Hlavní obsah

Předložka do koupelny jako originální designérský skvost

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že i zdánlivě tak obyčejná a praktická věc, jako je předložka v koupelně, může hýřit nevšední originalitou a stát se hodnotnou ozdobou prostoru, potvrdily výsledky nedávno konané soutěže.

Článek

Velkoryse koncipovanou mezinárodní soutěž Bathroom Textile Story pro všechny kreativní tvůrce, designéry, architekty a studenty vyhlásila koncem minulého roku česká rodinná firma Grund, a. s., společně s Design Cabinetem CZ.

  • Soutěž přinesla nové pohledy na koupelnové předložky současnosti i budoucnosti. Autoři pracovali s používaným 100% polyacrylem, někteří zvolili vlastní materiálové řešení, další využili firemní výrobní technologii či nabídli jinou variantu zpracování.
  • Soutěže se zúčastnilo 116 autorů z České republiky, Slovenské republiky, Spolkové republiky Německo a Itálie. Nezávislými porotci soutěže byli světoví designéři, architekti a profesoři - Alessandro Mendini z Itálie a Luigi Colani z Německa. V koncepci 108 soutěžních prací se objevilo několik základních linií.
  • K nejsilnějším patřila inspirace geometrií a přírodou, zejména kulaté a oválné tvary. Ukázalo se, jak důležité je dobré grafické zpracování a rozmanité pojetí do koupelnového provozu.
  • Porotu zaujaly nejen futuristické vize a technologické inovace, ale i koncepty spojující koupelnový prostor s přírodou. Skutečnost, že většina prací byla vytvořena ve vysokém standardu a kvalitě, ovlivnila porotce, kteří udělili na prvních třech místech pokaždé dvě ceny.
Technologie výroby
Firma Grund aplikuje především techniku všívání, známou z výroby koberců. Používá jak ruční formy všívání (table tufting) vhodné pro menší kolekce, tak automatické všívání od firmy Cobble, kdy je každá jehla ovládána jednotlivě počítačem (stroj Colortec).
Aplikace probíhá do netkané textilie 100% PES (firmy Freudenberg nebo Dupont). Spodní strana se natírá latexovou vrstvou zabraňující uklouznutí. Příze, které se všívají, jsou ze 100% polyacrylu (v číslech 8x2x2 nebo 16x4x4). Dobře schnou, jsou barevně stalé a příjemné na omak.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám