Hlavní obsah

Moderní stroje zajistí hubnutí i posílení kondice dle individuálních potřeb

Právo, Gisela Růžičková

Začátek roku je pro mnohé z nás obdobím, kdy chceme udělat něco pro své zdraví. Třeba proto, že se nedostaneme do oblíbených kalhot a potřebujeme regulovat hmotnost, ale také proto, že chceme rozvinout fyzickou kondici. Ať už z jakékoli pohnutky vneseme do všedních dní ještě více pohybu!

Článek

Pro nás, kteří chceme ubrat pár kilogramů, je důležité stanovit si cíle, kterých chceme dosáhnout. Motivace by měla jít ruku v ruce s našimi časovými a finančními možnostmi, proto zvážíme, zda si vybavíme domácí fitness vhodnými přístroji, nebo budeme docházet do posilovny.

Také zamíříme pro radu k trenérovi nebo nastudujeme odborné časopisy a nastavíme si způsob cvičení. Doplníme-li pohyb i zdravým jídelníčkem, nebude pro nás hubnutí dřina, ale zdravě strávený volný čas.

  • Při efektivní regulaci hmotnosti nezapomínáme na měření tepové frekvence: jinou vyžaduje pohyb pro zdraví, jinou závodní tempo.

Jaké přístroje zvolit

Muži ve věku 30-50 let chtějí obvykle zhubnout a nabrat svalovou hmotu. Ke splnění tohoto záměru nejlépe pomůže multifunkční posilovací věž. Odborníci doporučují cvičení 50-60 minut doplněné 20minutovou aerobní aktivitou na rotopedu, crossu či běžeckém pásu. Vše je nutné kombinovat s vhodnou stravou.

Zato ženy mezi 30-50 lety se sedavým zaměstnáním a nedostatkem pohybu by měly dát přednost crossovému trenažéru, aby do cvičení zapojily celé tělo a předešly vzniku svalové dysbalance. Na začátku stačí cvičit 2x týdně po 20 minutách. Pro hubnutí je ráno mírně efektivnější dobou než večer.

Děti do 15 let by neměly cvičit na posilovacích strojích vůbec, ale využívat aerobní aktivity na rotopedu, crossu či běžeckém pásu. Získávají tak kondici a současně posilují rovnoměrně celé tělo. Je lepší, když junioři cvičí vždy pod vedením odborníka.

Také senioři potřebují zlepšovat zdravotní stav cvičením. V tomto věku je ale nutné před zahájením pohybových aktivit navštívit lékaře. Pak už ani těmto aktivním jedincům nic nebrání předcházet onemocnění srdce či kardiovaskulárního systému tím, že využijí rotoped. Ten je i výborným pomocníkem problémech s klouby, při artróze, i při zpevňování měkkých tkání a vazů.

Balanční disky pro lepší rovnováhu

Špatné držení těla, skolióza, svalové dysbalance a zejména nepříjemné bolesti zad trápí podle průzkumů až 40 % lidí v produktivním věku. Tyto tzv. funkční změny lze vyvážit pravidelným cvičením, které se mimo jiné soustředí na posilování svalů uložených hluboko v těle. Tyto svaly běžně nezapojujeme, přestože jsou zodpovědné za držení rovnováhy těla. 

  • Pro jejich procvičování je vhodné používat balanční pomůcky, mezi které patří balanční disky či overbally (velké míče), dřevěné balanční točny nebo balanční podložky.

Zařazení cviků s těmito pomůckami do pravidelného režimu našich aktivit pomůže zlepšit koordinaci, rovnováhu a reflexy. Cviky také napomáhají rozvíjet jemnou motoriku, psychomotoriku a správné držení těla. V různých variantách jsou vhodné pro všechny - od nejmenších dětí až po seniory.

Jak vypočítat tepovou frekvenci (TF)

  • Dolní hranice TF = (220 minus věk) x 0,65
  • Horní hranice TF = (220 minus věk) x 0,85

Příklad: 30letá žena si svou výši 100% maximální

Příklad: 30letá žena si svou výši 100% maximální tepové frekvence (TFmax) vypočítá takto: 220 minus

Příklad: 30letá žena si svou výši 100% maximální tepové frekvence (TFmax) vypočítá takto: 220 minus 30 = 190. Z tohoto čísla pak vychází při použití

následující tabulky.

5 pracovních pásem - 5 různých cílů:

  • Pohyb pro zdraví -  50-60 % TFmax
  • Regulace hmotnosti - 60-70 % TFmax
  • Rozvoj kondice -  70-80 % TFmax
  • Zvyšování výkonnosti - 80-90 % TFmax
  • Závodní tempo -  90-100 % TFmax

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám