Hlavní obsah

Bezpečná domácnost chrání děti před zbytečnými úrazy a nehodami

Právo, Sylva Svobodová

Děti jsou rychlé, zvídavé a stále objevují svět. Na svých výpravách za poznáním se pouštějí do odvážných kousků a neodhadnou situaci. Je smutné, že právě v domácnosti dochází k častým úrazům. Domov by měl být synonymem pro bezpečí, ale i bezpečnost.

Článek

Co malé děti láká nejvíce? Samozřejmě jakékoli skříňky (nejoblíbenější jsou s nádobím), otevřené okno, dveře, které se pohybují dopředu a dozadu, elektrické zásuvky u podlahy.

Batolata v bezpečí

Batolata prozkoumají vše při zemi a to nejen ručkama, ale i pusinkou.

  • Právě pro ně jsou určeny rozmanité zarážky dveří, blokace zásuvek, záslepky do zásuvek, pojistky pootevřených oken.
  • Myslet bychom měli i na kvalitu hraček. Vyhneme se levným produktům a řídíme se heslem: raději jednu hračku kvalitní za více peněz než celý koš levných hraček, které obsahují ftaláty. Zajímavým tipem jsou eco hračky vyrobené z kukuřičného škrobu. Jsou pevné, příjemné na omak, naprosto kompaktní, nemusíme se bát, že by se při používání drolily apod.
  • Rodiče lezoucích a čerstvě chodících dětí ocení i různé prostorové zábrany, kovová a dřevěná vrátka. Zabraňují přístupu třeba k horkým kamnům a schodům, vymezují bezpečný prostor na hraní ve chvíli, kdy maminka potřebuje čas na přípravu oběda. Hrací koutky lze sestavit z několika dřevěných dílů, které na sebe navazují, oblíbené jsou třeba barevné s vykreslenými obrázky.
  • Před schody jsou určeny zábrany ze dřeva nebo kovu. Buď je lze trvale přišroubovat ke zdi, nebo umístit do rámu dveří a vstupů na schodiště pouhým tlakem bez poškození zdi. Základní velikosti zábran jsou vhodné pro otvor o šířce 73-80 cm, výška 75 cm. Cena se pohybuje podle provedení od 2000 Kč.
  • Předškolní děti mívají děsivé sny, a proto ocení tzv. bludičky. Jde o orientační světla, která si mohou ztlumit při usínání, když se bojí tmy. Praktická jsou i světla na chodbách, reagující na pohyb. Sama se rozsvítí, když jde potomek v noci na záchod a polospící dítko pak do ničeho nenarazí ani nespadne ze schodů.

Školáci v pohybu

  • Vydržet a pro jistotu zakoupit chrániče rohů, které se nasazují na ostré hrany stolů a skříněk. V případě nárazu do měkkého plastu hlava tolik nebolí a vážný úraz je díky chráničům zcela vyloučen.
  • Stejně tak nezapomeneme na kvalitní skleněné výplně do dveří. Sklo je bezvadný materiál. Pustí světlo do pokoje, děti nezmizí z dohledu a navíc vypadá elegantně. Jen musíme pořídit kalené sklo o síle 8 mm, které odolá i nárazům jedoucí koloběžky. A pokud by opravdu nějaký neposeda sklo rozbil, vysype se ze dveří na tupé kousky, takže riziko pořezání nehrozí.

Bezpečné drobnosti:

• Chrániče rohů: ostré rohy stolů a skříněk mohou být při nešťastném pádu hodně nebezpečné. Rohy zakulatíme rozmanitými chrániči. Jsou z měkkého plastu, prodávají se v barvě čiré, bílé, hnědé nebo černé, v balení po několika kusech. Mívají samolepicí plochy pro uchycení. Cena od 120 Kč.

• Západky na dveře a zásuvky: díky nim se děti nedostanou k obsahu zásuvek, stejně tak se vylučují skřípnuté prstíky. Skládá se ze dvou částí: delší část s háčkem se připevní na vnitřní stranu předního panelu zásuvky, menší část, za niž se háček zachytává, se přišroubuje dovnitř na pevnou část, do níž zásuvka zajíždí.

• Uzávěry skříněk: jsou z plastu a lze je připevnit na všechny druhy povrchu -hladké, lakované, kovové. Jedna část pojistky se připevní ke dvířkům a druhá ke korpusu tak, aby se při uzavření spojily zacvaknutím. Ceny začínají na 50 Kč/kus.

• Zarážky dveří: buď jsou přenosné a postaví se za dveře ke stěně. Oblíbené jsou i zarážky z plastu nebo měkké pěny, které obemknou okraj (veřej) dveří a ty pak nejdou zavřít. Prodávají se podle provedení za ceny zhruba od 100 Kč.

Záslepky do elektrických zásuvek: Plastová záslepka se zasadí až na doraz do právě nepoužívané zásuvky. Lze ji vyndat speciálním klíčem, který je k dostání v domácích potřebách i železářství. Barva obvykle bílá, červená. Na všechny výše zmíněné výrobky se ptejte v domácích potřebách, železářství nebo obchodech s dětskými potřebami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám