Hlavní obsah

Chytré pračky šetří energii i prostor a zároveň fandí designu

Právo, Dana Jakešová

Výrobci se předhánějí s nejdokonalejšími pračkami. Jedna je parní, jiná má diamantový buben, další využívá při praní stříbro, každá má navíc nějaké speciální programy. Podle čeho vybrat tu správnou pračku právě pro naši domácnost.

Článek

Co očekává většina z nás od pračky? Aby nám dobře vyprala špinavé prádlo, nespotřebovala příliš vody ani elektrické energie a nenadělala příliš hluku.

Ještě předtím je ale nutné si ujasnit, kam v bytě pračku chceme umístit a kolik místa na pračku máme. Už dávno totiž neplatí, že místo pro pračku je jenom v koupelně.

Pračku lze schovat i za skříňové dveře, nebo se stane přímo součástí vestavěné skříně, vejde se ale i do komory či místnosti určené pro domácí práce. Stále častěji také nachází své místo v kuchyňské lince.

Podle toho se pak rozhodneme, zda si pořídíme pračku s horním nebo předním plněním.

Horní, nebo přední plnění?

Šířka praček s předním plněním je 60 cm, hloubka se ale liší. Zcela standardně jsou dnes k dostání pračky s hloubkou 55 až 60 cm a v tzv. variantě slim, tedy s hloubkou 44, 40 či dokonce pouhých 33 cm.

Pračka s horním plněním má šířku 40 cm a hloubku 60 cm. Hodí se především do malých koupelen.

Pračka s předním plněním s hloubkou 60 cm bude tou pravou volbou třeba pod kuchyňskou linku. Pozor ale! Pokud do kuchyňské linky zasuneme volně stojící pračku, musíme kolem ní nechat pár centimetrů místa kvůli vibracím při ždímání. Někteří výrobci již nabízí také modely určené přímo pro vestavbu.

Stejně jako ostatní vestavné spotřebiče, jsou i vestavné pračky dražší než ty volně stojící. Nejlevnější se dají pořídit kolem 15 000 Kč. Ceny volně stojících praček začínají již pod hranicí 7000 Kč. Za hodně úsporné modely s různými speciálními funkcemi si však budeme muset připlatit. V mnoha případech se ale vyšší cena brzy vrátí v úsporách za vodu a energii.

Množství prádla a vody

Důležitý je i fakt, pro kolik lidí a jak často budeme prát. Velikost pračky volíme podle množství prádla, které dokáže najednou vyprat.

Na trhu jsou k dostání výrobky od 4,5 kg až do 10 kg. Pro dvoučlennou domácnost bude určitě zbytečné mít pračku na 10 kg prádla, zato rodina s dvěma malými dětmi ji jistě ocení.

Další parametr, který se vyplatí sledovat, je spotřeba vody. Některé pračky se dostávají pod hranici 40 l na jedno praní.

Počet otáček

Dalším kritériem jsou otáčky při odstřeďování – od 400 do 1800 otáček za minutu. Pro sušení na sušáku stačí 800 otáček za minutu. Pro sušení v sušičce to chce minimálně 1000, lépe však 1200 otáček za minutu. Vyrábějí se ale i pračky, které mají 1800 otáček za minutu.

Díky vyšším otáčkám bude vyprané prádlo obsahovat méně vody a na jeho sušení v sušičce postačí kratší doba, čímž ušetříme za energii. Obavy, že by se kvůli vyšším otáčkám prádlo více zmačkalo, nejsou u moderních přístrojů opodstatněné.

Štítek označí energetickou náročnost

Důležitým ukazatelem je také energetická náročnost pračky. Většina jich dnes již patří do třídy A (tedy nejúspornější), ale k dostání jsou i modely označené jako A+ nebo dokonce A++. Vyplatí se investovat do pračky s co nejnižší spotřebou, ušetříme tak za elektrickou energii.

Peníze ušetří rovněž pračky umožňující tzv. inteligentní praní. Ty umí rozlišit váhu vloženého prádla, podle toho upraví množství vody a dokážou také upravit délku pracího cyklu. Tato funkce množstevní automatiky bývá výrobci označována různě, např. jako Fuzzy logic či 6. smysl.

Novinkou jsou pračky vybavené programem, který pere až 4 hodiny, ale při nízké teplotě. V takovém případě musíme používat prací prostředky, které jsou určeny pro praní při nízkých teplotách. Prádlo se vypere stejně dobře, jako třeba při 60 °C, a to při úspoře energie až 40 %. Tento program bývá označován např. jako SuperEco.

Praktické programy

Moderní pračky jsou ještě vybaveny mnohými dalšími funkcemi. Standardně nabízejí odložený start praní, a to až o 24 hodin. To nám umožňuje např. praní v noci, kdy je levnější elektřina, nebo si můžeme nastavit praní tak, že program bude dopraný v okamžiku, kdy se vracíme domů z práce.

Běžný je i program pro denní časté praní prádla z různých tkanin. Pere na 40 °C a jen 60 min. Nebo krátký program pro méně znečištěné prádlo, ten prádlo vypere za pouhých 30 minut, a to na 30 nebo 40 °C.

Další funkce, která nám dost ulehčí praní, jsou programy označované jako ruční praní nebo Woolmark. To je program určený pro praní prádla, které bychom za normálních okolností museli prát v ruce.

