Hlavní obsah

Šatník má být dostatečně velký, praktický a hezký

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukládání oděvů do šatníku, kam můžeme vstoupit, má spoustu výhod. Ale jedině v případě, že je dostatečně velký, prakticky vybavený a hezký na pohled.

Článek

Šatník na míru by měl mít nejméně tři až čtyři metry krychlové a měl by být vybaven zářivkami nebo halogenovými bodovými světly. Jedině tak se rychle zorientujeme a rozlišíme na první pohled tmavé barvy, aby se šaty neodíraly o vnitřní stěny.

Také mezi skříní a dalším kusem nábytku dodržíme manévrovací prostor 60-70 cm, aby se dveře daly snadno otevírat. I když dnes dáváme spíš přednost posuvným dveřím. Lépe vypadají a také se s nimi dobře manipuluje. Vnitřní uspořádání vestavěné skříně jde mnohdy ruku v ruce s jejím vnějším vzhledem.

Volba materiálu ovlivní vzhled

Jestliže je pro nás podstatnější design skříně, vybíráme materiály tak, aby se hodily do prostoru, kde má být umístěna. Viditelné plochy skříně proto barevně sladíme s ostatními prvky místnosti. Také velikost jednotlivých ploch by měla odpovídat celkové dispozici místnosti i ostatním kusům nábytku.

Pro posuvné dveře vestavěné skříně máme na výběr nenápadné materiály, jako je sklo ve světlých barvách, ale i barevně výraznější lamina či materiály s nápadnými dekory, jako jsou dýhy. Hitem posledních měsíců jsou dekorační skla. Jde o atraktivní materiál pro výplně dveří, který se používá celoplošně i v kombinaci s ostatními materiály. Jsou k dostání v různých zajímavých dekorech.

Ať chceme, nebo ne, volba materiálu ovlivní vnější vzhled šatní skříně. Dobrým výběrem docílíme dvojího efektu: buď se skříň stane přirozenou součástí celého prostoru, nebo bude tvořit výraznou dominantu. Záleží jen a jen na našem vkusu a financích.

Sklo, nebo lamináty v lesku?

Kromě šatních skříní s dekoračními skly v různých motivech jsou zajímavé i vysokotlaké lamináty s povrchovou úpravou ve vysokém lesku. Atraktivní jsou zejména lesklé dekory dřeva a díky vysokotlaké úpravě jsou i odolnější proti poškození než klasická dýha opatřená lesklým lakem.

Materiály se využívají na výplně dveří, ale také na korpusy pro šatní skříně a často i na zásuvkové kontejnery a police do hliníkových konstrukčních systémů instalovaných v šatnách. Lamináty jsou k dostání v barvě lesklé bílé i v černé a bílé matové.

Dobře vypadají také desky z dřevěných dýh. Dýhy, jejichž kresba se na jednotlivých pruzích pravidelně opakuje, jsou uměle vytvořené. Povrchovou úpravu těchto desek tvoří moderní akrylátové laky vytvrzované UV lampami. K dostání jsou v různých dekorech dřeva.

Důraz na vnitřní uspořádání šatníku

Velikou výhodou skříní na míru je maximální využití vnitřního prostoru. Proto si ujasníme, co všechno budeme do skříně nebo do šatny ukládat. Renomovaná firma nám poradí a prostřednictvím vizualizace (počítačového programu) vypracuje několik variant vnitřního uspořádání tak, abychom prostor šatní skříně dokonale využili a všechny věci byly uloženy přehledně a byly přístupné.

Uživatelský komfort skříně zvýšíme i výběrem vhodných doplňků. Třeba sklopné šatní tyče jsou dnes žádanou součástí vybavení. Stejně tak zásuvky s tichým chodem a tlumeným dojezdem, nebo výsuvné věšáky na kravaty zvyšující přehled a pohodlí při ukládání oděvů a doplňků.

Osvědčil se i drátěný program, ať už praktické koše, police či botníky. Neměli bychom zapomenout ani na osvětlení - od osvětlovacích ramp přes různé typy zabudovaných světelných zdrojů až po svíticí šatní tyče a police. Na výběr je ještě spousta dalších doplňků a systémů.

Z čeho si můžeme vybírat?

Materiály: lamina, dřevěné dýhy, bambus, děrované desky, bezpečnostní skla a zrcadla

Rámy: ocelové, hliníkové

Skříně: klasické, do rohu místnosti, do podkroví a šikmých prostor

Vnitřní vybavení: různé možnosti osvětlení, zásuvky, tyče na pověšení ramínek s krátkými oděvy, boční výsuvy na kalhoty a kravaty, botníky, sklopné šatní tyče se zabudovaným osvětlením, výsuvné koše na prádlo, drátěný program, vyklápěcí koš na špinavé prádlo, držák na příslušenství vysavače, výsuv na čisticí prostředky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám