Hlavní obsah

Dobře navržený pokoj roste spolu s dětmi

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybavení dětského pokoje roste s dětmi a stále slouží jejich novým nárokům. Dobře navržený pokoj pro děti počítá s určitými úpravami v budoucnu. Děti vnášejí do bytu energii a bezprostřednost, v kreativním prostředí se dobře vyvíjejí.

Článek

Pro batole a dítě předškolního věku je důležitý prostor pro co největší hrací plochu a nábytek bez ostrých hran. Snem každého předškoláka je houpačka nebo skluzavka přímo v místnosti. Stejně významná a inspirativní je v této době také barevnost pokoje.

V ranně školním věku ztrácejí na důležitosti prostorové hračky. Jejich místo nahradí pracovní kout, který obnáší minimálně stůl, židli a lampu. V této etapě potřebují děti dost místa pro psaní úloh a hry rozvíjející jemnou motoriku.

V pokročilém školním věku a studentském období se zvyšují požadavky na úložné plochy pro knihy, zájmové předměty a osobní věci.

S věkem rostou nároky

Největší požadavky na prostor mají děti ve věku od tří do šesti let. Ke svým hrám potřebují nejen dost místa na podlaze, ale už i u stolu.

Osvědčily se stolky i židličky s nastavitelnou výškou. Obojí pak roste s dětmi, což je příjemné z hlediska investic.

Důležitým prvkem vybavení dětského pokoje jsou police. V předškolním věku více na hračky, ale už také na knížky.

Na ukládání hraček se vyplatí pořídit kontejnery, kam si děti mohou hračky uklízet samy.

Na osobní prádlo a šatstvo vybereme vhodný prádelník a skříň. Ideální je, máme-li v bytě šatnu, kde dětem vymezíme prostor na ukládání svršků. O to méně bude dětský pokoj přeplněný nábytkem a bude v něm více místa na hraní.

Důležitou roli hrají barvy

Při vybavování dětského pokoje nezapomínáme na přiměřené barevné řešení, což neznamená jen výběr barevných tapet či vymalování stěn, ale i dětský barevně lazurovaný nábytek z masivního dřeva. Vyhneme se nábytku příliš malých rozměrů či pohádkovým motivům na stěnách. Vybírat můžeme i z bohaté nabídky textilního programu pro dětské pokoje. Ať už jsou to tapety nebo koberce se zvířecími či květinovými motivy. Tyto detaily probouzejí v předškolním věku fantazii dětí.

Zařizovací předměty vybíráme tak, aby k sobě ladily. Barvy volíme také podle toho, zařizujeme-li pokoj pro holčičku, nebo pro kluka. Dbáme, aby byla dekorace spíš jednoduchá a aby se povrch nábytku snadno udržoval. Děti si průběžně vyzdobí pokoj hračkami, fotografiemi, později plakáty či uměleckými předměty samy.

Barevné schéma dětského pokoje má být vhodné pro spaní i pro denní činnosti.

Teplé barvy, jako je červená, žlutá a oranžová, stimulují mozek, ale mohou dítěti bránit v klidném spánku. Nic nezkazíme, půjdeme-li střední cestou a dáme přednost jemnějším odstínům.

Syté barvy nepoužíváme přímo na stěny, ale spíš jako doplňkové. Spoustou barev doplní dětský pokoj také počítače, přehrávače, knihy a další věci.

Dostatečný prostor je základ

Samozřejmě, že důležitá je velikost dětského pokoje. Proto dříve, než vybereme v bytě 3+1 nejmenší pokoj pro děti, vše důkladně zvážíme. Třeba fakt, že dětský pokoj je vlastně byt v bytě, kde si dítě hraje, spí, připravuje se do školy a má v něm uložené všechny své věci – od oblečení, přes hračky až po osobní věci. V rodinném domě mají děti o něco více místa, popřípadě má každé dítě vlastní pokoj.