Pereme a sušíme vlnu

Setkat se můžete také se speciálním programem pro praní vlněných a kašmírových oděvů Woolmark Platinum Care. I tyto oděvy bychom jinak museli vyprat ručně.

A pak je tu problém se sušením vlněných oděvů. Na šňůru se pověsit nedají, protože by se vytahaly, na topení se také sušit nemají. Mnohdy se nesmějí dávat ani do sušičky. Obvykle je nakonec rozložíme na ručník někde na zemi.

Jeden z výrobců přišel s elegantním řešením. Předem plněnou pračku vybavil vytahovací sušicí deskou, která je umístěna na vrchní části.

Nabízí několik programů, včetně vlny a choulostivých materiálů. Sušicí deska je flexibilní a může být zvětšena tak, aby usušila i větší kousky (vlněné svetry, džíny) nebo příjemně nahřála osušky. Hodit se může také program pro praní přikrývek, označený např. jako Duvest.

Specifické funkce

Zejména obyvatelé panelových domů, kde je slyšet každý zvuk, ocení SuperSilent – tedy tiché pračky. Kdo je alergik, přivítá zase funkci Allergy Medic Care pro antialergické máchání. Z hlediska bezpečnosti je určitě vítaná funkce AquaStop, která pračku zabezpečí proti úniku vody.

Funkce Volt Control zase umožňuje pračce fungovat i při výkyvech napětí až o 25 % oběma směry. Dále tato funkce zajistí, že po výpadku elektřiny nebo při jeho výkyvech nad 25 % bude program pokračovat tam, kde skončil.

Pereme párou

Vývoj se nezaměřuje pouze na nové programy, ale i na samotnou technologii praní.

Před pár roky se na trhu objevily pračky, které při praní využívají ionty stříbra.

Základem této technologie jsou stříbrné destičky umístěné v pračce. Z nich se do vody posledního máchání uvolňují ionty stříbra, které spolehlivě zničí bakterie. To je důležité hlavně pro alergiky a malé děti. Efektu lze navíc dosáhnout již při 30 °C.

Novinkou jsou parní pračky. Poznáme je podle slovíčka Steam či AquaSteam v jejich označení.

Tyto pračky při praní využívají principu páry a kombinují její sílu s přirozeným účinkem vody. Ozdravné, šetrné a zároveň účinné působení páry umožňuje důkladně odstranit skvrny i pachy.

Technologie napařování zajišťuje hloubkové čištění i nejjemnějších kousků prádla, např. hedvábné spodní prádlo či krajky. Pára v pračce působí hned třikrát – zvyšuje účinek praní, působí antibakteriálně a osvěžuje.

Prací účinek násobí pára tím, že přirozeně uvolňuje vlákna, a tím umožní pracímu prostředku proniknout do hloubky, přímo do samého srdce vláken, a odstranit tak i odolné skvrny.

Antibakteriální účinek páry spočívá v tom, že při zvolení funkce Dezinfekce se na konci pracího cyklu napustí do bubnu pára a zajistí potřebný ozdravný efekt. Výhodou je, že pára působí antibakteriálně i při nízké teplotě praní, např. 40 °C.

Osvěžující účinek páry zbaví prádlo během 20 minut nepříjemných pachů, jako jsou kouř nebo kuchyňské výpary, a celkově prádlo zrenovuje tak, že je můžeme ihned znovu nosit. Program Refresh navíc usnadní žehlení – mírně navlhlá tkanina s uvolněnými vlákny se žehlí mnohem snáze.

Program SteamBoost zase odstraňuje odolnější skvrny pomocí síly páry, aniž bychom jej před praním museli ošetřit chemicky.

Parní pračka se dá pořídit za cenu kolem 24 000 Kč.

Zaměřeno na detaily

Technicky se stále zdokonalují i pračky jako takové. Kovové topné těleso bývá nahrazováno keramickým, které má delší životnost. Neusazuje se na něm totiž tolik vodní kámen.

Problémy působí často také buben, respektive otvory, jimiž protéká voda. Často jsou příčinou zatrhávání vláken při praní. Novinkou, která toto řeší, je diamantový buben. Diamantový proto, že otvory v bubnu jsou ve tvaru broušeného diamantu, takže přes ně prádlo snadněji klouže. Navíc otvory jsou o 43 % menší než u běžných bubnů, takže je prádlo spolehlivě chráněno před zachycením, zamotáním a následným poškozením.

U vrchem plněných praček oceníme funkci měkké otvírání, označovanou např. jako Soft opening či Sotf Access. Umožňuje otevřít dvířka bezpečně a snadno jedním prstem. Některé modely zajišťují i automatické polohování bubnu. Dvířka jsou tak vždy ve správné poloze.

4 praktické rady:

• Před výběrem si máme být jisti, kam v bytě pračku umístíme, kolik místa na pračku máme.

• Chceme pračku s horním, nebo předním plněním?

• Pro kolik lidí a jak často budeme prát?

• Zvolíme takovou pračku, která má garantovanou nízkou energetickou náročnost (na štítku značeno písmenem A), zároveň spotřebuje jen nutné množství vody (ideálně 40 l/jedno praní).

S inovacemi přichází výrobci i u víka horem plněné pračky. U některých modelů se stačí víka dotknout bokem a pračka se otevře. Hydraulická brzda uvnitř víka zajistí pomalé a měkké otevírání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám