Hlavní obsah

Hyacint jako dárek i úchvatná vánoční dekorace

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrnkové hyacinty se mohou stát v předvánočním období nádhernou dekorací, která zkrášlí naše interiéry. Anebo ohromujícím dárkem, pokud budou nápaditě dozdobené.

Článek

Hyacinty jsou typické vánoční rostliny, i když u nás jsou díky svěžím barvám a vůni oblíbené především na jaře. Jsou k dostání v mnoha barvách a dokážou nádherně provonět celý pokoj svěží přírodní vůní.

Čím je barva hyacintů výraznější, tím je i vůně silnější. Letos bodují jako drobné adventní dárky nebo jako malá pozornost při návštěvě během vánočních svátků. I když je pro ně typická modrá a růžová barva, letošním hitem je bílá.

Jak květinu naaranžovat

  • Bíle kvetoucí hyacint kombinujeme se stříbrnou nebo zelenou barvou obalu či s drobnými doplňky. Moderní vzhled podtrhne i čirá váza a dvě aranžmá vedle sebe vizuální účinek zesílí.
  • Využijeme i různé sklenky, v jejichž hrdle sedí cibulky a jen kořínky zasahují do vody.
  • Chybět nesmějí barevné vánoční kuličky, perličky nebo andělské vlasy.
  • K hyacintům patří i různé druhy dřeva. Zatímco do luxusních aranžmá použijeme dřevo leštěné nebo lakované, na přírodní aranžmá spíš čerstvou kůru na obalení květináče.

Nároky na péči

Hyacint kvete při teplotě 16-20 °C, kvete obvykle 21 dní, při vyšších teplotách bude tato doba kratší.

Květináč nepřihnojujeme, pouze pravidelně zaléváme. Barvu květu u zeleného poupěte poznáme podle cibulky. Z bílé vyroste bílý květ, z načervenalé červený květ a z modré modrý.

Reklama

Související témata:

Související články

Jehličnany - stříbrné, šedé i modré

S končícím podzimem okrasná zahrada velmi rychle mění svoji tvář. Na řadu přicházejí jehličnany, které ve slábnoucí konkurenci listnáčů právě v tomto období...

Výběr článků

Načítám