Hlavní obsah

Moderní praktické trouby pečou samy, vaří v páře, rozmrazují i ohřívají pokrmy

Právo, Dana Jakešová

Skvělý design, důmyslná řešení, funkčnost a ergonomie – to jsou společné jmenovatele moderních sporáků a pečicích trub. Výrobci na naše vyšší nároky reagují tím, že se u každého nového modelu snaží o nějakou inovaci.

Článek

Volně stojící spotřebič nebo vestavná trouba? Sporák je levnější, vestavné se zase snáze čistí. Horní a spodní ohřev a gril má dnes již každá pečící trouba na trhu. Ty moderní toho ale nabízí mnohem víc. Jsou totiž multifunkční.

Horkovzdušné trouby

Celkem standardní je vybavení trouby horkým vzduchem, který spoří čas a energii. Tento systém je vybaven ventilátorem a kruhovým topným tělesem. Kruhové zadní těleso generuje teplo, které je vháněno ventilátorem do vnitřku trouby.

Jídlo je tak upečeno rychle a rovnoměrně ve všech částech trouby. Dokonce umožňuje pečení na více úrovních, aniž by se smíchaly chutě nebo vůně. Takže s vepřovou pečínkou na česneku můžeme společně péct třeba buchty.

  • Ceny horkovzdušných trub začínají kolem 10 000 Kč.
  • Pro lepší manipulaci s plechy na pečení jsou některé top modely vybaveny výsuvnými kolejničkami. U těch ostatních je lze ve většině případů dokoupit, dvouúrovňové výsuvy za 2 000 Kč, tříúrovňové zhruba za 2 500 Kč.

Parní trouby

Jsou to nejmodernější multifukční trouby. Funkce „Steam“ nabízí kromě pečení i vaření v páře, což umožňuje přípravu zdravých pokrmů. Funkce „6. smysl“ pak řídí celý proces vaření v páře, udržuje ideální teplotu uvnitř trouby a ve správný okamžik dodá správné množství páry.

Senzor také neustále hlídá hladinu vody a připomíná, že je třeba ji do zásobníku na předním panelu doplnit.

Díky přirozenému výkonu páry lze zkrátit dobu přípravy jídla až o 35 % podle druhu jídla, přičemž jídlo může být znovu ohříváno nebo udržováno teplé i několik hodin, aniž by ztratilo cokoli ze své původní struktury a chuti.

  • Za tento luxus si ale dost připlatíme. Parní trouba přijde zhruba na 40 000 Kč.

Doplňkové funkce trub

  • Některé trouby jsou vybaveny i nízkoteplotní duální funkcí. Zahrnuje volbu dvou teplotních úrovní: 35 °C je určeno pro rozmrazování a kynutí těsta, druhá teplota 60 °C se hodí pro ohřev jídla.
  • Vysoký uživatelský komfort zajistí trouba se samočisticím systémem, tzv. pyrolitická trouba. Tato trouba se sama čistí při vysoké teplotě, která spálí zbytky jídla a tuku na jejích stěnách. Zbytkový popel se po vychladnutí setře vlhkou houbičkou.
  • Zhruba za 800 Kč se dají k některým modelům dokoupit katalytické panely. Tyto speciální panely se montují na vnitřní stěny trub. Jejich povrch je ze speciálního mikroporézního smaltu, který vstřebává odstřikující tuk.
  • Praktická je speciální úprava nerezových povrchů proti otiskům prstů. Ta jednak zabraňuje vzniku otisků, zároveň usnadňuje čištění povrchu trouby.
  • Bezpečný provoz zajistí dětská pojistka či funkce automatického vypnutí trouby poté, co pracuje určitý čas bez zásahu uživatele.

Chytré trouby pečou samy

Kdo nechce trávit zbytečně čas postáváním u sporáku a kontrolováním průběhu pečení, ocení plně automatizované modely s programováním. Jejich ovládací displej nabízí jednoduché nastavení hodnot pro pečení daného jídla a kontrolu nad celým procesem. Displeje standardně komunikují v češtině pomocí jednoduchých symbolů a krátkých textů.

Obvykle také obsahují recepty s přednastavenou funkcí, dobou a teplotou pečení pro každý recept. V nabídce najdeme třeba pizzu, pečeni či štrúdl. Nebo si můžeme uložit teplotní postup na přípravu svého oblíbeného pokrmu do paměti přístroje sami.

Pak jen stačí jediným pokynem spustit program a nemusíme se dál o nic starat. Celý proces pečení, včetně změn teplot a způsobu pečení, proběhne sám.

Hitem jsou multifunkční mikrovlnky

Doba, kdy jsme mikrovlnku používali jen na ohřev či rozmrazování jídel, je již dávno pryč. V čem je rozdíl?

Multifunkční trouba kromě mikrovlnného vaření umí i grilovat, péct, a dokonce i vařit v páře. Tato funkce se nazývá Steam. Vaření v páře je zdravé, protože se při něm zachovávají výživné látky v potravinách. Pokrm připravený v páře ve speciální nádobě si tak udrží svou barvu a tvar.

Funkce vaření v páře Steam bývá kombinována s tak zvaným 6. smyslem, který podle zvolené funkce a kategorie jídla sám upraví průběh a dobu vaření.

Pomocí funkce Crisp zase upečete pizzu, hranolky, kuřecí křidélka, či dokonce štrúdl dokřupava shora i ze spodu jako při tradičním pečení, ale za podstatně kratší čas. Například pizza je díky funkci Crisp hotová už za pouhých 10 minut.

V mikrovlnce se dá i péct

V mikrovlnné troubě můžeme dnes dokonce klidně i péct. Technologie horkého vzduchu Jet Stream totiž zajistí rovnoměrné propečení připravovaného pokrmu stejně jako v tradiční troubě. Výhodou pečení s touto funkcí ve srovnání s tradiční troubou je ale fakt, že jídlo se peče nebo vaří při nižší teplotě a díky mikrovlnám i za podstatně kratší dobu. Tím se šetří jednak energie, jednak výživné látky v pokrmu.

Funkce Horký vzduch je potom ideální např. pro pečení vánočního cukroví či koláčů v keramických nádobách, protože pokrm se kvalitně propeče i zespodu.

Funkce Jet Start slouží k rychlému ohřevu, naopak Jet Defrost zase rozmrazí potraviny mnohem rychleji než běžné mikrovlnky.

Ve výbavě nechybí ani dětská pojistka či praktický časovač. Součástí trouby bývá i příslušenství, jako je grilovací mřížka, talíř Crips, plech na pečení nebo speciální nádoba na přípravu pokrmů v páře.

Tyto moderní multifunkční trouby připomínají svým vzhledem často spíš tradiční trouby, zvláště ty vestavné. A některé modely by se daly nazvat přímo designovými kousky. Pořídit se dají od 10 000 Kč.

Mikrovlnky do minikuchyní

I obyčejné mikrovlnky za cenu kolem 2 000 Kč už toho dnes dovedou více než jen ohřívat a rozmrazovat. Mají chytré přednastavené programy, třeba na brambory, popcorn či nápoje.

Do malých kuchyní se bude hodit mikrovlnná trouba v půlkulatém tvaru. Tu lze jako jedinou postavit do rohu. Zabere jen minimum místa, ale vnitřní prostor má standardní rozměry (např. o objemu 13 l a průměru otočného talíře 28 cm). Speciální úprava horní plochy umožňuje odložení horkého talíře. Jejich ceny začínají na 6 000 Kč.

Vyrobeno ve spolupráci se společností Whirlpool

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám