Hlavní obsah

Koupi psa je potřeba vhodně přizpůsobit i domácnost

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídit si čtyřnohého miláčka je závazek, protože péče o něho vyžaduje trpělivost a čas. Pes se za to odmění věrnou láskou, ale i tak je dobré koupi živého tvora zvážit.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Bígl Samuel si užívá odpolední siestičku v křesle svého pána.

Článek

Kolik času mu skutečně můžeme věnovat, jaký prostor a životní podmínky jsme schopni mu poskytnout?

Pes je radost i starost

Dobré je poradit se s veterinářem o vhodnosti plemene, zalistovat v knížkách, zavítat na internet. Možná zjistíme, že rasa, která se nám líbí, vyžaduje každodenní sportovní výkon v běhu mnoha kilometrů, a dáme přednost jiné s klidnějšími geny.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

Labradorský retrívr Lady - holka na zdravotní procházce v okolí Berouna.

Při výběru zvážíme i sousedské vztahy a zdravotní stav členů rodiny (zejména alergie).

Rozhodující otázkou bude, zda pes bude bydlet na zahradě (v tom případě potřebuje boudu, prostorný kotec), či s námi pod jednou střechou. Tomu pak přizpůsobíme i vybavení bytu.

Podlahu volíme velmi odolnou, snadno udržovatelnou (keramická dlažba, ošetřené dřevo, marmoleum). Obecně dáváme přednost spíše matnému povrchu materiálů před lesklými, protože na nich nejsou tolik vidět škrábance.

Koberec se doporučuje kusový, aby se snadno vyčistil, na sedačkách snímatelné pratelné potahy.

Koupelna je ideální co nejblíže k vchodovým dveřím, abychom pejska dostali k očistě od bláta a sněhu co nejkratší cestou.

Foto: Milan Malíček, Právo

V době naší nepřítomnosti se musí pes něčím zabavit. Kromě bot ocení gumové hračky. Praktické jsou latexové, ty tak snadno nerozkouše.

Při omývání tlapek a srsti dáváme pozor zejména na akrylátové vany, které se mohou snadno poškrábat.

Kdo má zvíře v bytě, měl by zainvestovat i do výkonného vysavače s několikanásobnou filtrací a různými nastavitelnými kartáči, které dobře pohlcují chlupy. Praktická je také čistička vzduchu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Přepravní tašky pro pejsky do 6 kg. Kromě klasických molitanových lze pořídit i elegantní tašku s bočním i horním větráním.

Správná psí bouda
Prostorově vyhovuje danému pejskovi, je suchá, čistá.
Kvalitní bouda je tepelně izolovaná, má odklápěcí střechu nebo přední část z důvodu snadného čištění.
Ideální jsou dva oddělené prostory. Jeden na spaní, druhý na denní polehávání. V případě zvětšení prostoru (fena se štěňaty) lze přepážku snadno vyjmout.
Střecha boudy je lepší rovná, pejskové ji často a rádi využívají k polehávání a střežení prostoru.
Před boudou je vhodný rovný zpevněný terén se stabilní miskou na žrádlo.

Vybavení pro psa v bytě

Pes potřebuje svoje zázemí v podobě pelíšku. Obvykle nestačí jeden, protože pes chce být svému pánovi stále nablízku a nebude v jiné místnosti. Proto je dobré pořídit pelíšků hned několik. Jinak se nám pes přesune v obývacím pokoji na sedačku a v kuchyni na jídelní židli.

Pelíšky se prodávají v mnoha velikostech, jsou kulaté i hranaté (praktičtější a oblíbenější tvar) rozmanitých materiálů. Oblíbené jsou polstrované pelíšky ze 100% bavlny vepředu se zakulaceným výkrojem pro pohodlnější vstup. Pratelné jsou na 40 ° C, nabízí se mnoho látkových potisků. Jejich cena se pohybuje podle typu provedení od 700 Kč směrem výše. Trvanlivější jsou pelíšky s potahovou látkou z tzv. nanovlákna, která brání šíření bakterií.

Foto: Milan Malíček, Právo

V bytě si pes zaslouží pelíšek v každé místnosti. Nebude totiž odpočívat jen tam, kde ho má. Chce nám dělat společnost, a když nemá pelíšek, obsadí postel nebo křeslo. Vybíráme kvalitní materiál, který lze prát na 40 °C a odolá psím drápkům.

Variantou k pelíškům jsou (hlavně pro štěňata) domácí boudičky, které mají stěny z kvalitní polyuretanové pěny, silné obvykle 2 cm. Zvenku je bouda potažena látkou z přírodní bavlny, střecha sedlová. Cena se pohybuje od 600 Kč směrem výše. Štěňátka ocení i měkkou fleecovou deku s kapsami. Do menší můžeme strčit hračky, do větší se psí mimina ráda schovávají. Deka je praktická i při cestování: snadno ji srolujeme. Cena zhruba 590 Kč.

Pro pejsky seniory (otlaky, proleženiny), po operacích nebo s bolestmi kloubů jsou určeny zdravotní ortopedické matrace, které jsou vyztuženy speciální pěnou. Ta skvěle odvětrává a odvádí tělesnou vlhkost, má snímatelný prací potah. Matrace se prodávají v několika velikostech, cena od 1400 Kč výše.

Foto: Milan Malíček, Právo

sí pelíšek z moderního materiálu s povrchovou úpravou nano, která omezuje šíření bakterií. Potahová látka je odolná vůči kapalinám, nečistotám a mastnotě.

Na studenou chodbu, předsíň, venkovní terasu či balkon je určena voděodolná termomatrace. Je vyztužena extra tuhou nenasákavou pružnou výplní, má omyvatelný, nesnímatelný potah ze silné batohoviny. Matrace může být za každého počasí venku, sníh ani voda jí neublíží. Cena začíná zhruba na 797 Kč a zvyšuje se podle typu provedení.

Dobrým tipem do bytu se psem je i protipachový kobereček, který má dvě pěnové výplně a speciální rohož z uhlíkového filtru, který pohlcuje psí pachy, případně cigaretový kouř. Na spodní straně je nylonová nepropustná textilie s širokým protiskluzovým pásem. Cena 1559 Kč.

Připraveno ve spolupráci s pražskou firmou ZOO Bohouš (www.zoobohous.cz) a firmou www.psi-boudy.cz

Pět praktických rad

  • Proutěné pelíšky nejsou příliš praktické, protože je pejsek často kouše. Naopak investujeme do trvanlivého materiálu, který odolá psím drápkům a snadno se udržuje v čistotě.
  • Hračky jsou vhodnější z latexu, pes je neprokousne tak snadno jak vinyl.
  • Praktičtější jsou misky z nerezu nebo keramiky. Plast se lehce poškrábe a hůře se udržuje v čistotě.
  • Šikovná jsou průchozí dvířka, která se montují do dveří či zdi. Pes má více svobody a my také (při pozdním návratu se pes sám vyvenčí na zahradě). Dvířka se prodávají plastová či hliníková, mají těsnicí kartáče i magnetickou aretaci, která brání průvanu, napršení do předsíně, úniku tepla. Dvířka lze na noc zamknout.
  • Laminátová plovoucí podlaha není pro pejska příliš vhodná, protože na povrchu klouže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám