Hlavní obsah

Jak si prakticky a účelně zařídit domácí pracovnu

Právo, Sylva Svobodová

Pracovat doma má svoje výhody. Máme svůj klid, nikdo nás neruší, ušetříme čas za přesun do práce. K tomu ale potřebujeme vhodný prostor. Nejlepší samozřejmě je, máme-li volnou místnost a tu správně vybavíme.

Článek

Většinou ale bojujeme s nedostatkem prostoru a kout pro pracovní stůl spíše hledáme. Umístit pracovnu nedoporučujeme do kuchyně, kde je velký provoz, stejně tak do ložnice. Tam relaxujeme a pohled na nedodělanou práci nás stresuje.

Jestliže tedy nemáme nadbytečné metry v hale, volíme obývací pokoj. Vhodným výběrem nábytku určitě nenarušíme jeho styl.

Jak najít vhodné místo

Pracovní stůl a poličky lze sladit třeba s konferenčním stolkem nebo televizní stěnou. Když to prostor dovolí, zkusíme udělat pracovnu v rohu nebo u stěny, nejlépe v blízkosti denního světla. Odborníci nedoporučují umístit pracovní stůl do volného prostoru, protože nebudeme mít dostatek odkládací plochy a stůl může uprostřed místnosti vypadat příliš kancelářsky.

Oříšek číslo dvě: nábytek

Ve chvíli, kdy máme vyřešené místo, čeká nás další oříšek: výběr nábytku. Šikovné je, když se skládá z více dílů, dá se různě kombinovat a přestavit. Velmi výhodný je podle designéra Jana Sedláčka třeba pojízdný kontejner, který lze zasunout pod pracovní desku či umístit vedle stolu. Kontejner může být vybaven zásuvkami, poličkami nebo jen dvířky.

Dobrý stůl je základ

Zásadní u každé pracovny je stůl. Jeho výška má být 75–80 cm, cení se velká plocha. Stůl je ideální ve tvaru písmene L nebo C – pak bude vše při ruce. Jestliže využíváme tiskárnu nebo skener, snažíme se vybrat dostatečně velkou desku: pod ní pak využijeme prostor pro skříňky a zásuvky.

Ideální stůl na počítač má dostatek prostoru pro monitor, na který se díváme minimálně ze vzdálenosti 60 cm, praktická je výsuvná polička určená na klávesnici.

S počítačem přibude kolem pracovní desky, za stolem i pod ním velké množství kabelů. Vybírejme tedy nábytek i prostor pro pracovnu tak, abychom s nimi měli co nejmenší problémy a nekazily nám jinak uklizený pokoj. Designér Jan Sedláček radí zakoupit k pracovním stolům kulaté průchodky kabelů a nosič elektrické instalace. Jsou to detaily, které zajistí komfortní pracovní prostředí.

Pohyblivá židle

Málo pohybu a dlouhé vysedávání za počítačem způsobují časté bolesti zad. Řešením je pravidelné cvičení a koupě dobré pracovní židle. Investovat do kvality se určitě vyplatí, protože není nad to cítit se skvěle.

Dobrým tipem je židle swopper, která umožňuje pohyb i když se na ní sedí. Důmyslný mechanismus nohy swopperu poskytuje otočnému sedáku velmi dobré odpružení a umožňuje jak svislý, tak i horizontální pohyb do všech stran. Tím dochází ke snižování namáhaných zádových svalů a odstranění strnulosti.

Swopper s danou pružinou lze nastavit do výšky od 45 cm do 60 cm (zatížený stav) a od 52 cm až 65 cm výšky (nezatížený stav). Židle se prodává v 6 řadách, v několika barevných kombinacích (červená, šedá, modrá, písková, černá, oranžová). Na přání si můžeme přiobjednat příslušenství: kolečka, opěradla, druh potahu apod.

Šest šikovných tipů

  • Velikost pracovního stolu se doporučuje: šířka: 65–80 cm, délka 120 až 160 cm, výška 75–80 cm. Když to prostor dovolí, volíme stůl vždy větší.
  • Židle má mít nastavitelnou výšku sedáku (zvlášť, když za stolem pracuje více členů z rodiny). Stehenní a holení kost přitom při sezení musí svírat úhel 90 stupňů. Je dobré, když má židle područku nebo umožňuje pohupování.
  • Světlo má dopadat pro praváky zleva a pro leváky zprava, nejlepší místo je samozřejmě u okna.
  • Teplota v místnosti, kde dlouho sedíme a pracujeme, má být zhruba 22 °C.
  • Oči mají být vzdáleny od monitoru minimálně 60 cm, hlava vzpřímená. Tedy žádné natahování krku před obrazovku, zatěžuje se tím krční páteř.
  • V kanceláři můžeme dokumenty nechat na stole, v domácí pracovně ne. Tu udržujeme uklizenou, nepořádek narušuje a práce zasahuje do domácího prostředí.

Připraveno ve spolupráci s firmou Dřevotvar Jablonné nad Orlicí, Werto – zdravé sezení 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám