podílí dřevěná borovicová podlaha.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Pro všechny místnosti v domě, tedy i pro ložnici, je charakteristický dostatečný prostor.

Pro všechny místnosti v domě, tedy i pro ložnici, je charakteristický dostatečný prostor.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Ze začátku hostitelé uvažovali o vyhřívání pokojů v druhém podlaží průduchy z krbu. Nakonec od této myšlenky po konzultaci se stavbyvedoucím ustoupili kvůli statice skládaného stropu zalévaného betonem. Nakonec se ukázalo, že v přechodném období stačí zatopit v krbu a pustit teplo po schodech nahoru.

Dům má poměrně dobré tepelně izolační vlastnosti, takže se teplo akumuluje přes den. V místnostech s dlažbou, což jsou obývací prostory v přízemí a koupelna, je teplovodní podlahové vytápění, v ostatních místnostech s dřevěnou podlahou jsou instalovány radiátory.

Do technické místnosti, v níž je kotel a zásobník na vodu, se vchází zvláštním vstupem zvenku, situovaným vedle vchodových dveří. Původní plán počítal se společným vstupem, ale praktičtější je toto řešení, protože všechny údržbářské práce se dělají mimo dům. Technická místnost se využívá i jako skladiště sportovního nářadí.

Plány do budoucna

Zahrada lichoběžníkového tvaru ve svahu se spoustou teras tu byla dřív než dům. „My jsme dům vlastně posadili na hotovou zahradu. Za barákem máme hřiště, kde hrajeme badminton, je tu ohniště, bazén a dokonce i divočina. Máme tu zákoutí s veverkami, rokli s hady, ohniště, skládací bazén a zůstala tu i původní chata. Zkrátka se tu nenudíme.

Přímo za domem se nachází hřiště, kde se pořádají v létě badmintonové turnaje.

Přímo za domem se nachází hřiště, kde se pořádají v létě badmintonové turnaje.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Výhodou stavby byla již funkční zahrada, kde se vybralo vhodné místo pro stavbu domu.

Výhodou stavby byla již funkční zahrada, kde se vybralo vhodné místo pro stavbu domu.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Pěstujeme broskve, nektarinky, meruňky, jabloně, třešně, višně i ořechy. Kromě ovocných stromů tu rostou lesní jahody, maliny, ostružiny, borůvky, rybíz, angrešty, bylinky i zelenina,“ vyjmenovává majitel. Ovšem na členitém terénu se vyjímá skalka, ale i jehličnany, okrasné keře a květiny.

„Dům ani nemusel být tak velký, ale takhle tu máme všichni dost místa. Jediné, čeho lituji, je, že jsme neudělali vyšší půdu, to mě nenapadlo. Je tam téměř nevyužitých 50 m2, takže to mohlo být království dětí. Chybí pouhých 20 cm, abychom tam nechodili v předklonu. Jinak bych možná dům trochu jinak natočil vůči světovým stranám, aby svítilo slunce do obýváku déle,“ uzavírá své povídání majitel, který si se svou ženou postavil dům podle svých představ.