Hlavní obsah

Panely z umělého kamene corianu vytvářejí originální dekorace

Právo, Sylva Svobodová

Novinkou na trhu je kolekce panelů v 3D rozměru, vyrobená z umělého kamene corianu. Panely jsou určené k obložení interiérových stěn, na nichž rozmanité plastické tvary vytvářejí originální dekorace.

Článek

Trojrozměrná kolekce vznikla novou technologií s využitím softwaru a originálním tvarováním materiálu. Designéři se inspirovali větami matematiků a matematickými funkcemi a vytvořili abstraktní sérii Math se šesti různými modely.

Plastickou dekoraci na stěně lze vyrobit na objednávku podle požadavků architektů a designérů.

Co je to corian?

Corian neboli umělý kámen je kompaktní materiál, který byl v 60. letech vyvinut společností DuPont. Je to pevná masivní hmota z jemně namleté směsi přírodních minerálů a pryskyřice, která má báječné užitné vlastnosti. Díky nim se používá k výrobě pracovních desek do kuchyní, na umyvadlové desky a pulty do koupelny, ale i do komerčních prostor a nemocnic.

Vlastnosti Corianu

  • Má elegantní vzhled kamene, ale na rozdíl od něj je teplý a příjemný na omak.
  • Je vysoce odolný, rezistentní vůči skvrnám, UV paprskům i většině kyselin. Barvy a vzory zůstávají zachovány v původní kvalitě, nikdy nevyblednou.
  • Je to neporézní materiál s hladkým nenasákavým povrchem, lehce se udržuje v čistotě. Lze ho snadno opravit (škrábance a drobné vrypy se odstraní přebroušením a přeleštěním povrchu, celistvost barvy přitom zůstane neporušená).
  • Má bezespáré napojení jednotlivých kusů, lze s ním vytvářet zajímavé mozaiky, intarzie.
  • Lze ho řezat, lepit a tvarovat, čehož využívají designéři k vyrábění např. atypických židlí, van, pultů, umyvadlových desek, obkladů stěn.

Corian se nabízí až ve 100 barevných odstínech, od pastelových až po syté barvy s žilkovanými a zrnitými texturami. V nabídce je i série s vyšším stupněm průsvitnosti, která vynikne při barevném osvětlení. Povrchovou úpravu lze provést od saténového matu přes pololesk až po vysoký lesk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám