Hlavní obsah

Krystalická vila Daniela Libeskinda připomíná Velký třesk

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejnovějších staveb známého architekta Daniela Libeskinda vytváří dojem, že Velký třesk se odehrává právě před vašima očima. Stejně jako většině Libeskindových staveb, i jí jsou vlastní ostré nepravidelné tvary a podoba krystalu. Přijměte pozvání na prohlídku této nevšední stavby.

Článek

Spojení stavby s přírodou vytváří dojem, že stavba vznikla ze zvláštního druhu kamene. Působivou vilu najdeme v německém městě Datteln v Severním Porýní-Vestfálsku. Zinková fasáda, která je dominantou stavby zdobila i nejslavnější Libeskindovu stavbu, Židovské muzeum v Berlíně.

Ostré a tupé úhly, které efektně lámou světlo, šikmé a svislé stěny vytváří ucelenou designovou stavbu, která má sloužit jako rodinný dům. Do něj Libeskind navrhl i nábytek, kterému jsou vlastní nepravidelné linie.

Své stavby vnímám jako celistvá umělecká díla.
Daniel Libeskind, architekt

Vila má jitřit naše smysly, velké skleněné plochy zalévají vnitřní prostor stavby světlem. Prototyp obytného designového domu je Libeskindem navržen pro 30 klientů, kteří budou moci stejnou budovu obývat v různých světových lokalitách. Prvním stavebníkem Libeskindovy vily je společnost Rheinzink GmbH & Co KG, která stavbu využívá jako přijímací a výstavní budovu. 

První stavba tak musela ustoupit náročným požadavkům - dominuje jí velký sál a recepce. Sál je vysoký skoro sedm metrů, je navržen jako prostor pro konání společenských událostí a výstav.

Další stavby tohoto prototypu již mají odpovídat požadavkům na rodinný dům. 

Architekt se snažil navrhnout dům, v němž by sám bydlel

Obytná vila od Libeskinda má čtyři ložnice a čtyři koupelny, má otevřené prostory, které jsou vzájemně propojeny, a to včetně kuchyně, která je součástí velké obývací haly o stech metrech čtverečních.

Na prodej je tento prototyp vily u jezera Maggiore ve Švýcarsku. Libeskind by tak rád bydlel v luxusně velkém domě.

Libeskind vidí dřevo jako důležitý materiál pro 21. století

I když to tak nevypadá, vila je z velké části postavena ze dřeva. Libeskind vidí ve dřevě hlavní stavební materiál pro 21. století. Dřevěné jádro podle něj nabízí maximální tepelnou izolaci, a tím efektivní provoz.

Villa je postavena jako pasivní dům využívající obnovitelných zdrojů a má integrovaný systém solárního vytápění. Dodržování nejpřísnějších energetických úsporných norem se stalo pro Libeskinda prioritou.

FOTO: Rheinzink

Díky zajímavému designu a úspornému řešení vily je určitě jednou ze staveb současné architektury, která stojí za pozornost. 

Vila má podlahovou plochu přibližně 315 m² (přízemí se rozkládá na ploše cca 200 m², patro má cca 115 m²) a byla postavena za pouhých šest měsíců.

Cena

A na kolik takový dům od slavného architekta vyjde? Inženýrka Petra Knyplová ze společnosti Rhenzink k tomu říká "Oficiální informace o ceně zatím nebyla vydána." Vypadá to, že stavba rozhodně za hubičku nebyla. Podle New York Timesu se cena stavby postavené v Evropě pohybuje mezi dvěma až třemi milióny eur v závislosti na lokalitě, tedy cca okolo 60-ti milionů korun. 

Libeskinda proslavily zdařilé stavby muzeí

Židovské muzeum v Berlíně, Dánské židovské muzeum nebo Royal Ontario Museum, které se nachází na jedné z nejvýznamnějších křižovatek v centru Torontasi rozhodně obdiv zaslouží.

Budova muzea v Berlíně má tvar blesku a i jemu jsou vlastní ostré linie a dramatický vzhled, tolik typický pro Libeskindovy stavby.

Tyto stavby  patří mezi skvosty soudobé architektury. Pokud vás tento architekt zaujal, můžete si od něj přečíst knihu s názvem Základní kameny života i architektury. Kniha je částečně také Libeskindovou autobiografií.

Anketa

Dovedete si představit život v takové vile?
Ano, pokud by mi byla cenově dostupná.
20 %
Ano, líbí se mi.
20 %
Ano, bydlel/a bych v jakékoli velké vile.
20 %
Ne, nelíbí se mi.
20 %
Ne, je příliš prostorná.
20 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14550 čtenářů.

Architekt Daniel Libeskind

Tento představitel dekonstruktivismu narozený v roce 1946 v polské Lodži se proslavil návrhem na rozšíření Berlínského muzea o Židovské muzeum, které připomíná blesk. Vedle hlavní budovy muzea stojí od Libeskinda Věž holocaustu. Libeskinda ovlivnil ruský konstruktivismus, na který ve své tvorbě reaguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Stavby architekta Miese van der Rohe nestárnou

Před čtyřiceti lety zemřel v Chicagu jeden z nejvýznamnějších představitelů funkcionalismu, architekt Ludwig Mies van der Rohe. Architekt, který se držel hesla...

Výběr článků

Načítám