Hlavní obsah

Montované domy z lehkého betonu se skládají jako stavebnice

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít tak jednou vlastní dům - kolik z nás má takové přání! Zároveň ale míváme hrůzu z klasické stavby. Řešením může být montovaný dům, například z betonu. Ten se dá postavit i za tři měsíce.

Článek

Konstrukci takové stavby tvoří prefabrikované velkoplošné dílce z lehkého keramického betonu. Takže dům je v podstatě taková velká stavebnice.

Tento konstrukční systém přináší celkové snížení pracnosti při realizaci hrubé stavby rodinného domu a odstranění náročných řemeslných prací na stavbě. Umožňuje stavět rychle, a tudíž i levněji.

Dílce se totiž kompletně vyrobí už ve výrobním závodě, přesně podle vybrané projektové dokumentace. Elektroinstalace, drážky na vodoinstalace, plyn a jiné rozvody jsou připravené také již ve výrobě. Na stavbě tak nehrozí nebezpečí poškození konstrukce nešetrným sekáním.

Systém stropní konstrukce vylučuje vznik trhlin v podhledu stropů a umožňuje zabudování vodorovných instalací.

Pohledová strana má finální hladký povrch a k definitivní úpravě stačí použít jen stěrku. Technologie montáže prefabrikovaných dílců dokáže zkrátit dobu hrubé stavby rodinného domu pouze na jediný týden, stavba domu na klíč pak trvá maximálně šest měsíců. Když si ale firma pospíší, můžeme bydlet klidně již za tři měsíce. Tím se ušetří nejen čas, ale především peníze.

Že by rychlá výstavba mohla způsobit nějaké problémy? Výstavba probíhá tzv. suchou cestou. Výrobci uvádějí maximální spotřebu jeden kubický metr vody na celou hrubou stavbu. To umožňuje nastěhování do příjemného klimatu ihned po dokončení výstavby domu. Netřeba se obávat vlhkosti, nehrozí poruchy stavby, např. praskání omítek jako u zděných staveb. Tudíž se dá takový dům stavět i v zimě.

Není beton jako beton

Beton? - Z toho se přece stavěly paneláky, napadne každého... Jistě, ale beton používaný pro výrobu panelů na montované domy nemá s tím běžným naprosto nic společného.

Základem liaporbetonu, z něhož se staví, je lehké keramické kamenivo. Lehký beton s kamenivem díky tomu dosahuje mnoha předností ve srovnání s běžným betonem. Oproti klasickému betonu při stejné pevnosti je lehčí, má lepší tepelně a zvukově izolační vlastnosti, vytváří příznivé mikroklima. Zajímavou vlastností pro konečného uživatele je určitě i snadná opracovatelnost tohoto materiálu.

Subtilní a úsporná konstrukce

Konstrukční systém z lehkého keramického betonu je subtilní. Tloušťka prefabrikovaného betonového dílce je u obvodové konstrukce 180 mm, u vnitřní nosné konstrukce 150 mm a u dělicích příček je to 100 mm. Obvodové stěny přitom mají optimální tepelně izolační vlastnosti a dobře akumulují teplo. Po provedení finálního zateplovacího fasádního systému dosahují nadstandardních tepelně izolačních hodnot při celkové malé tloušťce sendvičové konstrukce.

Konstrukce stěn také ve srovnání s klasickou zděnou technologií (s tloušťkou obvodové stěny 400 mm) nabízí více obytné plochy. U rodinného domu se zastavěnou plochou 10x10 m jde o 11,2 m2 obytné plochy -což odpovídá velikosti jednoho pokoje. Lehká konstrukce má i nižší požadavky na únosnost základové zeminy.

Objednat si lze pouze hrubou stavbu, uzavřenou hrubou stavbu nebo výstavbu celého domu na klíč.

Bydlení podle katalogu

Většina montovaných typových domů se staví podle katalogu. Lze samozřejmě stavět i netypové domy, ale jde o cenově náročnější variantu.

Díly pro domy podle vlastního katalogu vyrábí jednotlivé firmy standardně, a hlavně ve větším množství. Díky tomu je jejich cena pochopitelně nižší. Nemusíme mít obavy, že bychom nutně museli bydlet zcela tuctově. I v katalozích typových domů dnes najdeme zajímavé projekty.

Kromě klasického dvoupodlažního domku se sedlovou střechou firmy nabízí také např. různé přízemní bungalovy nebo kostky ve funkcionalistickém duchu.

Jak vlastně stavba probíhá?
1. DEN: Stavební příprava - připravená základová deskaNejdříve se připraví základové pásy v nezámrzné hloubce, což je minimálně jeden metr. Přes vrchní líc základových pásů přijde betonová plošná deska.
2. DEN: Montáž obvodových stěn 1. nadzemního podlažíZačíná výstavba přízemí, tedy veškerých obvodových, vnitřních nosných i dělicích konstrukcí. Na stavbu se přivezou hotové jednotlivé prefabrikované dílce. Na místě se provádí jen montáž, při níž se jednotlivé díly dávají dohromady. Stěny jsou spojovány ocelovými oky. Dále jsou vyztuženy ocelovým prutem a zality betonovou zálivkou.
3. DEN: Montáž a betonáž stropní desky a schodištěDalší den přichází na řadu strop. I pro ten jsou přímo z výroby dovezeny prefabrikované stropní desky. Jejich tloušťka je podle typu rodinného domku v rozmezí 180 až 200 mm. U domků na patro se zároveň ukotví schodiště. I to může být celé prefabrikované, takže na stavbu ho přivezou již hotové jako jeden kus. Schodiště se v dolní části ukládá na základovou desku, v horní části na stropní tabuli. Dále se dvěma konzolkami zapustí do obvodové stěny. To má jednu obrovskou výhodu: betonové schodiště už během stavby umožňuje bezpečný výstup do patra. Teprve později přijde na řadu jeho povrchová úprava, např. obložení dlažbou, dřevěnými nášlapy nebo podlahovou krytinou.
4. A 5. DEN: Montáž 2. nadzemního podlaží a dokončení hrubé stavbyPátý den se staví patro a zároveň se provádějí dokončovací práce - elektroinstalace, topení, voda a odpady. Příprava pro jejich rozvody, tedy drážky, či pro jejich vedení stěnou nebo stropem se dělá již při výrobě v továrně. Hrubá stavba je tak téměř hotová.
DOKONČENÍ STAVBYZbývá dům zastřešit a osadit okna. Následují dokončovací práce, které se již realizují podle představ budoucích majitelů. Dům je možné ještě zateplit z exteriéru. Stěrkují se vnitřní omítky, pokládají se podlahy, obkládá se koupelna, vybíráme si dveře, sanitární techniku. Pak už jen zbývá vymalovat a můžeme se stěhovat.
FOTA: Archiv firmy LIAS Vintířov

Vyrobeno ve spolupráci se společností LIAS Vintířov

Pro představu

Řadový domek 3+1 s užitnou plochou 90 m2 se dá postavit na klíč již za cenu kolem 2,5 milionů Kč.

Na samostatně stojící dům s plochou kolem 110 m2 musíme počítat již nejméně s 2,7 miliony korun.

Velký dům s plochou 180 m2 přijde zhruba na čtyři miliony korun. Tyto ceny jsou ale jen orientační. Přesná cena jakéhokoli domu se pochopitelně do značné míry odvíjí od konkrétního vybavení, které si zákazník vybere.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám