Hlavní obsah

Kancelář v šišce je dětským snem dospělých architektů

Novinky, Kristýna Křížová

Zajímavý návrh zahradního altánu v podobě šišky, který slouží jako moderní kancelář je dílem zahradních architektů ze studia ArchiPod. Autoři se snažili reagovat na rozvoj moderních technologií, které umožňují být s kolegy ve spojení, ale nemuset pracovat v daleké kanceláři. Navrhli tak kancelář na zahradu.

Článek

Cílem zahradních architektů ze studia ArchiPod s adresou Wheldrake, York, North Yorkshire ve Velké Británii bylo vytvořit kancelářské budovy speciálně navržené tak, aby doplňovaly zahradní krajinu, byly efektivní, malé, ergonomické a neobvyklé.

Původní návrh má v průměru cca 3 m a vysoký je 2,5 m, větší kancelář pro jednání má průměr 4 m.
Chris Sneesby, hlavní architekt

Dojem že pracujete v šišce vytvářejí šindele po obvodu. Mezi lištami jsou umístěny prodyšné nepromokavé membrány.

Kancelář v šišce s názvem ArchiPod je vyrobena převážně ze dřeva, architekti brali v úvahu, že dřevo je nejlépe obnovitelným materiálem ve stavebnictví. Stavba je navržena jako kancelář, ale může sloužit i jako studentský pokoj na učení nebo jako místo, kam se chodíte věnovat svým koníčkům.

Šiška vyžaduje připojení na elektřinu, telefonní spojení z domu a v závislosti na použití i na vodu. Topí se v ní prostřednictvím elektrického radiátoru, ztráty tepla jsou minimalizovány použitím izolace. Sklolaminátová izolace je vyrobena z recyklovaného skla.

Stavba je navržena pro novodobý styl práce z domova

Architekti při navrhování kanceláře brali v úvahu fakt, že způsob jakým lidé pracují se mění - náklady a obtíže při dojíždění do práce jsou někdy ztrátou času, zatímco pokrok v počítačových a síťových technologiích umožňuje stejně efektivní práci z domova.

Zaměstnanec ocení časovou a zaměstnavatel zase finanční úsporu, protože nemusí platit žádné poplatky za zřízení pracovního místa a náklady spojené s pracovní činností.

Kancelář na zahradu převezete snadno, je složena z 16-ti segmentů. Další podobný návrh nese název OfficePod a je mnohem střízlivější. Neurazí tak žádnou návštěvu, kterou budete chtít v kanceláři přivítat.

A nakolik taková kancelář vyjde? Architekti uvádějí jako výchozí cenu ArchiPodu dvanáct tisíc liber, což je přepočtu cca přes 350 000 Kč. Jestli se taková investice vyplatí, je otázkou.

Anketa

Bavilo by vás pracovat v takové kanceláři?
Ano, musí to být příjemné.
69 %
Ano, ale její cena je vysoká.
12 %
Ne, stavba se mi nelíbí.
8,6 %
Ne, upřednostňuji klasickou kancelář.
10,4 %
Celkem hlasovalo 3598 čtenářů.

Reklama

Související články

Stavby architekta Miese van der Rohe nestárnou

Před čtyřiceti lety zemřel v Chicagu jeden z nejvýznamnějších představitelů funkcionalismu, architekt Ludwig Mies van der Rohe. Architekt, který se držel hesla...

Výběr článků

Načítám