Výhodné je, když se spolu dělí o pokoj sourozenci stejného pohlaví nebo podobného věku. V mnoha případech ale musejí rodiče vytvořit soukromí sourozencům různého pohlaví i věku. V takovém případě by mělo mít každé dítě svůj pracovní stůl, kde se bude v klidu učit, kreslit si i hrát.

Pracovní stůl předškolák ze začátku nevyužívá k učení a studiu, ale provozuje na něm první manuální činnosti jako je kreslení nebo modelování, slepuje vystřihovánky z papíru nebo vyřezává ze dřeva.

Děti potřebují úložné prostory na ukládání šatstva, ale i na osobní věci. Ze začátku postačí zásuvky na uložení prádla, ale v momentě, kdy si dítě začíná samo vybírat oblečení, přidáme do pokoje skříň s věšáky.

Ve školním věku potřebují děti velkou postel, židli a stůl na domácí úkoly. Musejí mít také místo, kam budou ukládat knihy a spoustu hlubších zásuvek na hračky. Ostatní předměty můžeme ukládat do velkých krabic a plastových beden.

Dětský pokoj by měl být také bezpečný. Pokud má nábytek ostré hrany, opatříme ho ochrannými kryty. Proti dětské zvídavosti zabezpečíme elektrické zásuvky, uplatnění najdou i zábrany do dveří a na schodiště, které ochrání dítě před pádem ze schodů.

Není nad kvalitní lůžko

Stejně důležitou součástí dětského pokoje jako stůl a židle je také postel. Děti osloví postel neobvyklých tvarů, ať už to jsou palandy a později divany. Dbejme na to, abychom je umístili tam, kde se děti cítí příjemně. Když je postel vlídná a pohodlná, lépe se s ní děti sžijí.

Při výběru postele se zaměříme především na matraci a rošt, stejně jako na polštáře a přikrývky. Vhodné i pro alergiky jsou přikrývky z dutých vláken, protože se snadno udržují. Některé můžeme prát i vyvařovat.

Nadčasový psací stůl

Významným prvkem v dětském pokoji je již zmíněný psací stůl. Během několika let se dítě přiblíží předškolnímu věku a bude na čase přidat do pokoje stůl a židli a pomalu ho připravovat na školu. Stůl by měl být výškově nastavitelný, stejně jako židle k němu.

U takového stolu si může dítě hrát už v předškolním věku a doplněný o kontejnery, případně o stolek pro počítač, poroste s dítětem až k maturitě.

Dobré osvětlení je nutnost

Při zařizování pokoje neponecháme náhodě ani osvětlení. Základem má být centrální osvětlení a nástěnné lampy. Počet a umístění svítidel přizpůsobíme velikosti místnosti.

Vhodnými zdroji jsou zářivky a kompaktní zářivky. Větší svítidlo rozptyluje více světla, proto malým dětem postačí nástěnná lampička s kompaktní zářivkou. Může být v provozu i v noci, aby snížila pravděpodobnost úrazu a zároveň odstranila strach ze tmy.

Řádné osvětlení vyžaduje pracovní stůl školáka. Směr světla měníme podle druhu práce. Nemá být v zorném poli, ani oslňovat. Pozor na halogenové lampy se zářivkami, které sice dávají kvalitnější světlo, ale při delším provozu sálají teplo a snižují soustředěnost. Vhodné osvětlení potřebuje dítě i při čtení v posteli. Mělo by dopadat od hlavy či z boku.

Devět kroků pro bezpečí dětí:

1. Dohlédneme, aby nátěry stěn a povrchová úprava nábytku byly netoxické.

2. Zamezíme v přístupu k oknům a dveřím na balkón či terasu instalací pojistky.

3. Zabráníme vstupu ke sporáku.

4. Instalujeme na schodech a v místech, kde hrozí pád, zábrany v podobě závor.

5. Zkontrolujeme kvalitu zábradlí na balkóně i v bytě.

6. Ostré předměty z dosahu dětí odstraníme.

7. Prosklené plochy potáhneme bezpečnostní fólií.

8. V koupelně instalujeme protiskluzové podložky.

9. Veškeré nábytkové díly připevníme, aby je na sebe dítě nepřevrhlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám