Hlavní obsah

Mezi skvosty vídeňské architektury patří Poštovní spořitelna i budova od Zahy Hadid

Novinky, Kristýna Křížová

Krásy moderní vídeňské architektury neobdivují jen turisté, ale i sami Vídeňané. Představují je na výstavě na Muzeumplatz. Perly této architektury si můžete prohlédnout i v Brně, kde v současnosti vystavuje fotky z Vídně Walter Zednicek. Moderní architektura tohoto města rozhodně stojí za pozornost.

Článek

První zastávku za poznáním vídeňské architektury je možné udělat v Brně, kde probíhá výstava o architektuře Rudé Vídně, ojedinělé stavby rakouského meziválečného období.

Architektura Rudé Vídně v Brně

Výstava pěti desítek fotografií Waltera Zednicka představuje architektonická díla z let 1919 až 1939, která natrvalo zformovala podobu rakouského hlavního města. Fotografie architektury obytných staveb, mateřských škol, pracovních úřadů a lázní, částečně v kombinaci s architektonickými návrhy a plány, detailními fotografiemi a dobovými plakáty přibližují architekturu Vídně.

Výstavu můžete shlédnout až do 26. února v prostorách Rakouského institutu v Brně, Moravské náměstí 15, otevřeno je od pondělí do pátku od 10 do 13 a od 14 do 17.30 hodin.

Zaha Hadid a Hundertwasser na Spittelauer Lände

Další zastávkou je nábřeží, kde jsme obdivovali budovu od architektky Zahy Hadid, jejíž stavby patří k tomu nejlepšímu ze současné architektury. Budova s bílou omítkou, která z některých úhlů vypadá jakoby se kácela do řeky, perfektně kontrastuje s nedalekou pestrobarevnou továrnou od slavného moderního architekta Hundertwassera.

Továrně dominuje vysoký barevný komín se zlatou koulí, nechybí typické dlaždičkové zdobení a zakřivená nepravidelná okénka a atypické sloupy včetně prorůstajících stromů. Kolorit architektonicky zajímavých staveb doplňuje působivá univerzitní budova a funkcionalistická stavba opodál.

Historie bydlení a vídeňské architektury na Museumplatz

Třetí zastávkou za perlami moderní vídeňské architektury je výstava na Museumplatz 1, kde se nachází Architektzentrum Wien. K vidění se nabízí výstava rakouské architektury v 20. a 21. století.

Expozice mapuje 150 let působivé domácí architektury v kontextu hlavních architektonických proudů. K vidění jsou i dobové pohledy do interiérů Vídeňanů, které působivě dokreslují stručnou historii vývoje bydlení.

Na 300 metrech čtverečních se seznámíte s díly cca  170ti architektů. Otevřeno je denně od 10 do 19 hodin.

Perly secese na Karlově náměstí

Z Muzeumplatz je to kousek na náměstí Karlsplatz neboli česky na Karlovo náměstí, na kterém se nachází park s množstvím květinových záhonů a  pomníky významných osobností. Vaší pozornosti by neměly ujít dva secesní pavilony od Otto Wagnera. Původně byly navrženy jako stanice vídeňské městské dráhy. Dnes jeden z pavilonů slouží jako vstup do metra a ve druhém se nachází kavárna.

Opodál zahlédnete i nepřehlédnutelnou slavnou secesní stavbu Secession. Této bílé budově dominuje zlatá kopule tvořená mozaikou listů. Byla postavená ve stylu vídeňské secese podle plánů architekta Josefa Maria Olbricha. Vznikla jako sídlo a galerie uměleckého spolku zvaného Secession, jehož významným členem byl malíř Gustav Klimt.

První moderní vídeňská stavba od Wagnera

Na závěr celé procházky je třeba vidět budovu, která bývá označována za první skutečně moderní vídeňskou stavbu. Architektura Vídně na přelomu 19. a 20. století byla na celém světě jedinečná. Fin de siècle ve Vídni byl nesporně laboratoří modernismu. A tak se říká, že kdo neviděl Poštovní spořitelnu Otto Wagnera jakoby ve Vídni opravdu nebyl. Je to celosvětově proslulá památka, oslava funkčnosti a působivého snoubení skla a oceli. Vidět ji můžete na malém náměstí Georg-Coch-Platz.

Moderní střechy starým vídeňským domům na kráse nepřidávají

Během výletu se nezapomeňte dívat na střechy historických domů, některé z nich dostaly zcela novou současnou podobu. Vídeňští architekti často nerespektují charakter domů a chtějí na nich bohužel zanechat svůj rukopis za každou cenu.

Udělat si výlet za moderními stavbami do Vídně rozhodně stojí za to. Právě v tomto městě má totiž moderní architektura své kořeny.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vypadá jazyk současné architektury

Úžasné stavitelské projekty v Evropě a nepřehlédnutelné rodinné vily ze všech koutů světa představují dvě objemné knihy, které vydal Slovart. První se jmenuje...

Výběr článků

Načítám