Hlavní obsah

Jídelna je místem setkávání rodiny, proto musí mít styl

Právo, Gisela Růžičková

Protože v jídelně trávíme poměrně dost času a setkáváme se tu s rodinou, stojí za to věnovat vybavení a stylu větší pozornost. Stále převažuje trend otevřených obývacích prostor, takže v menších bytech je jídelna součástí kuchyně, obýváku či haly. Velký byt přímo vybízí pořídit si samostatnou jídelnu navazující na kuchyň.

Článek

Propojené prostory jsou nejen praktické, ale i příjemné, protože nepůsobí stísněně. Ale jídelnu můžeme zcela nebo částečně oddělit např. prosklenou stěnou i posuvnými dveřmi. Alternativou je také vymezení jídelního koutu v rámci větší společenské zóny. Je-li v bytě zařízena samostatná jídelna, lze v kuchyni vytvořit další stolování k rychlému občerstvení nebo ke krátkému posezení návštěvy.

Stůl je základ jídelny

I když se v jídelně odehrávají také velké rodinné oslavy nebo si tu rádi posedíme s přáteli, velikost jídelního stolu podřídíme počtu členů domácnosti, kteří k němu usedají každý den. Zanedbatelná není ani velikost prostoru.

Tam, kde nám to dispozice bytu dovolí, vůbec neuškodí velký jídelní stůl, naopak, větší plocha poskytuje kromě pohodlí také možnost zajímavějšího prostírání a celkové úpravy.

Pamatujme si:

  • Každá osoba u stolu potřebuje plochu minimálně 40x60 cm,
  • dvoučlenné rodině postačí stůl o rozměrech 80x 120 cm,
  • čtyřčlenné rodině 90x 140 cm. Stůl je hlavním spojovacím článkem obývací zóny, proto kdysi zaujímal místo uprostřed kuchyně. Jenže dnes může stát v jakémkoli prostoru. Můžeme ho postavit třeba do rohu, ale o jeho umístění rozhodneme již při plánování.
  • Měl by být dostatečně velký, aby vyhovoval několika činnostem, ať už přípravě jídel, stolování, zábavě, koníčkům, či psaní úkolů.
  • Vyplatí se zvolit stůl s takovým povrchem, který snese nárazy a snadno se udržuje v čistotě.
  • K dostání jsou rozkládací jídelní stoly, které umožňují příležitostně zvětšit desku při rodinných oslavách a posezeních s přáteli. Různé druhy rozkládacích mechanismů rozšíří stůl o zhruba 40 cm, tedy pro dvě osoby, nebo dokonce prodlouží stůl ze 160 cm až na 360 cm, což ze stolu pro šest osob vytvoří stůl až pro 14 osob. Desky, kterými se stolová plocha nastavuje, jsou skrytou součástí konstrukce jídelního stolu.

Židle, které šetří místo

Uvolněný způsob stolování poskytují stohovatelné a skládací židle. Ty tam jsou doby, kdy jsme měli dokonale sladěné jídelní soupravy. Dnes je na trhu tolik možností, že při troše trpělivosti sladíme židle a stoly nejen podle stylu, ale i podle materiálu. Co od židle vyžadujeme?

  • Především aby byla pohodlná a odolná vůči různým způsobům zacházení, ať už dětí, nebo dospělých.
  • Praktičtější jsou omyvatelné druhy. Polstrované židle jednak pohlcují kuchyňské pachy, ale také se špiní, jestliže nejsou chráněné snímatelnými potahy.
  • Také v případě, že židle používáme mimo jídelnu, měly by být lehce přenosné.
  • Potřebné pohodlí poskytnou židle s područkami hlavně seniorům, kterým se z nich bude lépe vstávat. Počítejme s tím, že potřebují více prostoru.
  • V jídelně, kde máme dost místa, se uplatní i servírovací stolek a příborník, které oživí celkový vzhled jídelny.

Osvětlení umocní atmosféru

Příjemné prostředí jídelny hodně ovlivníme osvětlením. Zaměříme se na světla z jedné série zavěšená v různých délkách. V místnosti by nemělo chybět zajímavé centrální svítidlo a doplňková svítidla přímo nad jídelním stolem. Dáme pozor na jejich přiměřený počet, velikost, tvar, barvu i styl stínítka.

Jaký stůl vybrat

  • Kulatý stůl vytváří přátelské prostředí, ke stolu o průměru 1 m se vejdou pohodlně 4 osoby.
  • Oválný stůl lehce vytvoříme z rozkládacího kulatého stolu, je ideální pro šest osob.
  • Obdélníkový stůl je praktický pro větší počet osob a s lavicí místo židlí se vejde ke stěně.
  • Sklápěcí stůl s jednou nohou patří do malého prostoru, kde umožňuje lehkou manipulaci.
  • Barovým pultem a židlemi opticky oddělíme jídelnu od zbytku obývacího prostoru.

Do větší jídelny se hodí také lampy - stolní, závěsné i stojací. Ke stolování patří vkusné prostírání a řezané nebo hrnkové květiny, které doladí příjemnou atmosféru jídelny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám